Aminata: "Nākamajā dienā pēc Eirovīzijas man tāpat likās, ka neko neesmu paveikusi" (3)

Intervijas 1. daļa
Foto: Publicitātes foto
Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp

Dziedātāja Aminata Savadogo, lai arī apslimusi, pie manis ierodas pat ātrāk nekā runāts. Uz skatuves viņa izskatās kā neaizskarama dīva, bet man priekšā sēž jauna sieviete ērtās drēbēs, uz sejas ne grama kosmētikas, mati bez mākslīgajām cirtām. Mēs, klausītāji un skatītāji, parasti varam novērtēt tikai galarezultātu, bet, lai paveiktu to, ko viņa paveikusi, bijis nepieciešams liels gribasspēks un neatlaidība.

Redzēju tevi uzstājamies pie operas, kad notika gaismu festivāls “Staro Rīga”, - bija auksti un lietaini, bet iespaidīgi! Mirdzošs tērps, liela gaismu atstarojoša instalācija kā milzīgi svārki.

Tā es arī saslimu. Bet man pašai šī albuma prezentācijas performances ideja ļoti patika. Prieks, ka mums sanāca uzbūvēt šo objektu un visu izdarīt kā nākas. Tas bija tiešām foršs veids, kā laist klajā manu minialbumu jeb EP “Maiga vara” - uzreiz varēja iepazīties ar visām sešām dziesmām.

Video: Aminatas albuma "Maiga vara" prezentācija "Staro Rīga"

Un nākamajā nedēļā pēc šā lielā notikuma mēs tevi redzējām uzstājamies “XFaktorā”.

Tā bija forša pieredze. Pašu šovu gan nesanāk skatīties, jo nav ne laika, ne televizora.

Tad tu esi viens no tiem daudzajiem mūsdienu cilvēkiem, kuriem nav TV!

Parasti interesējošo skatos datorā – filmas, seriālus. Parasti “Netflix” un “Shortcut”. Tagad skatos “Apple TV” seriālu “See”. Redzēju “HBO” seriālu “Chernobyl”. Sagaidīju sava mīļākā seriāla “Game of Thrones” noslēgumu. Tās pēdējās sērijas...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?

A post shared by AMINATA (@aminata_savadogo) on

Tu noteikti neesi vienīgā, kura ir vīlusies “Game of Thrones” finālā.

Tas bija drausmīgi. Traģēdija. Katru sezonu līdz šim pārskatījos vairākas reizes, bet šo – es nevarēju. Pārāk sāpīgi. Noskatījos vienreiz un sapratu, ka viss, kaut arī man uznāk brīži, kad es saprotu Dinerīsu un to, kāpēc viņa gribēja visus iznīcināt.

Vai tev patīk iet arī uz kino?

Jā, ik pa laikam sanāk, taču ne pēdējo mēnesi. Es gribu noskatīties jaunās latviešu filmas.

Tu pati šā gada vasaras noslēgumā biji dzirdama filmas “Dusmīgie putni. Filma 2” latviskotajā versijā kā cūciņas Kortnijas balss.

Jā. Zaļā cūka. Es vienmēr biju gribējusi ierunāt multeni. Mana debija. Tas bija jautri un smieklīgi, es pat biju viņai līdzīga – vienādas frizūras un džemperis! Un tagad viņai ir mana balss latviešu versijā.

Skaidrs, ka tu daudz strādā, jo redzam tavus darba augļus, bet ar ko vēl tev patīk nodarboties brīvajā laikā, izņemot seriālu un filmu skatīšanos?

Ceļot. Vasarā supot. Peldēt. Man ir arī sapnis kādreiz pasērfot. Pagaidām vēl nav sanācis.

Sociālajos tīklos redzēju, ka septembrī biji Itālijā un Vatikānā!

Tas nebija mans sapņu brauciens, bet gan mammas. Viņa jau sen vēlējās aizbraukt uz Venēciju. Mamma man to pateica, kad biju vēl pusaudze. Kopš tā laika man bija plāns viņu aizvest, kad varēšu to atļauties. Bija prieks redzēt, cik viņai liels prieks par to. Kad bijām Vatikānā, mums ļoti paveicās redzēt pāvestu – nebijām to gaidījušas. Atnācām pastaigāties, un tur uz balkona viņš uzrunā ļaudis. Brīnišķīgs brauciens.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

One last (maybe) post from Italy???❤️

A post shared by AMINATA (@aminata_savadogo) on

Septembrī ceļojums, bet novembrī jau nāca klajā tavs mazalbums “Maiga vara” - kā nonāci līdz šim nosaukumam?

Albuma nosaukums ir šāds, jo tieši tā saucās mana pirmā dziesma latviešu valodā. Kāpēc man pirms tam nebija dziesmu latviski?

Pirmkārt, man likās, ja es pāreju uz latviešu valodu, tad visam jābūt perfekti.

Pirms tam šķita, ka tas, ko, rakstu, nav gana augstā līmenī, lai sāktu šo jauno posmu savā daiļradē. Bija tā, ka, esot vienā no dziesmu rakstīšanas nometnēm, kopā ar zviedru un dāņu producentiem angliski uzrakstījām dziesmu. Tad es izdomāju, ka to varētu latviskot – man ne pārāk labi sanāca, bet tad iepazinos ar Jāni Šipkēvicu. Viņš bija ļoti atsaucīgs. Kad Jānis pārtulkoja šo dziesmu, tās vārdos bija frāze “maiga vara”. Man likās, ka viņš ļoti precīzi ar šo tekstu trāpīja gan manā tēlā, gan sajūtās. Šī bija mana pirmā latviskā dziesma, un es jutu, ka tas ir tas. Maiga vara... tu esi sieviete, tu esi maiga, bet tajā pašā laikā stipra. Tas ar mani ļoti rezonēja.

Video: Aminatas videoklips dziesmai "Maiga vara"

Kāds sākotnēji bija šīs dziesmas angliskais nosaukums?

“I Don’t Know” [tulkojumā no angļu valodas - “Es nezinu”]. Arī šī versija ir pieejama internetā. Starp citu, man daudzi fani no ārzemēm raksta, ka viņiem patīk klausīties manu mūziku tieši latviešu valodā. Es baidījos, ka ar šo mazalbumu pazaudēšu klausītājus, kas nesaprot latviešu valodu, bet tā nav.

Video: Aminatas videoklips dziesmai “I Don’t Know”

No kurām valstīm, izņemot Latviju, tev vēl ir daudz klausītāju?

Tas ir atkarībā no platformas. Amerika, Anglija, Polija, Spānija, Krievija...

Tavs ceļš pie pirmās dziesmas latviešu valodā nebija ātrs un vienkāršs – cik ilgā laikā tapa pārējās albuma dziesmas?

Viss notika pakāpeniski. Piemēram, mana otrā dziesma latviski bija “Dzīvot citādāk”, un to es uzrakstīju pirms sešiem mēnešiem ar Jāņa Šipkēvica palīdzību. Jau uzreiz zināju, ka šo dziesmu gribu ierakstīt kopā ar “Tautumeitām”.

Man liekas, ka jau visiem izstāstīju, ka man būs duets ar “Tautumeitām”, pat pirms biju viņas uzrunājusi [smejas]. Un tad es iedomājos – johaidī, ja nu viņas atsaka... bet viss beidzās labi.

Esam kopā filmējušās arī videoklipā. Pēc tam man radās doma par mazalbuma ierakstīšanu. Visas šīs dziesmas tapa pa vasaru un rudenī. Ja noķer iedvesmu, tad viss sanāk ļoti ātri.

Video: Aminatas videoklips dziesmai “Dzīvot citādāk”

Pēdējā laikā es mēģinu sevī vairāk ieklausīties. Agrāk centos sevi piespiest kaut ko darīt, apsēsties no rīta un dienas laikā uzrakstīt dziesmu. Ir sanācis nosēdēt kādas piecas stundas, bet beigās tāpat palikt tukšā. Es beidzot sapratu, ka man tas laikam īsti nestrādā un šo laiku varu izmantot lietderīgāk. Es joprojām mēģinu piecelties un sākt rakstīt, bet, ja jūtu, ka iedvesma nenāk, daru kaut ko citu. Reizēm gadās tā, ka izdodas uzrakstīt cerēto 20 minūtes pirms miega. 

Kas vairāk palīdz plūst tavām radošajām sulām – būt vienatnē vai visu laiku būt mijiedarbībā?

Gan tā, gan tā. Piemēram, “Dzīvot citādāk” pie manis atnāca, kad biju viena mājās. Pēkšņi ienāca prātā rindiņa “es skrienu, nebaidos, paklūpu, pieceļos”. Tiku ierauta plūsmā. Tā bija nakts. Sēdēju pie loga, skatījos ārā, dziedāju pie sevis... bet atkal “Pamet mani” un “Paliks pāri” tapa, rakstot kopā – jautri, brīvi, viss pats notiek. Man laikam tas no garastāvokļa atkarīgs. Kādreiz rakstīju tikai vienatnē, bet pēc Eirovīzijas mani sāka aicināt uz dziesmu rakstīšanas nometnēm ārzemēs. Tur es apguvu arī šo rakstīšanas metodi. Man tagad patīk abi varianti.

Video: Aminatas videoklips dziesmai “Pamet mani”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Elza Jēkabsone.

Foto: #SIF_MAF2019
Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu