Sākta padomju okupācijas piemiņas memoriāla būvniecība (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Valsts Nekustamie ipašumi

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vadībā SIA "Skonto būve" sākusi darbu pie padomju okupācijas piemiņas memoriāla - mākslas objekta "Vēstures taktīla" izveides, kas piekļausies Okupācijas muzejam laukumā uz Daugavas pusi, atklāj VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits. 

"Šogad uzsāksim sagatavošanās darbus, nākamgad tiks ielikti piemiņas memoriāla pamati, kā arī strādāsim pie memoriāla ārējā veidola un mākslinieciskā noformējuma.

Plānots, ka līdz ar pārbūvēto Okupācijas muzeju, piemiņas memoriāls tiks pabeigts līdz nākamā gada nogalei,"

atzīmēja Ivanovskis-Pigits.

Piemiņas memoriāla projektu īsteno uzņēmums "Taktila" kopīgi ar dizaina biroju "H2E" un arhitektu biroju "Sarma un Norde". Memoriāla autori ir arhitekte Ilze Miķelsone, komponists, sonologs Voldemārs Johansons un mākslinieks Kristaps Ģelzis. Memoriāla pirmā posma (pamatu izbūve) būvniecības darbus veiks "Skonto būve", kas izvēlēti sarunu procedūras rezultātā, noslēdzot līgumu par 534 800 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. 

2010. gada nogalē tika izdots Ministru kabineta rīkojums par koncepciju par padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidošanu Latviešu strēlnieku laukumā Rīgā, nosakot, ka memoriāls jābūvē un Okupācijas muzejs jāpārbūvē kompleksi, veidojot arhitektonisku vienotu kompleksu Latviešu strēlnieku laukumā, kas vēstīs par Latvijas tautas represijām okupācijas periodā. 

Jau ziņots, ka Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projektā "Nākotnes nams" saglabāta latviešu arhitekta Gunāra Birkerta ideja - arhitekta 2001.gadā dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices.

Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970.gadā būvēto ēku papildināt ar balto piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti. 

Līdztekus "Nākotnes nama" būvniecībai nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls - mākslas objekts "Vēstures taktīla".

2018.gada 29.maijā VNĪ parakstīja būvniecības līgumu ar iepirkuma uzvarētāju "Skonto būve". Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves un jaunās piebūves "Nākotnes nams" kopējas būvniecības izmaksas ir 5,19 miljoni eiro un darbi ir jāpabeidz gada laikā no līguma parakstīšanas brīža.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu