Maija Rozīte skolas gados piedzīvojusi mobingu (7)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Radio personība Maija Rozīte-Krištopane piedalās mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Dailes teātrī.
Radio personība Maija Rozīte-Krištopane piedalās mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Dailes teātrī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Radio Star FM personība Maija Rozīte-Krištopane publiski dalījusies ar savu skolas laika sāpīgo pieredzi - viņa piedzīvojusi īpaši sliktu attieksmi no savu klasesbiedru puses. 

"Latvijā katrs trešais skolēns cieš no mobinga - emocionālas vai fiziskas vardarbības. 40% cietušo nemeklē palīdzību. Mēs vairs nevaram to ignorēt!" - skaudro statistiku iezīmē Rozīte.

"Man šobrīd ir 35, un es vēl joprojām nevaru teikt, ka manas atmiņas par skolas gadiem pavadītu kāda nebūt patīkama nostaļģija. Drīzāk atceros to ar šermuļiem, kā par atstumto savu klasesbiedru vidū es kļuvu klasē sestajā, un tā tas turpinājās līdz, šķiet, astotajai. Tas bija tas laiks, kad sāku rakstīt rakstus bērnu/jauniešu izdevumiem. Vai tas mani automātiski padarīja par citādāku vienaudžu acīs, kas savukārt būtu izprovocējis viņos vēlmi gandrīz visā 30+ bērnu kolektīvā pēkšņi sākt izturēties pret mani kā pret spitālīgo (ar visu no tā izrietošo)? To šobrīd varam tikai minēt.

Tāpat var arī minēt, vai tolaik pieredzētais manī kaut ko salauzis, vai tieši pretēji - norūdījis.

Un pat ja paliekam pie otrā varianta, es arī savā pieaugušā prātā nevaru rast skaidrojumu tam, kāpēc kādam būtu jārada apstākļi, kuros otram nākas raudāt, gan uz skolu, gan mājās ejot," savas atmiņas ieskicē Rozīte.

Viņa turpina: "Es neturēju to sevī, mans lielākais atbalsts bija mani vecāki... Un vēl arī divas vienīgās meitenes no klases, kas peldēja pret straumi. Ar vienu no viņām nomācījāmies vienā klasē visus 12 gadus, un draudzējamies joprojām. Kā šis posms noslēdzās? Laikam jau pakāpeniski. Visiem izaugot un kļūstot gudrākiem."

"Pašai audzinot divus pirmsskolas vecuma bērnus, īpaši bieži aizdomājos, kā negribētu viņus redzēt nevienā no lomām šādā scenārijā... Bet cik tas būs reāli?  Mobings ir parādība bez vecuma, tautības, rases, sociālā statusa, dzimuma vai valsts piederības, un diemžēl tas notiek visos līmeņos... Un bieži vien notiek, pāridarītājam pat neaizdomājoties, kā viņa darbību vai vārdu rezultātā jūtas otrs. Bet tā formula, kas turklāt daudzās dzīves jomās noder, ir tik elementāra un vienlaikus efektīva - vienkārši iztēloties sevi otra ādā! To arī stāstu saviem bērniem.

Un vēl, manuprāt, tik daudz kas sākas ģimenē... Ar vecāku piemēru...

Padomāsim par to, pirms kaut vai kaut kur atstāt kādu ļaunu anonīmu komentāru," atklātajā stāstā dalījās Rozīte.

Arī komentāros ļaudis dalījušies ar savu pieredzi, ka bērnībā saskārušies ar līdzīgiem scenārijiem un daļa dalās ar to, ka mūsdienās esot vēl trakāk un ka nācies izņemt bērnus no skolas tieši mobinga dēļ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maija Rozīte - Krištopane (@maijarozite) on

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu