Sastatņu ieskāvumā: kā notiek Parīzes Dievmātes katedrāles restaurācija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Ir pagājis teju gads, kopš postošu ugunsgrēku piedzīvoja viens no pasaules arhitektūras pieminekļiem - Parīzes Dievmātes katedrāle. Lūk, kā patlaban izskatās pieminekļa atjaunošanas darbi. 

Pirms 11 mēnešiem uguns teju apēda Francijas galvaspilsētas 850 gadus veco kultūras pieminekli. Teju gadu pēc ugunsnelaimes ap katedrāli ir uzstādīts varens sastatņu režģis, kur ar īpašu aprīkojumu sākuši darboties vairāki strādnieki, ziņo portāls "BBC".

Foto: AFP/SCANPIX

2019. gada 15. aprīlī pasauli satricināja postošs ugunsgrēks gotikas stilā celtajā Parīzes Dievmātes katedrālē, kā rezultātā iebruka celtnes jumts un mazais tornis. Katedrāles ugunsgrēks izraisīja plaša mēroga sēras, pulcējot tūkstošiem cilvēku Parīzes ielās un ap katedrāli.

Foto: AFP/SCANPIX

Ugunsgrēkā tika izglābta galvenā katedrāles struktūra un divi zvanu torņi. Francijas prezidents Emanuels Makrons šo notikumu nodēvēja par "šausmīgu traģēdiju visiem Francijas iedzīvotājiem" un paziņoja, ka ēku atjaunos piecu gadu laikā. 

Foto: AFP/SCANPIX

2019. gada oktobrī Francijas kultūras ministrija paziņoja, ka katedrāles atjaunošanai ir savākts miljards eiro. Decembrī, pirmo reizi 200 gadu laikā, Parīzes Dievmātes katedrālē nenotika Ziemassvētku mise, bet tās vietā aktīvi darbojās restauratori. 

Foto: SIPA/Scanpix

UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļautais pieminekļa celtniecība sākās 1163. gadā, bet pabeigta tika 1345. gadā. 

Foto: AFP / Scanpix

Pēdējo reizi, kad katedrāle piedzīvoja līdzīga mēroga bojājumus bija franču revolūcijas laikā, savukārt abos pasaules karos katedrāle bija teju neskarta. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu