Liepājā nolaistu koka ēku pārbūvē par mūsdienīgu dzīvojamo māju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Vēju pilsētā Liepājā drīz kāds glezns, taču pamests nams piedzīvos īstas ekstrēmās pārvērtības - koka grausts jau drīzumā pārtaps par modernu dzīvojamo ēku, saglabājot oriģinālās ēkas arhitektūru. 

Būvprojekts, pēc kura šā gada aprīlī ir sākti būvdarbi Vites ielā 8, paredz agrākās 11 dzīvokļu mājas vietā radīt trīs dzīvokļu ēku, saglabājot tās vēsturiski arhitektonisko stilistiku, apjomu un detaļas.

Foto: Publicitātes foto

Šobrīd notiek ēkas konstrukciju daļēja demontāža. Pēc tam, izmantojot gan vecos derīgos būvmateriālus, gan arī jaunus materiālus, celtnieki zemesgabalā atjaunos ēku ar harmoniskāku koptēlu. Dažas konstrukcijas vairs netiks atjaunotas un papildus tiks piebūvētas jaunas. Pārbūvētā ēka būs veidota pēc rindu māju principa - katrs no dzīvokļiem risināts divos stāvos - ar ieeju un izeju pirmā stāva līmenī un ar dzīvžogu nodalītu atsevišķa pagalma zonu.

Šveices stilā būvētā agrākā vasarnīca atrodas Liepājas vēsturiskā centra valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa zonā, Jūrmalas parka vasarnīcu rajonā un ir vietējas nozīmes kultūrvēsturisks un arhitektūras piemineklis. Ēka ir būvēta vairākās kārtās - vērīgie garāmgājēji, ejot gar veco ēku, tās apjomā varēja pamanīt trīs atsevišķas sastāvdaļas, kuras apvienoja līdzīga apdare. Trīs būvapjomi veidoja savdabīgu, asimetrisku koptēlu, kurā arhitektūra un koka apdares detaļas bija pakļautas senākās ēkas stilistikai un detalizācijai.

Foto: Publicitātes foto

Pirms Vites ielas 8 pārbūves projekta izstrādes ēkas arhitektoniski māksliniecisko izpēti un fotofiksāciju veica Kristīne Veinberga un Juris Zviedrāns. Viņi ir secinājuši, ka sākotnējā, centrālā, daļa ir uzbūvēta 19. gadsimta 70. un 80. gados. Otrajā būvniecības etapā - 19.gs. beigās - pie gala fasādes pret Gulbju dīķi uzcelta divu stāvu saimnieciskā piebūve, pieskaņojoties sākotnējai arhitektūrai. Savukārt 20. gadsimta sākumā pie centrālās ēkas otras gala fasādes ir uzcelts trešais apjoms - divu stāvu ēka ar tornīti.

Vēlāk daudzus gadus ēka ekspluatēta, veicot tikai minimālu remontu. Padomju varas gados iekštelpās izbūvētas starpsienas, lai maksimāli palielinātu dzīvokļu skaitu. Daļa esošo dzīvokļu plānojums bija nefunkcionāls, ar daļējā ērtībām. Vairākus gadus ēka stāvēja neapdzīvota, ar savu bēdīgo izskatu bojājot pilsētvidi.

2015. gada pavasarī pēc tās apsekošanas būvvalde uzsāka administratīvo lietu par nekustamā īpašuma Vites ielā 8 neuzturēšanu kārtībā un ēkas tehniskā stāvokļa pasliktināšanos. Ēka tika iekļauta drošību apdraudošu un vidi degradējošu būvju sarakstā. Taču salīdzinājumā ar citām graustu lietām šī objekta īpašnieki atsaucīgi reaģēja uz būvvaldes komisijas lūgumiem - tā paša gada vasarā tika demontētas bīstamās balkonu daļas, bet 2017. gadā jaunais īpašnieks sagatavoja un būvvaldē iesniedza pārbūves projektu minimālā sastāvā. Pirms būvdarbu sākšanas zemesgabals jau iežogts un sakārtoti nepieciešamie inženiertīkli. Reizē ar būvdarbu sākšanu ir pieņemts lēmums izbeigt grausta lietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu