Toms Grēviņš labdarības izsolē piedāvā kopā pievārēt Islandes maratonu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Radio pieci.lv balss Toms Grēviņš šogad pārsteidza visus, noskrienot maratonu Frankfurtē, kurā pat neierindojās pēdējā vietā. Tagad, labdarības maratona “Dod pieci!” izsolē viņš piedāvā kopā doties uz Islandes maratonu.

“Nekad nebiju domājis, ka skriešu. Bet skrienu! Un skriešu! 2020. gada 22. augustā piedalīšos, iespējams, vizuāli unikālākajā Eiropas maratonā, Reikjavīkā, Islandē. Un tu vari man piebiedroties - tev tikai jāuzvar “Dod pieci!” labdarības izsolē. Visi iegūtie līdzekļi nonāks Ziedot.lv rīcībā un palīdzēs paliatīvās aprūpes pacientiem Latvijā!

Izsoles uzvarētājs saņems vienu turp un atpakaļ aviobiļeti Rīga – Reikjavīka – Rīga, naktsmājas vienvietīgā numurā un reģistrāciju Reikjavīkas maratona pusmaratona vai maratona distancei. Un, protams, manu nedalītu kompāniju!” tā Grēviņš.

Izsoles uzvarētājs saņems arī grupu treniņa abonementu un treniņa plāna sastādīšanu ar treneri. “Ņem vērā – izsoles balvā nav iekļauta ēdināšana un jebkāda veida ekskursijas,” piebilda slavenība.

Arī vairākas citas pašmāju slavenības piekritušas piedalīties šajā labdarības izsolē.

Kā jau ziņots, šā gada labdarības maratons “Dod pieci!” veltīts neārstējami slimu cilvēku dzīves nogalei un paliatīvās aprūpes sistēmas sakārtošanai Latvijā. Mūža izskaņā cilvēkam jāsaņem tikpat daudz rūpju, cik dzīves sākumā, un ikviens ir pelnījis atstāt šo pasauli cieņpilni.

Kad cilvēks ir neārstējami slims, viņš piedzīvo sāpes, ķermeņa nevarību un bezcerību. Pēc pārciesta insulta, infarkta, vēža vai citas smagas slimības, kas kļuvusi neārstējama, cilvēkam nepieciešama aprūpe un viņš atkarīgs no apkārtējiem.  Vajadzīga empātija, līdzcietība, milzu pacietība un paliatīvā aprūpe.

Ģimenēm, kuras rūpējas par nedziedināmi slimiem tuviniekiem, ik dienu nepieciešams neizmērojams emocionālais un fiziskais spēks. Uz ģimenes pleciem ir slimnieka ikdienas aprūpe – kopšana, cilāšana, mazgāšana un medikamentu ievade. Bieži vien kāds no tuviniekiem nestrādā, lai būtu kopā un rūpētos. 

Latvijā neārstējami slimu cilvēku aprūpē situācija ir skaudra – pacienti un ģimenes sakaras ar paliatīvās sistēmas nepilnībām - informācijas trūkumu par valsts nodrošināto aprūpi, zināšanu trūkumu par to, kā aprūpēt savus tuviniekus, un lieliem izdevumiem, kurus ne vienmēr spēj nosegt. Šie cilvēki ir izmisuma zonā.

Nedziedināmi slimu cilvēku aprūpei no ģimenes līdzekļiem aiziet ievērojama daļa. Skaudri, ja slimības dēļ cilvēks pats nespēj paēst un norīt pārtiku. Tad nepieciešama enterālā pārtika, ko ievada caur speciālu zondi tieši kuņģī, vai specializētie šķidrie pārtikas maisījumi. Šādas pārtikas izmaksas mēnesī var sasniegt 200 – 600 eiro. Valsts to neapmaksā. Ja tuviniekam nav līdzekļu, nedziedināmi slimais cilvēks nomirst no slāpēm un bada.

Viena dziesma radio pieci.lv ēterā par minimālo ziedojumu 5 eiro nozīmēs vienu speciālās pārtikas ēdienreizi nedziedināmi slimiem cilvēkiem. Dziesmu ziedošana mājas lapā www.dodpieci.lv šogad sākās 3.decembrī. 

Iepriekš “Dod pieci!” sabiedrības uzmanība tika pievērsta trūcīgajiem un vientuļajiem Latvijas senioriem (2014. gads). Ar sabiedrības ziedojumu palīdzību tika nodrošinātas Ziemassvētku dāvanas vairāk nekā 5 tūkstošiem trūcīgo un vientuļo Latvijas senioru. Kopumā tika saziedoti 64 550 eiro. 2015. gadā saziedotie 135 546 eiro sniedza asistenta atbalstu vairāk nekā 50 ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. 2016. gadā tika saziedoti 190 910 eiro, kas nodrošināja iespēju sarīkot 21 nometni onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem psiholoģiskā un emocionālā atbalsta saņemšanai. 2017. gadā tika saziedota līdz šim lielākā summa – 358 121 eiro, kas tika novirzīta atbalsta programmai “Plecs” emocionāla atbalsta un praktiskas palīdzības sniegšanai vecākiem, kuri savā ģimenē vēlas uzņemt bērnus no bērnunama. Savukārt 2018. gadā labdarības maratons pievērsās tematam par kvalitatīva laika veltīšanu bērniem. Saziedotie līdzekļi 122 493 eiro apmērā caur biedrību “Plecs” novirzīti praktisku un psiholoģisku mācību nodrošināšanai jaunajām ģimenēm, kurās ienāk bērns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu