"Man bija bail iziet no mājas ārā!" Latviešu modele Ginta Lapiņa par situāciju ASV (7)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Viena no Latvijas zināmākajām modelēm Ginta Lapiņa atrodas Losandželosā, ASV, un sarunā ar "900 sekundēm" atklāja tur valdošo noskaņu saistībā ar pretrasisma protestiem. 

Kā stāsta Lapiņa, protesti sākušies jau pirms divām nedēļām, un situācija joprojām ir "diezgan saspringta".

"Godīgi sakot, man bail iziet no mājas izvest suni pastaigāties. (..) Bija dzirdamas helikopteru skaņas, policijas sirēnas, militārie tanki, vakaros šaušana. Kaimiņš tika apzagts. Bija diezgan bailīgi," situāciju ASV ieskicē Lapiņa.

Šobrīd ielās iziet mierīgie protestanti, kuri vēlas tikt sadzirdēti. 

"Es uzskatu, ka mēs visi esam vienlīdzīgi. Ir 2020. gads, šādai problēmai nevajadzētu pastāvēt. Nedrīkst iedalīt rases un izsmiet kādu viņa ādas krāsas dēļ," uzskata Lapiņa.

Atgādinām, ka Džordža Floida nāve 25. maijā aizturēšanas laikā Mineapolisā izraisījusi ASV plašus protestus pret rasismu un policijas vardarbību.

Floida nāvi nofilmēja kāds notikuma aculiecinieks. Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem gandrīz deviņas minūtes tur celi uz Floida kakla, kamēr viņš cīnās pēc elpas un lūdz palīdzību, līdz apklust. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Šis traģiskais gadījums atsauc atmiņā afroamerikāņa Ērika Gārnera nāvi aizturēšanas laikā 2014. gadā.

Abu vīriešu pēdējie vārdi "Es nevaru paelpot" kļuvuši par saukli protestos pret rasismu un policijas vardarbību.

Par Floida nogalināšanu apsūdzēts policists Dereks Čovins, bet vēl trim policistiem izvirzītas apsūdzības par līdzdalību.

Floida nāve izraisīja plašus protestus, bet paralēli tiem ASV lielpilsētas notika sen nepieredzēta vēriena grautiņi, ielu vardarbība, veikalu izlaupīšana un ēku dedzināšana.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu