Par dzimumu līdztiesības jautājumu Holivudā saķērušās divas slavenas aktrises

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Vai aktrisei Natālijai Portmanei (Natalie Portman) ir tiesības runāt par dzimumu vienlīdzību Holivudā, ja pati viņa filmējusies vien divās sieviešu režisētās filmās? Šādu jautājumu publiski uzdevusi aktrise, Vainstīna seksa skandāla upuris - aktrise Rouza Makgovana (Rose McGowan), kurai šķitis nepieņemami, ka svētdien notikušajā "Oskara" ceremonijā Portmane ar savu tērpu protestēja pret sieviešu režisoru ignorēšanu "Oskara" nominācijās.

Atgādinām, ka Portmane "Oskara" balvu ceremonijā uz sava tērpa bija iestrādājusi vairāku sieviešu režisoru vārdus, tādējādi protestējot pret ASV Kinoakadēmijas izvēli galvenā režisora nominācijā izvirzīt tikai vīriešu kārtas režisorus. 

TVNET: Aktrises neizpratnē par to, ka "Oskaram" nav nominēta neviena sieviete režisore.

Natālija Portmane "Oskara" balvu ceremonijā
Natālija Portmane "Oskara" balvu ceremonijā Foto: EPA/AFI

12. februārī Rouza Makgovana, kura pirms kāda laika plašāku publicitāti ieguva, apsūdzot seksuālā uzmācība Holivudas producentu Hārviju Vainstīnu (Harvey Weinstein), savā Facebook publicēja kritisku ierakstu, nodēvējot Portmanes soli par "dziļi aizskarošu".

"Šāds Portmanes veida aktīvisms ir dziļi aizskarošs tām, kuras dara reālu darbu. Es šo nerakstu aiz sarūgtinājuma, bet gan aiz riebuma," raksta 46 gadus vecā Makgovana. 

Viņa arī akcentē, ka pati Portmane savas karjeras laikā strādājusi tikai ar divām sieviešu režisorēm, no kurām viena bijusi viņa pati.

"Tev ir pašai sava producēšanas kompānija, kas noalgojusi tikai vienu sievieti režisori - tevi pašu," viņa pārmet Portmanei. "Jūs, A klases aktrises, jūs varētu mainīt pasauli, ieņemt stingru nostāju, nevis radīt problēmu. Jā, Natālij, tu esi problēma. Neīsts atbalsts sievietēm - tā ir problēma."

Portmane reaģējusi uz apvainojumiem, publicējot savu atbildi, akcentējot to, ka Holivuda nesniedz pietiekami daudz iespēju sievietēm. 

Viņa piekrīt Makgovanai, ka ar savu protestu nav rīkojusies drosmīgi, jo pa īstam drosmīgi rīkojās tās sievietes, kas iestājas pret varmāku - pret Vainstīnu. 

"Jā, tā ir taisnība, ka esmu veidojusi vien dažas filmas kopā ar sievietēm. Manā ilgajā karjerā man ir bijusi iespēja ar režisorēm strādāt vien dažas reizes," viņa atzīst. "Taču esmu veidojusi īsfilmas, reklāmas, mūzikas klipus ar vairākām sievietēm, to skaitā Sofiju Kopolu, Rebeku Zlotovsku u.c."

Savā atbildes vēstulē viņa norāda, ka sieviešu veidotām filmām ir daudz sarežģītāk nonākt festivālos, izsist ceļu līdz skatītājam. Viņa sola, ka turpinās iestāties par sieviešu tiesībām Holivudā, lai arī līdz šim panākumi nav bijuši lieli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu