Nacionālā kino centra konkursā atbalstītas 19 filmas ar kopumā 1,7 miljoniem eiro

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma
Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma Foto: LETA

Nacionālā kino centra (NKC) filmu ražošanas konkursā atbalstītas 19 filmas par kopējo summu 1,7 miljonu eiro apmērā, informē NKC producēšanas daļas vadītāja Inga Blese.

Konkursa mērķis ir atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu vai ražošanas pabeigšanu 2020.-2021. gadā. Konkursa finansējums ir 1,7 miljoni eiro.

Piecām spēlfilmām piešķirti 875 089 eiro, astoņām dokumentālajām filmām - 371 572 eiro, bet divām pilnmetrāžas un četrām īsmetrāžas animācijas filmām - 521 666 eiro.

Pēc Bleses vārdiem, visos filmu veidos pieejamā finansējuma ietvaros atbalstīti vairāk projektu nekā iepriekš plānots.

Šogad savu jauno spēlfilmu ražošanu varēs sākt pieci režisori - debitante Linda Olte uzņems pusaudžu drāmu "Māsas" par divām bērnunamā augušām meitenēm, starptautiski atzītais režisors Juris Kursietis veido savu trešo pilnmetrāžas spēlfilmu "Barbari", režisors un mūziķis Aigars Grauba uzņems spēlfilmu par leģendāro mūzikas grupu - "Jumprava: Lielais notikums", režisore Ināra Kolmane ekranizēs Noras Ikstenas romānu "Mātes piens", bet režisors Māris Martinsons iecerējis vēsturisku un nacionāli patriotisku filmu "Zeme, kas dzied" par dziesmu svētku tradīcijas dzimšanu.

Dokumentālajā kino savas jaunās filmas sāks Laila Pakalniņa, Pēteris Krilovs, Kārlis Lesiņš, Dāvis Sīmanis, Kristīne Briede, Una Celma, Andrejs Verhoustinskis un Anna Viduleja.

Tāpat ražošanu var uzsākt uzreiz divas pilnmetrāžas animācijas filmas, kuras veidos pieredzējuši režisori - Roze Stiebra savu zīmētās animācijas filmu "Sirds likums" balstījusi Jāņa Ezeriņa novelē, bet Jānis Cimmermanis leļļu animācijā "Lielais Indriķis" iedzīvinās Māra Putniņa sacerētās pīrāgu pasaules tēlus.

Atbalstīta arī četru animācijas īsfilmu veidošana, kuru autori ir Dace Rīdūze, Agnese Aizpuriete, Indra Sproģe un Zane Oborenko.

NKC 2020. gada filmu ražošanas konkursā projektu pieņemšana noslēdzās 9. martā, bet publiskās projektu prezentācijas šogad Covid-19 pandēmijas dēļ notika tiešsaistes videokonferences veidā.

Šogad konkursa projektu prezentācijās piedalījās divpadsmit spēlfilmu, septiņu animācijas filmu un vienpadsmit dokumentālo filmu projekti.

2020. gada filmu ražošanas konkursa projektus vērtēja NKC izveidotas ekspertu komisijas, kas darbojas kopš pagājušā gada, - spēlfilmu eksperti ir režisori Andis Mizišs un Edmunds Jansons, dokumentālo filmu eksperti - producente Līga Gaisa un režisore Maira Dobele, animācijas filmu eksperti - režisore Krista Burāne un dramaturgs un režisors Ivo Briedis. Katrā komisijā strādā arī viens NKC pārstāvis -  spēlfilmu komisijā strādāja Inga Blese, dokumentālajā kino - Lelda Ozola, bet animācijas - Kristīne Matīsa.

Lai veicinātu Latvijas filmu skatītāju interešu ievērošanu, filmu ražošanas konkursā ekspertu komisiju darbam jau piekto gadu tiek piesaistīti arī sabiedrības pārstāvji, kas ekspertiem sniedz rekomendējošus ieteikumus, atbalstot publiskā finansējuma piešķiršanu tādiem projektiem, kas ir aktuāli un nozīmīgi dažādām auditorijām Latvijā. Projektu izvērtēšanā 2020.gadā līdzdarbojās Latvijas Televīzijas pārstāve Zane Valeniece, kinoteātra "Splendid Palace" pārstāve Irina Pavļuka, straumēšanas platformas "Helio" un "Shortcut" pārstāve Ilze Korjusa un Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu