Operas solistam Samsonam Izjumovam - 70

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Samsons Izjumovs
Samsons Izjumovs Foto: Jānis Deinats

20. maijā apaļu jubileju svin Latvijas Nacionālās operas solists, baritons Samsons Izjumovs - spožs vadošo baritona lomu dziedātājs, kas ieguvis skatītāju atzinību gan par savu vokālo meistarību, gan aktieriski izcilo sniegumu. 

"Mīļo, Samson, kā tu zini, mēs abi esam mācījušies pie viena un tā paša vokālā pedagoga – pie profesora Gurija Antipova. Tas ir devis mūsu patstāvībai, mūsu domāšanai savu zīmogu un nospiedumu, un tas, ka Tu joprojām esi tik labā formā savā apaļajā jubilejā, pierāda, ka virziens un ceļš, ko viņš mums parādīja, ir bijis pareizs. Es šad tad domāju – ja Atmoda būtu notikusi gadus desmit agrāk, tu noteikti būtu veidojis pavisam citu karjeru un vairāki pasaules vadošie operteātri būtu tavi darba devēji. Tas, kas manī vienmēr ir izraisījis apbrīnu, ir tava vokālā līnija, tavs miers, nosvērtība un pārliecība, tavs mākslinieciskais stāvojums. Novēlu tev vēl ilgus gadus saglabāt šādu brīnišķīgu formu! Un es zinu, ka dziedātājiem dziedāšana un veselība šajos gados ir pats svarīgākais,” tā kolēģi sveic Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs, operdziedātājs Egils Siliņš.

Samsons Izjumovs
Samsons Izjumovs Foto: Jānis Deinats

Samsons Izjumovs ir Latvijas Nacionālās operas solists kopš 1978. gada. Viņa plašajā repertuārā ir tādas galvenās baritona lomas kā Nabuko, Rigoleto, Makbets, Skarpija, Jevgeņijs Oņegins, Tomskis, Šarpless, Amonasro, Poza, Renato jeb grāfs Ankarstrēms, Žoržs Žermons, Boriss Izmailovs, Aļeko, Dēmons un citas, solo partijas vokāli Mocarta, Verdi, Forē Rekviēmos, Brāmsa Vācu rekviēmā, Orfa Carmina Burana, plašs dziesmu repertuārs u. c.

Baritons Samsons Izjumovs
Baritons Samsons Izjumovs Foto: LETA

Samsons Izjumovs ir Lielās mūzikas balvas laureāts (1996) par Skarpijas lomu Dž. Pučīni operā „Toska”, titullomu Dž. Verdi operā „Nabuko” un izcilu sniegumu agrāk iestudētajās lomās (Rigoleto, Žoržs Žermons), kā arī Aldara Starptautiskās Gada balvas laureāts (1997). 2010. gadā Samsonam Izjumovam piešķirts Triju zvaigžņu ordenis. Viņš saņēmis Latvijas Gāzes Gada balvu Operai 2015 par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā.

Dziedātājs absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas (tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas) Vokālo nodaļu prof. Gurija Antipova klasē (1979). Ar panākumiem piedalījies vairākos starptautiskos vokālistu konkursos, tostarp Georga Otsa starptautiskajā vokālistu konkursā Tallinā 1985. gadā, kur ieguvis 1. vietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu