"Lielajam Kristapam" nominētā Kaspara Rogas filma tagad tavā televizorā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kaspara Rogas filmas "Meklējot Mr. Kauliņu" kadri
Kaspara Rogas filmas "Meklējot Mr. Kauliņu" kadri Foto: publicitātes

Kad grupas "Prāta vētra" bundzinieks Kaspars Roga ķērās vairs nevis pie mūzikas video veidošanas, bet gan “nopietnā žanra” – dokumentālā kino -, bija tādi, kas skeptiski raustīja plecus. Un velti. Rogas veidotā dokumentālā filma "Meklējot Mr. Kauliņu" nominēta Latvijas prominentākajai kino industrijas balvai "Lielajam Kristapam" kā labākā debijas filma. No 25. oktobra filma skatāma LMT mājas viedtelevīzijā.

“Filma "Meklējot Mr. Kauliņu" ir īpaša ar to, ka atklāj ne tikai tās dēkaino galveno varoni, bet arī tikpat lielā mērā – filmas režisoru Rogu. Šis dokumentālajā kino nereti izmantotais paņēmiens piešķir darbam pavisam jaunu dimensiju, radot vēl vienu, paralēlu stāstu. Latvijas dokumentālā kino tradīcija vienmēr ir bijusi ļoti spēcīga. LMT mājas viedtelevīzijas mērķis ir ne tikai izklaidēt, bet arī izglītot, tāpēc mēs cenšamies pēc iespējas vairāk iekļaut mūsu saturā Latvijā radītus grandus un jaudīgus kino stāstus. No sirds novēlu filmai tikt pie Lielā Kristapa un arī citām balvām, savukārt viedtelevīzijas skatītājus aicinu iedziļināties tik neparastajā stāstā par īstu draudzību,” norāda viedtelevīzijas satura eksperte Anna Rozenvalde.

Filmas reklāmas rullītis.

Kāpēc viņš jāmeklē?

“Mr. Kauliņš ir finansists un šarmants dzīves baudītājs. Pēc sava biznesa kraha viņš pazūd bez vēsts, radiniekus un draugus atstājot par sevi pilnīgā neziņā. Starp tiem ir arī viņa labākais draugs Kaspars Roga, kurš apņemas noskaidrot, kur palicis Kauliņš. Pēc vairākiem gadiem Roga viņu atrod Āfrikā, Sjerraleonē, kur Kauliņš ir sācis kārtējo bīstamo avantūru - dimantu meklēšanu,” vēsta filmas anotācija.

Tomēr, kā atzīmējuši vairāki kino kritiķi, īstais stāsts sākas tikai tad, kad draugs ir atrasts un sākas divu spožu personību, Rogas un “Mr.Kauliņa” jeb Guntara Kļaviņa nez vai tik nejaušā saspēle.

“Brīžiem pat šķiet, ka tas arī ir bijis filmas veidotāju galvenais mērķis – parādīt vai, pareizāk sakot, uzburt to ideālo “divu džeku draudzību”, kas ir aizkustinoša tieši ar to, ka nez vai kaut kur realitātē eksistē,” žurnālā Kino Raksti atzīmē publicists Ilmārs Šlāpins. Līdzīgi novērojusi arī kino kritiķe Kristīne Matīsa, kura raksta: “Divu draugu sarunas "no sirds" ir svarīga līnija filmā, kas rada motīvu arī psiholoģiskai spriedzei par tēmu "kā nepajautāt par daudz un neaizbiedēt".” Tiesa, ir jautājumi, kas netiek atbildēti, kas pat netiek uzdoti – kas noticis ar Mr. Kauliņa pirmo ģimeni, skaudrs komentārs portālā Satori.lv lasāms no filmas varoņa dēla Matīsa Kļaviņa, kurš tēvu tikpat kā nav pazinis. “Filma, manuprāt, ir veiksmīga, vizuāli glīta un emocionāli iedarbīga. Ņemot vērā to, ka naratīvs ir veidots no Rogas skatu punkta, es ticu, ka tā lielā mērā ataino Rogas patiesību par manu tēvu, bet patiesības var būt dažādas,” tā Kļaviņš jaunākais, kuram tēva dēkainais dzīvesveids nozīmējis vien tēva neesamību.

Foto: Kaspara Rogas filmas "Meklējot Mr. Kauliņu" kadri.

Divu veču draudzība

Kaspars Roga bieži vien ir uzņēmies galvenā Prāta vētras runasvīra lomu, viņš ir arī Prāta vētras grandiozo koncertturneju režisors un scenogrāfs. Rogas aizraušanās ar kameru un gaismām nāk jau kopš bērnības, viņš arī filmējis vairākus grupas agrīnos videoklipus, līdz ar to pievēršanās “nopietnākam kino” bijusi tikai likumsakarīga. Intervijās Roga pats atzīst, ka nav pieturējies pie dokumentālā kino kanoniem, tieši otrādi, ar montāžas palīdzību centies ienest filmā dinamiku mākslas filmas labākajās tradīcijās. Turklāt viņš arī bijis pats nepieredzējušākais filmēšanas komandas dalībnieks. Pie filmas tapšanas strādājis arī  pieredzējušais dokumentālists Sandijs Semjonovs un producente Undīne Buka.  Kā Roga atzinis intervijā žurnālam SestDiena, “Faktiski viss filmas "tīms", komanda, ir Anglijā katrs savā sfērā izmācījies, un es tur viens tāds krūmu čalis. Ar tādu feinu aizmuguri bija ļoti patīkami strādāt, un daudz ko varēju iemācīties, kaut kā kompensējot savu akadēmisko zināšanu trūkumu. Protams, tas nebija tā, ka es vienā dienā izdomāju boingu vadīt, – man bija sapratne, kur es iesaistos, ko tas nozīmē un uz ko es eju.” Pagaidām Roga nav publiski atklājis, kā turpinās savu filmu veidotāja ceļu, taču ir ieminējis par savu interesi mākslas kino žanrā.

Foto: Kaspara Rogas dokumentālās filmas “Meklējot Mr. Kauliņu” pirmizrāde.

Par Lielo Kristapu

"Lielais Kristaps" ir nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums, kas kino skatītājiem un nozares profesionāļiem dod iespēju vienkopus redzēt un profesionāli izvērtēt Latvijas jaunākās filmas, kā arī godināt Latvijas kino tradīcijas. "Lielā Kristapa" balva kinematogrāfā iedibināta 1977. gadā, šogad balvas tiks pasniegtas 31. reizi. Kategorijā Labākā debija līdz ar Kaspara Rogas filmu "Meklējot Mr. Kauliņu" nominēta arī Jāņa Ābeles filma "Septiņi miljoni pirms pasaules gala" un Emīla Alpa dokumentālā filma "Koris. Diriģents. Kamēr".

Lasi TVNET interviju ar Kasparu Rogu šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu