Kristaps Tālbergs: "Tas, ko esmu iemācījies, ir nesteigties pa galvu pa kaklu" (1)

Foto: Privātais arhīvs
Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp

Satiekoties intervijai decembra pirmajā pusē norunātajā dienā un laikā, abi ar radio un TV personību Kristapu Tālbergu saprotam, ka esam ļoti saskaņoti – silts džemperis, plēstas bikses, kārtīgi brienamie zābaki, brilles un, protams, galvā abiem sarkana cepure! Neviļus esam ģērbušies ļoti līdzīgi, bet ne mūsu abu dzīvēs notikušas tik lielas pārmaiņas.

Man tagad ir šancīte uz Valdemāra ielas, vasarā uz turieni droši vien braukšu ar dēli.

Apsveicu!

Viss sākās ar to, ka ar mani negaidīti sazinājās “Radio tev” un tiešā tekstā paprasīja – vai tu gribētu pievienoties mūsu komandai? Piekritu. Tagad darbdienās no sešiem līdz desmitiem kopā ar Jāni Spingu modinu radio klausītājus!

Esmu nonācis pie secinājuma, ka vissvarīgākais radio, it īpaši no rītiem, ir netraucēt.

Rīts ir gana intensīvs un svarīgs, tu sagatavojies visai dienai – tāpēc radio dīdžejam nevajag būt pārāk nopietnam un nav nepieciešams ļoti gudri un piņķerīgi izteikties. Ir jābūt blakus, jāuzjautrina ar runām, mūziku, ar interesantiem stāstiem jāuzlabo diena. Piemēram, vai zināji, ka valim ļoti dziļi ienirstot, viņa sirdspuksti palēninās līdz diviem sitieniem minūtē?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

jauns dārznieks @radiotev ??⁣ 6:00-10:00 ⁣ ⁣ #radio #dj #newchallenge

A post shared by Kristaps Talbergs (@talbergs) on

Tā kā LNT “900 sekundēs” jau biji pieradis pie agras celšanās no rītiem, tad šīs pārmaiņas droši vien nav izjaukušas tavas dienas ritmu.

Jā, sanāk, ka es uz šo trenējos jau 12+ gadus, esot LNT. Tur arī tas pieradums sāka veidoties. Nesen nonācu pie domas – vai tiešām tā ir, ka cilvēki sadalās cīruļos un pūcēs? Jo, piemēram, es esmu abi. Es nekad neesmu centies sevi kaut kā ierobežot. Ja no rīta jābūt ēterā, bet filma iet līdz pusvieniem, nu tad es to skatos līdz pusvieniem! Reizēm pa naktīm skatos arī, kā spēlē Bertāns un Porziņģis. Es nemāku citādāk.

Pat ja ir gulēts mazāk, es vienmēr darbā esmu uz 100 procentiem.

Prieks, ka, mums ritot otrajai nedēļai, uz radio klausītāji rakstīja, ka no sākuma esot bijis mums tā bailīgāk, bet tagad esot baigi okei! [Smejas.] Mēs ar Jāni iepazināmies pirms kāda mēneša, pusotra vienā korporatīvajā pasākumā, kuru es vadīju, bet viņš dīdžejoja. Un, skat, tagad mēnesi vēlāk mēs katru darbadienas rītu tiekamies... dzīve tiešām ir neparedzama!

Kā tu jūties, pārejot no TV uz radio?

Varu nākt ar plēstām džinsām! Bet gan uz radio, gan TV ļoti līdzīgi noskaņojos un gatavojos.

Nu, viss ir skaisti un labi, bet... kurā laikā tu guli, ņemot vērā, ka tev vēl šad tad jāvada pasākumi?

Sanāk stundu, pusstundu pusdienlaikā pagulēt. Un nav tā, ka Tālbergs arī pa naktīm neguļ. [smejas] Guļu, guļu. Bet zini ko? Plus tādam agram rīta darbam ir tas, ka jau deviņos, desmitos esmu vajadzīgo paveicis un tālāk varu plānot pasākumu vadīšanu, filmēšanas, intervijas utt.

Vienkārši jāmenedžē savs laiks, ko es vēl mācos. Un es noteikti neesmu nekāds unikāls laika plānošanas guru.

Man ir jaudīgi rīti, kam periodiski seko, piemēram, tagad, korporatīvi pasākumi un balles. Pagaidām nav bijusi nepieciešamība, bet mēs arī ar Jāni esam ieviesuši drošības zvanu. Pussešos aplikācijā “WhatsApp” uzrakstām viens otram un, ja nav atbildes, tādā gadījumā jāzvana un otrs jāmodina. Man televīzijā ir bijuši tādi daži gadījumi, kad neesmu dzirdējis modinātāju un tevi pamodina producenta zvans jau ar jautājumu nevis cik tālu esi, bet ar aicinājumu mosties. [Smejas.]

Tas, ko esmu iemācījies, ir nesteigties pa galvu pa kaklu.

Iedomājies – tu ar mašīnu “lido” uz Liepāju. Tu iegūsti varbūt četras, piecas minūtes... vai tas ir tā vērts? Apdraudi sevi, citus un tāpat nokavēji. Tas vairs neko nemaina. Jāsteidzas saprātīgi. Kam tas der, ja steidzies ārā no dzīvokļa un, skrienot lejā pa trepēm, saproti, ka esi aizmirsis telefonu un jāskrien atkal atpakaļ? Tā sanāk kavēt tikai vairāk. Ir vienkārši jāpieņem situācija un jācer uz sapratni un piedošanu.

Pieļauju, ka no manas puses jau gaidīji nākamo jautājumu – kā tevi ietekmēja LNT ēras beigas?

Nu, pirmās spekulācijas par kanāla nākotni jau sākās tajā brīdī, kad Andrejs Ēķis pārdeva LNT. Tās spekulācijas kļuva skaļākas, kad LNT nonāca zem viena jumta ar TV3, ar ko iepriekš bija sīva konkurence.

Konkurence jebkurā biznesā ir spēcīgs dzinējspēks, katrs meklē, kā kļūt labākiem, kvalitatīvākiem, interesantākiem, apsteigt. Pēkšņi brālītim un māsiņai bija jāsadala mantiņas, jādzīvo draudzīgi, jādala auditorija.

Tad [mēs, darbinieki - red. piez.] arvien vairāk sākām domāt par to, kā būs – vai ilgi pastāvēs divi ziņu dienesti? Tolaik vēl bija spēkā NEPLP (Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome) liegums veikt reorganizāciju. Bet brīdī, kad mums paziņoja par to, ka LNT beidz pastāvēt... tad uzreiz līdz galam tas vēstījums vēl neaizgāja.

Nevarējām noticēt, ka tas tiešām notiek.

Laikam pa īstam to sapratu, kad uz LNT piezvanīja no vēstures muzeja, kurš vēlējās savā īpašumā iegūt kādus vēsturiskus priekšmetus, piemēram, vecos magnetafonus, mikrofonu uzlikas ar logo, videokameras, jo LNT ir bijis nozīmīga sastāvdaļa Latvijas vēsturē. Tagad ir noslēdzies kas liels un svarīgs. Jāpierod pie pagātnes formas – bijis. Un, protams, tad sekoja pēdējais ziņu speciālizlaidums ar saviesīgu vakaru, kuru pavadījām redakcijā. Tad tiešām bija blieziens pa galvu, jo sapratu, ka tā kā iepriekš vairs nekad nebūs.

Bet darbs turpinās. Arī manā gadījumā tiku aicināts pievienoties jaunajam TV3 ziņu dienestam. It kā būtiski nekas nemainās, tomēr LNT kanāla slēgšana ir lielas izmaiņas.

Video: Aizvadīts pēdējais "900 sekunžu" raidījums kanālā LNT

Tātad mēs tevi nākamgad redzēsim TV ekrānos kanālā TV3. Skaidrs, ka tas nebūs no rītiem.

Šobrīd esmu pieņēmis “Radio Tev” piedāvājumu un izaicinājumu un no rītiem esmu radio, bet pieļauju, ka tāds kā universālais kareivis varu piesegt gan radio, gan TV kolēģus vienā vai otrā frontē. No nākamā gada darba procesā ir viena pārraide, kuru plānots vadīt man. Vairāk stāstīt nedrīkstu.

Vai tu kā LNT rīta cēliena laika ziņu cilvēks ar vairāk nekā 12 gadu pieredzi vari pastāstīt, kāda bija tava ikdiena? Skaidrs, ka tu ierodies, saģērbies, bet tad?

…sagatavojies un stāsti. Mēs ar Māri nelasam laika ziņas. Mēs tās stāstām. Maksimāli uzsūcam, iegaumējam visu pieejamo informāciju par gaidāmajiem laikapstākļiem un cenšamies to vienkāršos vārdos izskaidrot. Karte videoformātā ir tikai palīgmateriāls.

Tu vari man vienkāršiem vārdiem paskaidrot, kas, pie velna, ir ciklons un anticiklons?

[Smejas.] Tā ļoti vienkārši būtu tā – ciklons ir slikti, bet anticiklons ir labi. Viss. Turbosupereksperti meteoroloģijā gan man piekasītos.

Man liekas, ka sanāk tā, ka tu šad tad dabūji pa asti ne tikai no meteorologiem, bet arī skatītājiem.

Jā, protams, it īpaši sākumā, bet tad es atradu savu skaidrošanas valodu. Es mēģinu būt kā vidutājs starp skatītājiem un meteorologiem, sinoptiķiem. Jābūt pa vidu starp abiem.

Kādi laikapstākļi tev pašam personīgi vislabāk patīk? Mazums tu dievini lietainas dienas.

[Rāda ārā pa logu, kur redzamas skaidras debesis un saule.] Šādi! Agrāk man likās, ka katram gadalaikam ir savs šarms, bet, jo vecāks kļūstu, jo vairāk man patīk siltums. Ja gribas sniegu un ziemas priekus, var arī aizlidot uz kalniem, bet man patiktu, ja visu laiku būtu vismaz +24.

Klau, pagaidām Ziemassvētkos solīja lietu, cik atceros.

Es kaut ko tādu dzirdēju, bet pārāk tālu nākotnē neskatos un neiesaku arī citiem – ja būs temperatūra par pāris grādiem zemāka, tad lietus vietā būs snigs! Nevajag pārāk pieķerties pie dzirdētā, it īpaši tālās ilgrtermiņa prognozēs.

Atceros kāda komiķa stāvizrādi, kur viņš runāja par to, cik tas ir kaitinoši, ka cilvēki lido lidmašīnās un sūdzas, ka viņiem tur nav interneta. Hei, bet vai tu saproti, ka esi nenormāli lielā augstumā un lido milzīgā metāla bunžā un tu sēdi ērtā krēslā un tev nekas nav jādara? Kur ir reality check?

Ir jāatceras, ka sinoptiņi un meteorologi reāli pareģo rītdienu!

Es necenšos būt baigais advokāts viņiem, bet es tiešām novērtēju to, ko viņi dara. Tas ir sarežģīti. Un viņi to dara tavā vietā. Viņi ir kā ļoti labi finanšu eksperti, kuri var pateikt, kur būtu jāinvestē. Jā, 100% garantijas gan nav, bet vinnēt tomēr bieži vien var!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu