Grāmata: Mēs apzināti vai neapzināti alkstam pēc kaut kā, kas piešķirtu dzīvei vairāk jēgas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Šerona Blekija
Šerona Blekija Foto: no personiskā arhīva

Laikā, kad ik dienas jauni fakti vēsta, ka mūsu zeme kļūst arvien trauslāka un cilvēki nelaimīgāki, gan dažādu nozaru profesionāļi, gan neprofesionāļi mēģina rast izeju no globālām vai individuālām krīzēm. Tiek izdots simtiem grāmatu, kuras veltītas dažādām tēmām, bet kuru mērķis ir viens – kaut ko darīt, lai visas pasaules, civilizācijas un katra cilvēka krīzes nepadziļinātos. Apgāds “Lietusdārzs” laidis klajā  darbu, kura autore jēdzienu “kaut ko darīt” piepilda ar saturu “atgūt brīnuma izjūtu”. Tā ir Šeronas Blekijas (Sharon Blackie) grāmata “Dzīvot ar brīnuma izjūtu” ("The Enchanted Life"). 

Viņa risinājumu skata tepat tuvumā – katra cilvēka ikdienišķajā attieksmē pret sevi, citiem, apkārtējo pasauli.

Lai gan fakti liecina - mūsdienu attīstīto rietumvalstu iedzīvotāju drošības, veselības un turības līmenis visumā ir daudz augstāks nekā visās citās līdz šim pastāvējušās civilizācijās, iedzīvotāju aptaujas liecina, ka tāds rādītājs kā apmierinātība ar dzīvi ir pārsteidzoši zems. Varbūt  daudzi aptaujātie nespētu tam minēt kādu konkrētu iemeslu, bet var teikt, ka lielā mērā neapmierinātību rada mūsu arvien lielākā atsvešinātība no mums pašiem, no līdzcilvēkiem, no pasaules, kurā dzīvojam.

Šajā grāmatā Šerona Blekija tieši un atklāti runā par to, ka mēs apzināti vai neapzināti alkstam pēc kaut kā, kas piešķirtu dzīvei vairāk jēgas, pēc jaunas izpratnes par to, kas esam un kāda ir mūsu vieta uz zemes.

Gribam just piederību pie šīs pasaules, gribam tajā justies kā mājās, taču nespējam, neprotam rast šo tuvību. Un zeme kuru katru brīdi var neizturēt mūsu atsvešinātības sekas.

“Dzīvot ar brīnuma izjūtu”
“Dzīvot ar brīnuma izjūtu” Foto: lietusdarzs.lv

Autore dedzīgi atklāj, kur meklēt izeju no strupceļa: mums jāatgūst spēja ieraudzīt pasauli tādu, kādu to redzējām ar bērna acīm – brīnumainu, iespējām bagātu, dzīvības pārpilnu. Brīnuma izjūtas atgūšana ļaus atsevišķam cilvēkam saskatīt dzīves jēgu un cilvēcei rast saskaņu ar zemi.

Par autori

Šerona Blekija ieguvusi zinātņu doktores grādu neiropsiholoģijā (University of London) un bakalaures grādu rakstniecībā. Viņas zinātniskais darbs ietver psiholoģijas, folkloristikas un ekoloģijas jomu. Viņa ir žurnāla “EarthLines Magazine” dibinātāja un vairāku grāmatu autore. 2017. gadā viņa nodibināja The Hedge School (“Dzīvžoga skolu”), kas darbojas Skotijā, Konemaras grāfistē un ko iespējams apmeklēt arī tiešsaistē.

Šeronas Blekijas vēstījumā cieši savijas viņas zināšanas folkloras, psiholoģijas, antropoloģijas un citās nozarēs un ikdienas dzīves pieredze. Autore un grāmatā pieminētie cilvēki aktīvi un radoši veido katrs savu dzīvi, apzinot un stiprinot brīnuma izjūtu: ik dienas ieskatās augos un akmeņos, ieklausās dzīvniekos, savām rokām darina vienkāršas lietas, atceras bērnībā dzirdētās pasakas un mītus. Autores vārdiem runājot,  tas ir mājupceļš pie sevis. Lasītājam ir dotas krāsainas, valdzinošas, uzskatāmas ceļazīmes. 

"Atgūt brīnuma izjūtu – tas nozīmē pamosties, atvērt acis un ieraudzīt visu neparasto, ko slēpj parastais.  Atgūt brīnuma izjūtu nozīmē sajust izaicinājumu un aizrautību un atkal šo pasauli iemīlēt," tā Šerona Blekija.

No angļu valodas tulkojusi Tamāra Liseka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu