Ieteikumi veselīgai dzīvei - "Praktiskā Ājurvēda" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Āčarja Balkrišna
Āčarja Balkrišna Foto: Wikipedia.org

Modernā medicīna dara brīnumus, tomēr visā pasaulē nemitīgi pieaug arī interese par senajām mācībām, kas gadsimtiem ilgi cilvēkiem palīdzējušas saglabāt un nostiprināt veselību. Viena no pašām iedarbīgākajām, pilnīgākajām mācībām ir Indijas tradicionālā medicīna – Ājurvēda. Apgāds “Lietusdārzs” laidis klajā Āčarjas Balkrišnas (Acharya Balkrishna) grāmatu “Praktiskā Ājurvēda”, kas guvusi popularitāti ne tikai Indijā, bet arī visā pasaulē un ir tulkota daudzās valodās. 

Autoram izdevies senās zināšanas un norādījumus padarīt tuvus mūsdienu lasītājam. Latvijas Universitātes Starptautiskā Indijas studiju institūta vadītājs  profesors Dr. med. Valdis Pīrāgs grāmatas latviešu izdevuma priekšvārdā kodolīgi raksturo Ājurvēdas būtību:

“Indijas tradicionālā medicīna jeb Ājurvēda ir viena no vissenākajām strukturētajām mācībām par veselības saglabāšanu un nostiprināšanu. Tā skaidro slimības rašanos kā progresējošus līdzsvara traucējumus organisma pašregulācijā. Ājurvēdiskās ārstēšanas mērķis ir ar diētas, fizikālo procedūru un augu preparātu palīdzību atjaunot dabisko iekšējo regulāciju. Ļoti svarīgi ir saprast, ka ājurvēdiskā ārstēšana ir apvienojama ar modernās medicīnas ārstēšanas metodēm. Šo strauji attīstošos koncepciju dēvē par integratīvo medicīnu.

“Praktiskā Ājurvēda”,
“Praktiskā Ājurvēda”, Foto: lietusdarzs.lv

Veselīgs ēdiens, veselīgs miegs un veselīga dzimumdzīve ir galvenie veselības balsti. Turklāt ēdiens nav tikai enerģijas un vielmaiņas izejvielu avots, tas regulē arī endokrīnās, imūnās un nervu sistēmas aktivitāti. Slimības rodas arī tad, ja cilvēks neizprot un neievēro diennakts un gadalaiku ritmu. Veselīgs ēdiens, pareiza elpošana un līdzsvarota apziņa ir spēcīgi organisma atjaunošanās stimuli.”

Grāmatas autors, indiešu garīgais skolotājs Āčarja Balkrišna, ir dzimis 1972. gadā un Varanasi klasiskā veidā apguvis Sankhja jogu, Ājurvēdu un Sanskritu. Līdzās Ājurvēdas mācīšanai un popularizēšanai teorētiskā formā Āčarja Balkrišna kopā ar savu guru Svāmī Ramdevu ļoti veiksmīgi to izmanto dziedniecības praksē. Viņu nodibinātais sākotnēji nelielais uzņēmums izaudzis par lielu kompāniju, kam pieder vairākas slimnīcas un poliklīnikas, kurās ārstē pacientus ar tādām hroniskām slimībām kā cukura diabēts, osteoartrīts, podagra, bronhiālā astma, migrēna un arteriālā hipertensija. Veiksmi lielā mērā nodrošināja jauna veida integratīvā pieeja, kombinējot senās Ājurvēdas un jogas zināšanas ar modernajām diagnostiskajām tehnoloģijām. Viņa vadītajā Haridvāras Jogas un Ājurvēdas medicīnas zinātnes centrā strādā 70 ārstu.

“Rosinoši ieteikumi veselīgai dzīvei” – sola grāmatas apakšvirsraksts. Izlasot šo darbu, kļūst skaidrs, ka senos Indijas veselīgas dzīves principus lieliski var apgūt un ievērot arī mūsdienu Latvijā.

No angļu valodas tulkojusi Velga Vīgante.

Grāmata pieejama lielākajās grāmatnīcās un šeit.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu