Uldis Pabērzis: "Summer Sound" ir patiess un saprotams (2)

Festivālu vasara turpinās!
Uldis Pabērzis Foto: publicitātes
Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp

Sākam jaunu nedēļu, kas piedāvā jaunu festivālu klāstu. Šajā nedēļas nogalē - 2. un 3. augustā - Bauskā gaidāms festivāls "Bauska TasTe", Ratniekos "Laba daba" un Liepājā jau devīto reizi festivāls "Summer Sound". Aicinājām festivāla rīkotāju Uldi Pabērzi uz nelielu sarunu. 

Festivāls "Summer Sound" šogad notiek jau devīto gadu, noteikti pa šiem gadiem ir izveidojies festivāla rokraksts, ja tā var to dēvēt. Vai vari raksturot, kas ir "Summer Sound" tagad un kāds tas varētu būt turpmākos gadus? 

Jā, festivālam jau ir samērā gara vēsture. Šo gadu gaitā pasākumam ir meklēts gan rokraksts, gan raksturs, gan stils, bet, iespējams, pilnībā tas iepriekšējos gados nav sanācis. Pats daudz esmu par to domājis un pēdējos gados esmu nonācis pie secinājuma, ka

Summer Sound vislabāk raksturo, ka tas ir patiess un saprotams.

Cilvēki tajā saņem to, ko gaida. Festivāla vērtība apmeklētāju acīs un sajūtās, ko tie gūst, atbilst tam, ko tas viņiem ir izmaksājis un uz ko ir cerējuši. Mēs vēlamies to saglabāt un piepildīt apmeklētāju cerības arī turpmāk.

Vai esi pats bijis klāt pie visu "Summer Sound" festivālu rīkošanas? Kādas galvenās atziņas iegūtas šajos gados?

Kopā ar "Summer Sound" esmu bijis no pašiem pirmsākumiem. Festivālu dibināja Uldis Akselrods - mans nu jau sens paziņa un draugs. Pāris pirmos gadus Uldis festivālu veidoja viens pats, bet vēlāk pieaicināja arī mani. Tad nākamos gadus festivālam bija dažādi vadītāji, direktori, bet personīgi pats esmu pilnā apjomā iesaistījies tikai pēdējās divās sezonās. Atziņas ir vairākas - gan tas, lai pa īstam saprastu festivālu, tajā ir “jāpadzīvo iekšā”, jāsaprot to līdz sīkumiem, gan tas, ka Latvijas auditorija ir ļoti dažāda, ar atšķirīgām vēlmēm, kuras ir iespējams piepildīt ar daudzpusīgu satura piedāvājumu.

Kas galu galā ir lielāks publikas magnēts - festivāla norises vieta un laika apstākļi vai mūziķi, kas uzstājas?

Es domāju, ka nav vienas konkrētas atbildes, tā ir "Summer Sound" īpašā piedāvājuma kompozīcija. Mēs esam veikuši pētījumu un aptaujājuši gandrīz 2000 cilvēku visā Latvijā, gan kuri jau ir apmeklējuši festivālu, gan arī tādus, kam tas vēl priekšā. Kā galvenos argumentus festivāla apmeklējumam vai plānotajam apmeklējumam cilvēki min festivāla atmosfēru, atrašanās vietu un muzikālo piedāvājumu. Liepāja festivāla rīkošanai ir īpaša ne tikai ar to, ka tai ir senas mūzikas konkursu un pasākumu tradīcijas, bet tā arī sniedz daudzveidīgas izklaides iespējas papildus festivālam. "Summer Sound" apmeklētājiem ir iespēja izvēlēties naktsmājas, sākot no telšu pilsētiņas pie festivāla teritorijas līdz draugu mājām vai pieczvaigžņu viesnīcai. Festivāls notiek Latvijas mērogam lielā pilsētā, un tas sniedz daudz papildu ērtību un izvēles iespēju.

Uldis Pabērzis un Ozols
Uldis Pabērzis un Ozols Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Vai šogad Liepāja ir gatava festivālam? Vai nav kādi remonti, ierobežojumi, ar ko jārēķinās festivāla viesiem?

Gan uz autoceļiem kas ved uz Liepāju, gan pašā pilsētā ir veikti daudzi remonti, uzlabota infrastruktūra, kas iepriekšējos gados ir radījusi pamatotas neērtības. Pašlaik, cik mēs esam informēti, ielu un infrastruktūras remonts notiek un turpināsies pavisam tuvu festivāla teritorijai, bet mēs esam kontaktā ar būvniekiem un kopīgi centīsimies sadarboties, tā, lai apmeklētājiem šie darbi traucētu pēc iespējas mazāk vai netraucētu vispār.

Cīņa par mūziķiem festivālu sezonā Eiropā un visā pasaulē pēdējos gados kļuvusi īpaši asa. Prieks par čigānu pankiem "Gogol Bordello", taču vai vari atklāt arī kādus māksliniekus, kurus ļoti vēlējies, bet diemžēl nebija iespējams viņus uzaicināt uz "Summer Sound". Ne tikai šogad.

Ņemot vērā, ka "Summer Sound" Eiropas mērogā objektīvi ir pavisam neliels festivāls, mēs arī cenšamies atrast piedāvājumus, ko spējam finansiāli “pacelt”. Tajā pašā laikā tiem ir jābūt pietiekami interesantiem un pievilcīgiem festivāla auditorijai. Parasti tie ir mākslinieki, kuru koncertturnejas pieturas punkti ir netālu no mūsu reģiona. Pagājušogad izdevās iekļaut programmā "The Goo Goo Dolls", šogad "Gogol Bordello". Tā kā festivāla piedāvājums ir daudzpusīgs, mēs daudz uzmanības pievēršam arī elektroniskās deju mūzikas izpildītājiem. Pirms uzrunājam kādus māksliniekus, cenšos izdarīt “mājas darbu”, izpētīt koncertu plānus un saprast cenu līmeni, tad arī sarunas ir rezultatīvākas. Papildus tam varu teikt, ka "Summer Sound" ir jau starptautiski pamanīts un mums nāk piedāvājumi no mākslinieku pārstāvjiem, kas plāno to koncertturnejas nākamajām sezonām. Kā piemēru, kur pagaidām vēl neizdevās vienoties, varu minēt ASV grupu "Walk The Moon", esam arī mēģinājuši dabūt "Kygo" un citus māksliniekus. Ar "Gogol Bordello" pārstāvjiem runājām jau pagājušajā sezonā, bet izdevās vienoties tikai šogad. Tas ir ilgtermiņa process.

Kāda būtu tava sapņu programma festivālā?

Tas būtu pārāk specifisks un ļoti dārgs festivāls (smejas). Sapņos jau varētu savākt daudz grupu, kuras pat vairs nepastāv. Vairāk klausos vecu mūziku un tajā pašā laikā arī ļoti dažādu - no “The Clash” līdz “Type O Negative” un no "Cypress Hill" līdz Deividam Bovijam. 

Ja runājam nedaudz piezemētāk un konkrēti par "Summer Sound", es redzu, ka tas varētu izaugt tuvāko gadu laikā par ievērojamu festivālu visas Baltijas mērogā un varbūt arī nedaudz tālāk.

Plānot konkurēt no šīs ģeogrāfiskās vietas ar festivāliem, kas atrodas daudzmiljonu valstīs un ir aizsniedzami pāris stundu braucienā, nav saprātīgi.

Festivāla demokrātiskais un pieejamais stils nemainīsies, es tāpat to redzu kā saturā daudzpusīgu, izklaidējošu un viegli uztveramu. Tā arī ir veiksmīga festivāla sapņa iedzīvināšana - par pieejamu cenu sniegt auditorijai, kas ir gatava konkrētajā brīdī baudīt šāda formāta pasākumu, to, kas tai ir aktuāls un saprotams. Sapņu festivāla programma ir tā, kas spēj šo uzdevumu izpildīt. Tā mainās katru brīdi un ikreiz ir piefiksējama priekš katra nākamā festivāla.

Uldis Pabērzis un Ozols
Uldis Pabērzis un Ozols Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Cik lielu lomu spēlē kvalitatīva vai vienkārši populāra pašmāju mūzika? Kāda, tavuprāt, šobrīd ir situācija Latvijas mūzikas tirgū, tieši festivālu kontekstā?

Es domāju, ka pašlaik mūzikas koncertu un festivālu rīkotājiem ir sarežģīts laiks. Protams, lielie koncerti ir labi apmeklēti, savukārt mazāk populāru mākslinieku uzstāšanās organizatoriem ir daudz riskantāka.

Mūzikas patēriņš ir būtiski mainījies, līdz ar to arī pieprasītā kvalitāte. Prasības ir augstas, bet pirktspēja netiek līdzi.

Otrs apstāklis ir tas, ka ne vienmēr starptautiskā mērogā kvalitatīva un populāra mūzika ir pietiekami populāra pie mums. Lai varētu atļauties vest uz Latviju šādus māksliniekus, ir pirms tam jārada pietiekami liela kritiskā apmeklētāju masa, kas spēj to finansēt neatkarīgi no atsevišķā mākslinieka popularitātes. Citas izejas nav - jākļūst lielākam. 

"Summer Sound"
"Summer Sound" Foto: publicit'ates

Liepāja izsenis bijusi rokmūzikas pilsēta, taču pēdējos gados Liepājā vairāk attīstās citi žanri, piemēram, parādījušies vairāki interesanti bītmeikeri. Kas ir noticis ar rokmūziku? Kāpēc tā vairs nerezonē?

Manuprāt, Liepājas mūzika agrāk ir bijusi kā protesta forma, un rokmūzika tajā laikā bija populāra un līdz ar to efektīvākais veids, kā savu ziņu aiznest līdz plašākām ļaužu masām. Laikam mainoties, vēlme skaļi runāt par eksistējošām problēmām nav pazudusi, mainās tikai forma jeb izteiksmes veidi. Pašlaik jūtams, ka rokmūzika [diemžēl] nav tik aktuāla un tāpēc arī attīstās citi žanri. Kāpēc rokmūzika nerezonē? No vienas puses, domāju, ka rokmūzikā ir pateikts ļoti daudz un, lai uz šī fona radītu kaut ko jaunu, kas aizrautu lielas ļaužu masas, tam ir jābūt ģeniālam. No otras puses,

pieprasījums, kā jau iepriekš minēju, ir pēc vieglāk uztveramas, mazāku iedziļināšanos prasošas mūzikas. Tas ir fakts, un ar to ir jārēķinās.

Kādas trīs lietas tu atgādinātu festivāla apmeklētājiem pirms došanās uz Liepāju?

Pirmkārt, censties izbaudīt visu plašo festivāla programmu, ne tikai mūziku, bet arī kino, teātri, sporta un citas aktivitātes. Otrkārt, ja ir iespēja, veltīt nedaudz vairāk laika, apmeklējot iesildīšanās pasākumus, kas notiks Juliannas pagalmā trešdien un ceturtdien pirms festivāla. Izbaudīt brīnišķīgo Liepājas pilsētas piedāvājumus - krodziņus, koncertzāles un pludmali. Bet pats galvenais - ņemt līdzi labu noskaņojumu!

Detalizēta festivāla programma šeit.

Foto: Festivāla «Summer Sound» otrā diena.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu