Simfoniskā orķestra labdarības koncertā vāks ziedojumus metastātiskās melanomas pacientu ārstēšanai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Sondra Zaļupe
Sondra Zaļupe Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) fonds organizē labdarības koncertu "Es nākšu, lai tu dzīvotu" ar mērķi vākt līdzekļus savulaik ilggadējas LNSO mārketinga vadītājas Sondras Zaļupes un citu metastātiskās melanomas pacientu ārstēšanai, informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Juste.

Pasākums norisināsies 3.decembrī plkst.19 Lielajā ģildē. Tajā piedalīsies dziedātāji Linda Leen un Daumants Kalniņš, vokālā grupa "Latvian Voices", pianists Andrejs Osokins, saksofonists Kārlis Vanags, sitaminstrumentālistu ansamblis "Perpetuum ritmico", dejas māksliniece Alise Putniņa, LNSO sitaminstrumentālistu ansamblis, kā arī LNSO un Latvijas Radio bigbenda mūziķi.

Melanomas pacientiem veltītā labdarības koncerta "Es nākšu, lai tu dzīvotu" mērķis ir rast līdzekļus metastātiskas melanomas pacientu zālēm, ko Latvijā neapmaksā valsts. Tāpat organizatori cer pievērst sabiedrības uzmanību melanomas ārstēšanas kritiski zemajam finansējumam.

Juste norādīja, ka melanomas zāļu kompensācijas sistēma Latvijā nav atbilstoša starptautiskām vadlīnijām un neatbilst pacientu interesēm, jo ārstus ierobežo zāļu izrakstīšanas nosacījumi.

Viņa uzsver, ka melanomas ārstēšanā nav lētāku alternatīvu zāļu, tāpēc melanomas pacienti ir sliktākā situācijā nekā citu Eiropas Savienības dalībvalstu melanomas pacienti un arī sliktākā situācijā par daudziem citiem onkoloģiskiem pacientiem.

LNSO direktore Indra Lūkina uzsvēra, ka ir svarīgi sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem. Viņa norādīja, ka LNSO mūziķi un darbinieki jau otro reizi piedalīsies LNSO Fonda rīkotajā labdarības koncertā, lai palīdzētu savākt līdzekļus melanomas slimnieku ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem.

Lūkina minēja, ka pirmo reizi šī akcija tika organizēta, vēloties palīdzēt kolēģes Sondras Zaļupes ārstēšanai, taču, iedziļinoties situācijā, tika secināts, ka ar vienreizēju akciju nav pietiekami.

Melanoma ir viens no ļaundabīgo ādas audzēju veidiem, ja tas netiek laicīgi pamanīts, var rasties metastāzes jeb vēža šūnu izplatīšanās caur asins plūsmu vai limfātisko sistēmu.

Juste informēja, ka ik gadu Latvijā melanomu atklāj vidēji 200 cilvēkiem un katru gadu ar melanomu mirst aptuveni 80 cilvēku. Ja vēl pirms desmit gadiem, attīstoties metastāzēm, šo vēzi Latvijā nebija iespējams ārstēt un pacients bija nolemts nāvei, šodien, izmantojot jaunākās paaudzes terapiju, arī melanoma kļūst par hronisku slimību. Viņa norādīja, ka valsts budžetā nav atrasti līdzekļi melanomas pacientu dzīvībai nepieciešamajām zālēm, un daudzu pacientu vienīgā cerība ir ziedojumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu