Praktiskais un funkcionālais: Kopenhāgenā atklāj slēpošanas trasi uz elektrostacijas jumta

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/big_builds

Ja Latvijas Nacionālās bibliotēkas jumts tikai izskatās pēc slēpošanas trases, tad Kopenhāgenā patiešām ir iespējams nobraukt no jumta. Dāņu arhitektu birojs "Bjarke Ingels Group" ir radījuši elektroražotni, kas ne tikai izskatās vizuāli pievilcīga, bet tās jumtu var izmantot dažādām izklaidēm. 

Iedomājoties par to, kādas ir elektroražotnes, mani ceļas stāvus - tās bieži vien ir baisas, pelēkas industriālas būves, kas cita no citas atšķiras tikai ar pāris niansēm. Arhitektu birojs "Bjarke Ingels Group" ir pierādījuši pretējo - arī šāda veida ēkas var izskatīties pievilcīgi un uzlabot urbāno ainavu. Turklāt šī ēka nav tikai parasta termoelektrostacija - uz tās jumta ir ierīkota 85 metrus augsta mākslīgā slēpošanas trase, kuru iespējams izmantot cauru gadu, alpīnisma trase un pastaigu parks. Šī slēpošanas trase ir atvērta šogad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels) on

Savdabīgās termoelektrostacijas būvniecība sākās 2013. gadā un jau 2017. gada martā tā sāka funkcionēt, taču būvdarbu pēdējās kārtas plānots noslēgt ap 2020. gadu. Šī nav parasta elektrostacija - tā ir radīta, lai nodarītu pēc iespējas mazāku kaitējumu videi, - rūpnīca ražo elektrību, sadedzinot ogles un biomasu. Ar īpašas filtrācijas sistēmu, Kopenhāgenas elektrostacijas izmeši ir ievērojami tīrāki nekā citām elektrostacijām - tās radītie dūmi satur par 99,5% mazāk sēra, bet slāpekļa gāzu daudzums ir samazināts par 90%. Tiek uzskatīts, ka šī elektrostacija veic "vistīrāko" dedzināšanas procesu. Jāpiebilst, ka dūmu plūsmas vietā elektrostacijas skurstenis rada "tvaika" apļus.    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BIG - Bjarke Ingels Group (@big_builds) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu