Latvijas vecākajai aktrisei Hildai Žīgurei 102. dzimšanas diena

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Hilda Žīgure
Hilda Žīgure Foto: publicitātes

Pirmdien, 2. martā, Latvijas vecākajai aktrisei Hildai Žīgurei aprit 102 gadi. Viena no Latvijas Leļļu teātra dibinātājām un ilggadēja tā aktrise jau daudzus gadus par savām mājām sauc Madonas pusi, savukārt Leļļu teātra mīļotāji un pētnieki atsauc atmiņā teātra vēsturi un Hildas Žīgures nozīmīgo lomu tajā.

“Izredzētība un pamatīgums. Tie ir pirmie divi vārdi, kas nāk prātā, domājot par aktrisi Hildu Žīguri. Tā patiešām ir milzu izredzētība – būt klāt brīdī, kad dzimst jauns teātris un līdz ar to arī pilnīgi jauns virziens visā latviešu teātra mākslā. Leļļu teātrī, kopš tā pirmsākumiem 1942. gadā, klātesoša ir arī jaunā aktrise Hilda Žīgure. Ar prātu, sirdi un talantu. Ar milzu vēlmi apgūt visu jauno, nezināmo, darīt kaut ko pirmo reizi un darīt to tik labi, cik vien iespējams,” stāsta teātra vēsturnieks Aldis Linē.

Latvijas Leļļu teātra dzimšana cieši saistīta ar Hildu Žīguri un aktrises vecāko brāli, rakstnieku un tulkotāju Jāni Žīguru. 1942. gadā, atrodoties bēgļu gaitās Ivanovā, LPSR Mākslas ansambļa paspārnē Žīguri kopā ar dzejnieci Mirdzu Ķempi un citiem latviešu inteliģences pārstāvjiem izveidoja leļļinieku ansambli, kurš jau 1944. gadā ieguva oficiāla teātra statusu un iespēju atgriezties Latvijā.

Jānis Žīgurs kļuva par jaundibinātā teātra direktoru, Mirdza Ķempe – par māksliniecisko vadītāju, savukārt Hilda Žīgure – par vienu no vadošajām aktrisēm. Teātrī viņa pavadīja visu savu radošo mūžu – no tā dibināšanas līdz pat 1986. gadam, kad devās pelnītā atpūtā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu