Imanta Kalniņa jubilejas koncertu klātienē varēs baudīt 20 cilvēki (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Imants kalniņš, Kaspars Zemītis un Daumants Kalniņš
Imants kalniņš, Kaspars Zemītis un Daumants Kalniņš Foto: publicitātes

26. maijā plkst. 19 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 20 cilvēku grupai tiks piedāvāts koncertuzvedums "Kamēr vēl gliemeži skrien" par godu komponista Imanta Kalniņa 79. jubilejai, informē koncertzāles pārstāve Santa Margeviča.

Ievērojot drošības pasākumus, uz koncertu klātienē - Lielajā zālē - pēc vairāk nekā divu mēnešu pauzes aicināti pirmie divdesmit klausītāji. Savukārt pārējiem komponista daiļrades cienītājiem uzvedumu būs iespēja vērot tiešraidē, esot pie saviem ekrāniem visā Latvijā un pasaulē.

Koncertuzvedumā režisore Māra Ķimele kopā ar mūziķiem Daumantu Kalniņu un Kasparu Zemīti radījuši stāstu, kas aizsniedzas līdz komponista daiļrades pirmsākumiem, mūziķiem atskaņojot gan mazāk zināmas, gan klausītāju iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas.

Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča uzsvēra, ka Kalniņš ir ikoniska figūra latviešu mūzikā. Viņasprāt, Latvijas muzikālā aina nav iedomājama bez komponista bagātīgās artavas gan akadēmiskajā, gan roka un populārajā mūzikā.

"Nav neviena latvieša, kas nemīlētu un nedungotu kaut reizi dzīvē kādu no Kalniņa melodijām, tās ir folkllorizējušās - kļuvušas par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Cauri laikiem - bērnības mīļās melodijas no "Zaķīšu pirtiņas", iespaidīgā partitūra no kinofilmas "Pūt vējiņi", monumentālā kora dziesma "Kamēr vēl dreb mana roka" vai Latvijas kultūras kanonā ierakstītā Ceturtā simfonija - Kalniņa mūzika mūs pavada, stiprina un iedvesmo. Tāpēc mēs gribam godināt komponistu un viņa dzimšanas dienā mūs visus sveikt ar koncertuzvedumu "Kamēr vien gliemeži skrien". Lai Kalniņa mūzika stiprina ikvienu ģimeni un klausītāju," sacīja Bartkeviča.

Imants Kalniņš
Imants Kalniņš Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Atlasīt skaņdarbus programmai palīdzēja komponists un diriģents Juris Vaivods. Koncertuzvedums veidots kopā ar režisori Ķimeli, tajā atspoguļojot ne vien Kalniņa mūzikas dažādību, bet arī atklājot Daumanta Kalniņa un Zemīša muzikālo daudzveidību.

Līdzās dziesmām izskanēs instrumentālie skaņdarbi obojas, klavieru un ģitāru spēlē. Koncertuzveduma tapšanā piedalījies arī pats Kalniņš, daloties esejiskās pārdomās par laika ritējumu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu