Padomju arhitektūra: kādēļ Hruščova sērijas māju pirmajos stāvos nav balkona (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA/Paula Čurkste

Aplūkojot padomju laiku rajonus, Hruščova sērijas mājām ir novērojama līdzīga nianse – šo daudzdzīvokļu ēku pirmajos stāvos nav balkonu, bet citos šāda luksusa detaļa ir pieejama. Ja pavērojam citas sērijas – balkoni daudzām ir izbūvēti visos stāvos.

Balkons ir ne tikai jaunāko ēku priekšrocība – arī senāk dzīvokļi ar balkonu vai pat terasi bija ārkārtīgi nozīmīgi. Tomēr Hruščova sērijas māju pirmo stāvu iedzīvotāji bija apdalīti salīdzinājumā ar citu sēriju pirmo stāvu iemītniekiem – šajās ēkās pirmajos stāvos balkona nebija. Balkonu neesamība ir dažu vecāko sēriju īpatnība, kas ir pieļauta vairāku iemeslu dēļ, vēsta portāls “novate.ru”.

Foto: LETA/Lita Krone

Pirmais un pats svarīgākais iemesls, kādēļ Hruščova ēku pirmajos stāvos nav balkona, ir stāvu augstums. Šā tipa ēkai pirmais stāvs ir ierīkots ārkārtīgi zemu, kas nozīmē, ka balkona izvietošana nebūtu saprātīga, proti, tas atrastos tik zemu, ka tajā bez problēmām varētu ielīst zagļi. Otrs iemesls – pirmā stāva iedzīvotāji bez problēmām var iziet ārpus telpām un doties pastaigā pa pagalmu, savukārt citu stāvu īpašniekiem svaiga gaisa uzelpošanai ir jākāpj pa kāpnēm augšup un lejup. Turklāt arī mājas būvniecībā bija ekonomiski izdevīgi atteikties no balkoniem pirmajā stāvā.

Citos padomju projektos balkoni atradās salīdzinoši zemu
Citos padomju projektos balkoni atradās salīdzinoši zemu Foto: LETA/Paula Čurkste

Trešais iemesls ir saistīts ar ugunsdrošību. Tolaik tika uzskatīts, ka logs ir evakuācijai drošāka izeja nekā balkons. Padomju inženieri uzskatīja, ka ugunsgrēka gadījumā balkons var sarežģīt pirmā stāva iedzīvotāju evakuāciju. Neraugoties uz šiem iemesliem, iedzīvotāji, kuri bija tikuši pie pirmā stāva dzīvokļa Hruščova sērijas ēkā, varēja attiecīgajām iestādēm pasūtīt balkonu un noorganizēt tā uzstādīšanu, ja tāds patiešām bija nepieciešams.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu