Stīvena Kinga tvīts par "Oskara" nominācijām raisa asas diskusijas (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Amerikāņu rakstnieks Stīvens Kings (Stephen King), kas pazīstams ar saviem šausmu un zinātniskās fantastikas darbiem, tviterī sacēlis pamatīgu viedokļu vētru, publicējot savas domas par šā gada "Oskara" balvas nomināciju sadalījumu. 

"Mākslas kontekstā es nekad neliktu dažādību augstāk par kvalitāti," viņš raksta sociālajā vietnē Twitter. "Kā rakstniekam man ir ļauts izvirzīt darbus trīs nominācijās - "Labākā filma", "Labākais adaptētais scenārijs" un "Labākais oriģinālais scenārijs". Man šis individuālo aktieru, režisoru dažādības jautājums nebija aktuāls."

72 gadus vecā rakstnieka komentārs seko presē izskanējušajiem pārmetumiem ASV Kinoakadēmijai par to, ka "Labākā režisora" balvai nominēti tikai vīrieši un tikai baltās rases pārstāvji. 

TVET: Aktrises neizpratnē par to, ka "Oskaram" nav nominēta neviena sieviete režisore.

Atgādinām, ka "Oskara" balvas simts gadu vēsturē "Labākā režisora" balvai nominētas tikai piecas sievietes, bet statueti ieguvusi tikai viena - Ketrina Bigelova (Kathryn Bigelow) par darbu filmā "Hurt Locker" ("Sapieris").

Stīvenam Kingam tviterī atbildējuši daudzi kino industrijas pārstāvji. Režisore Eiva Duvernē (Ava DuVernay), kas publiski daudzkārt izteikusies par dzimumu un rasu līdztiesību Holivudā, paudusi savu vilšanos. 

"Kad tu pamosties, meditē, izstaipies, aizsniedzies līdz telefonam, lai paskatītos, kas notiek pasaulē, un ieraugi šādu tvītu no cilvēka, kuru vērtē ļoti augstu, gribas ielīst atpakaļ gultā," viņa raksta. 

Savukārt amerikāņu melnādainā rakstniece Roksana Geja (Roxane Gay) raksta, ka "ir sāpīgi lasīt šādus ierakstus".

"Šāds komentārs akcentē to, ka dažādība un kvalitāte nevar būt sinonīmi," viņa raksta. "Tās nav atdalītas lietas. Kvalitāte ir visur, taču lielākajās industrijās dominē viedoklis, ka kvalitāti pārstāv viena demogrāfijas daļa. Un te nu mēs esam."

Kings vēlāk publicējis vēl vienu tvītu, kurā papildina savu domu. 

"Mēs kā mākslinieki varam darīt vienu svarīgu lietu, nodrošināt visiem vienādas iespējas. Neatkarīgi no dzimuma, ādas krāsas, orientācijas. Šobrīd šādi cilvēki industrijā nav daudz pārstāvēti. Tu nevari iegūt balvas, ja esi izmests no spēles," viņš raksta. 

92. "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonija notiks 9. februārī Losandželosā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu