"Arsenālā" scenogrāfa Andra Freiberga personālizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Andris Freibergs
Andris Freibergs Foto: LNMM

No 19. septembra līdz 17. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" radošajā darbnīcā (2. stāvā; Torņa ielā 1, Vecrīgā) skatāma Andra Freiberga (1938) personālizstāde “136 kāpieni”. Izstādes atklāšana 18. septembrī plkst. 18.00.

Paralēli izstādei sagatavots katalogs, kura tekstu autori ir Andris Freibergs, mākslas zinātniece Anita Vanaga un režisore Krista Burāne. Izdevuma grafiskā dizaina autori ir Rūta un Artis Brieži.

Izstādi papildina daudzveidīga pasākumu programma, kas iekļauj “Sarunas muzejā” ar mākslinieku un izstādes projekta vadītāju Līnu Birzaku-Priekuli, diskusiju par izstāžu scenogrāfijām, nodarbības bērniem, kā arī mākslas zinātnieces Anitas Vanagas lekciju par Andra Freiberga dzīvi un daiļradi.

Andris Freibergs

Andris Freibergs veidojis scenogrāfiju vairāk nekā 200 iestudējumiem Latvijas teātros un ārzemēs. Viņš ir Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra galvenais mākslinieks kopš 1993. gada. Pirms tam bijis Drāmas (tagad – Nacionālā) teātra mākslinieks-inscenētājs (1965–1973), Jaunatnes teātra galvenais mākslinieks (1973–1992).

1971. gadā Andris Freibergs kļuva par Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas nodaļas pedagogu, 1994. gadā – par Scenogrāfijas katedras vadītāju (līdz 2013), tagad viņš ir emeritētais profesors.

Andris Freibergs ir apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (2003), Prāgas Scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadriennāles sudraba medaļu par scenogrāfiju baletam “Credo” ar K. Penderecka un J. S. Baha mūziku teātrī “Estonia” (1995), Lielo mūzikas balvu par G. F. Hendeļa operas “Alčīna” iestudējumu (1998, režisore Kristīna Vuss), Igaunijas labākā scenogrāfa balvu par I. Turgeņeva romāna “Tēvi un dēli” dramatizējumu Tallinas pilsētas teātrī (2003, režisors Ādolfs Šapiro). Saņēmis septiņas “Spēlmaņu nakts” balvas un Itālijas augstāko teātra balvu “Il Premio Ubu” par J. Ivaškeviča stāsta “Vilkumuižas jaunkundzes” dramatizējumu (2010, režisors Alvis Hermanis), divas zelta medaļas Prāgas kvadriennālē par studentu ekspozīcijām (2007, 2011) un speciālo Scenogrāfijas skolotāja balvu (2015). Andris Freibergs ir Krievijas Mākslas akadēmijas goda loceklis (2018).

Šī ir mākslinieka piektā personālizstāde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu