Purvīša balvai gada otrajā ceturksnī izvirzīti Ingas Melderes un Daces Lielās darbi

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Gleznotāja Dace Lielā
Gleznotāja Dace Lielā Foto: Ieva Lūka/LETA

Šā gada otrajā ceturksnī Purvīša balvai nominēts Ingas Melderes darbs "Braunijs no Bruņinieku ielas" un Daces Lielās darbs "Palu ūdeņi", informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Viņa norādīja, ka Melderes darbs ekspertu vērtējumā ir vēstījums par stāvokli, kādā pašlaik atrodas Rīgas vēsturiskā koka apbūve. Tāpat viņa atzīmēja, ka eksperti šo darbu ir novērtējuši kā cieņpilnu mākslas darbu par bijušajiem ēkas iedzīvotājiem un viņu stāstiem.

Savukārt Lielās gleznu sērija, ekspertu ieskatā, raksturo "pilsētnieku" izraušanos no savas ikdienas, pauda Sujunšalijeva.

Viņa vērsa uzmanību, ka eksperti no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam vērtēja astoņus darbus - Elzas Sīles izstādi "(c1, c2, citrons un citi)", Sandras Strēles izstādi "Nostalģija", Vara Drulles izstādi "Kungs, apželojies", Katrīnas Neiburgas izstādi "Mati", Kaspara Groševa izstādi "Velni un pelni", Rūdolfa Štamera izstādi "Varbūt var būt", kā arī balvai nominētos darbus - "Braunijs no Bruņinieku ielas" un "Palu ūdeņi".

Purvīša balvas pasniegšanas ceremonija plānota 2021.gada aprīlī.

Līdz 2020.gada beigām katru ceturksni darbus vērtēs ekspertu darba grupa, kurā strādā LNMM izstāžu zāles "Arsenāls" kuratore un radošās darbnīcas vadītāja Līna Birzaka-Priekule, mākslas zinātniece un izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, mākslas zinātniece un kuratore Ieva Kalniņa, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un prorektors studiju un zinātniskajā darbā Andris Teikmanis, kurators un mākslas teorētiķis Kaspars Vanags, filozofs Kārlis Vērpe, kā arī galerijas "Careva" dibinātāja un vadītāja Alise Careva.

Jau ziņots, pirmajā šā gada ceturksnī balvai nominēta tika Amanda Ziemele par personālizstādi "Kvantu matu implanti", kas līdz 7.aprīlim tika eksponēta laikmetīgās mākslas centrā "kim?".

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība", bet piekto Purvīša balvu 2017.gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu "Dziesma". Sesto Purvīša balvu šogad saņēma Ieva Epnere par darbu "Dzīvo atmiņu jūra".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu