Lāce: Arī krīzes laikā ir jārada mākslas darbi, kas paliek nākotnei

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Māra Lāce
Māra Lāce Foto: Kristaps Bardziņš

Arī krīzes laikā jārada mākslas darbi, kas paliek nākotnei, runājot par Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto atbalsta plānu kultūras nozarei, sacīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Trešdien notika Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde, kurā kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) iepazīstināja deputātus ar plānu, kam atbalstu pauda arī Lāce.

Runājot par KM programmu, kas nodēvēta par "Valsts pasūtījumu kultūras nākotnei", Lāce uzsvēra, ka krīzes laikā radītajam ir jāpaliek ne tikai nākotnei, bet jābūt liecībai par šo laiku un saglabājams nākamajām paaudzēm. Viņa pauda atbalstu tādas mērķprogrammas izveidei Valsts kultūrkapitāla fondā (VKKF).

Pievēršoties potenciālajam valsts iepirkumam tēlotājmākslā, Lāce norādīja, ka programma būtu jāklasificē kā atbalsts māksliniekiem, vienlaikus tiktu bagātināta un padarīta plašāka Latvijas kultūras mantojuma uzkrājuma daļa.

"To varētu izmantot tālāk gan izstādēm, gan ekspozīcijām vietējā un starptautiskā mērogā. Arī tādai šķietami vienkāršai un triviālai funkcijai kā, piemēram, dažādu valsts iestāžu un reprezentācijas iestāžu telpu dekorēšanai. Arī tas atsevišķos gadījumos ir iespējams," skaidroja muzeja direktore.

Viņasprāt, būtu jāveido tāda ekspertu darba grupa, kurā strādātu dažādu institūciju pārstāvji, iekļaujot arī nevalstiskās organizācijas un citus. Lāce uzsvēra, ka programma palīdzētu izveidot diezgan plaši pārskatāmu vizuālās mākslas kolekciju.

KM plāna sadaļā "Valsts pasūtījums nākotnei" patlaban paredzēti septiņi miljoni eiro. Ar šo finansējumu tiktu atbalstīti kultūras digitālie risinājumi, tālākizglītības programma radošajām personām. Tāpat paredzētas investīcijas nākotnes kultūras pakalpojuma attīstībā visās nozarēs, pētniecība un dokumentēšana, kā arī ieguldījums Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspējā.

"Kultūras piedāvājums digitālajā vidē ļoti nesenā pagātnē parādīja, cik tas ir nozīmīgi un cik būtiski ir to attīstīt. Protams, neapšaubāmi atbalstāma ir arī profesionāļu kvalifikācijas celšana. Manuprāt, būtisks ir arī ieguldījums pētniecības jomā, jo arī pētnieki ir nonākuši salīdzinoši kritiskā situācijā," par KM plānu sacīja muzeja direktore.

Vaicāta, ar ko šī programma atšķirtos no jau esošām VKKF programmām, Lāce sacīja, ka, viņasprāt, programma varētu būtu piesaistīta VKKF, bet šādu programmu varētu īstenot arī Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu