"Rīgas ritmu 2020" atmiņu klade – Reinis Jaunais

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Reinis Jaunais
Reinis Jaunais Foto: publicitātes

Par godu divdesmit gadu jubilejai starptautiskais improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" palūdza tā māksliniekiem aizpildīt atmiņu kladi jeb atbildēt uz konkrētiem jautājumiem par un ap festivālu un mūziku vispār. Šoreiz festivāla atmiņu kladi aizpilda ģitārists Reinis Jaunais.

Ar kādu programmu tiks iepriecināti festivāla apmeklētāji un kāpēc tieši ar tādu?

Gribēju speciāli festivālam ”Rīgas ritmi” sagatavot ko īpašu. Tāpēc pirmo reizi izpildīšu savu jauno koncertprogrammu "Zeme". Turklāt uzstāšos ar iepriekš kopā nespēlējušu mūziķu sastāvu. Koncertprogramma ir arī jauna albuma priekšvēstnesis.

Kas obligāti jāzina koncerta apmeklētājiem?

Koncertā ieeja ir ar labu garastāvokli.

Kas tiek gaidīts no uzstāšanās festivālā un ar ko tā nozīmīga?

”Rīgas ritmi” daudzu gadu garumā uz Rīgu veduši lieliskus pasaules līmeņa māksliniekus, kuru koncertus un meistarklases esmu apmeklējis ar lielu prieku. Visspilgtāk atmiņā palicis Bobby McFerrin (tas bija labākais koncerts, kādu savā dzīvē esmu redzējis), kā arī izcilo ģitāristu Jonathan Kreisberg un Pat Metheny koncerti. Tāpēc man ir pagodinājums būt uzaicinātam uzstāties festivālā, īpaši ”Rīgas ritmi” jubilejas gadā. Man tas būs arī jaunu dziesmu pirmatskaņojums, par ko esmu nedaudz satraucies – kā auditorija uztvers, vai cilvēkiem patiks. Bet kopumā gaidu atsaucīgu, brīnišķīgu publiku, kā jau visos festivāla ”Rīgas ritmi” koncertos.

Kas ir jaunākās ietekmes mūzikā šā gada laikā?

Pirmkārt, dabas skaņas un klusums. Pēdējā laikā daudz esmu arī klausījies visdažādāko mūziku, sākot ar trakulīgu elektroniku, beidzot ar akadēmisko mūziku. Bieži, braucot uz koncertiem, klausos to mūziķu CD, ar kuriem gadījies dalīt skatuvi. Starp tiem vairums ir plašai auditorijai ne tik pazīstami mākslinieki, bet kuru mūzika mani aizķer. Kā piemēri minami Flamenco Thief (Lielbritānija), ”Oswaldovi” (Čehija), ”Seventh Passion” (Čehija), ”Samoaja” (Somija) un daudzi citi. Arī latviešu mākslinieki, ar kuriem nereti gadījies dalīt skatuvi, starp kuriem minami Gints Smukais, Rihards Lībietis, ”Sigma”, ”Juuk”, ”S&T Syndicate”, ”Pacific K”, ”Tesa” un daudzi citi.

Trīs skaņdarbi, kas noteikti būtu jānoklausās katram, un kāpēc?

Bobby McFerrin jebkura dziesma albumā ”Beyond Words”.

Emīls Dārziņš – ”Melanholiskais valsis” un jebkura dziesma grupas ”Shora” albumā ”Malval”.

Kāpēc vispār ir svarīgi klausīties mūziku, ar ko tā ir īpaša?

Mūzika ir ļoti daudzslāņaina, daudzpusīga mākslas forma, kas bieži vien prasa augstu sagatavotību no mākslinieka, dziļas teorētiskās zināšanas, kā arī oriģinalitāti. Klausoties mūziku, ir iespējams novērtēt mūziķu daudzu gadu neatlaidīgu darbu vingrinoties.

di ir tuvākās nākotnes plāni?

Izdot albumu. Apceļot Eiropu koncertējot. Ja pandēmijas dēļ plāni neatcelsies, uzstāties arī Jaunzēlandē un Indonēzijā. Paplašināt mājas ierakstu studiju. Plānoti sadarbības projekti arī ar citiem mūziķiem.

Novēlējums festivālam 20 gadu jubilejā!

Vēlu festivālam spēku, izturību un turpināt lielisko darbu vēl daudzas nākamās desmitgades!

Reinis Jaunais festivālā uzstāsies 2. jūlijā pulksten 20.00 muzikālajā restorānā “Nekādu problēmu”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu