Templis ar skandalozu pagātni - Pūķa tornis Taizemē (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/smashpop

Aptuveni 40 kilometrus no Taizemes galvaspilsētas Bangkokas atrodas pilsēta Nakompatoma, kas ir plaši pazīstama ar vairākiem unikālas arhitektūras tempļiem. Kāds templis ir tik unikāls, ka no attāluma tas var radīt maldīgu iespaidu un likt nodomāt, ka šeit atrodas atrakciju parks.

Pūķa templis (Wat Samphran) ir 17 stāvus jeb 80 metrus augsts tornis spilgti rozā krāsā, kuru apvij milzīga pūķa ķermenis. Ēka ir celta 1985. gadā, un tās autors ir kāds mūks, kurš pēc septiņu dienu badošanās un meditēšanas esot nonācis pie šāda tempļa idejas, vēsta portāls “This is Colossal”. Autors apzināti ir izvēlējies zīmīgo torņa augstumu – 80 metri reprezentē Budas dzīves gadus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ferhat Özdemir (@fo_here_and_there) on

Tempļu pilsēta Nakompatoma, kurā ir atrodams pūķa templis, ir pazīstama ar dažādām neparastām svētvietām. Visas reliģiskās ēkas ir izvietotas īpašā parkā, kuru dēvē par “Rožu dārzu”. Tempļu kompleksā atrodas milzīga Budas statuja un vairākas dzīvnieku skulptūras – ziloņi, truši, delfīni un arī pūķi, taču kolorītais Pūķa templis izceļas visvairāk. Vizuāli neparastais lūgšanu nams var šķist gluži kā atrakcija izklaides parkā, taču šī ir īpaši nozīmīga reliģiskā ēka vietējiem mūkiem – arī mūsdienās šeit tiek aktīvi praktizēti rituāli un meditācijas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bangalô Viagens (@bangaloviagens) on

Pūķa ķermeņa novietojums uz torņa fasādes nav izvēlēts nejauši. Ēkas iekšpusē visa torņa augstumā vijas spirālveida tunelis, kas izvietots gar pūķa ķermeni. Virzoties augšup, apmeklētāji nonāk tempļa skatu laukumā jeb pūķa mutē, no kuras paveras gleznains skats uz parku.

Kaut arī Pūķa templis durvis vēra 1985. gadā, tūristiem tā ir maz pazīstama ēka. Vēl tikai pirms dažiem gadiem Pūķa templis bija slēgts apmeklētājiem, turklāt uz šo templi neved arī sabiedriskais transports – arī šodien tūristi līdz rozā tornim var nokļūt tikai ar taksometru, īrētu automašīnu vai motociklu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 살림하는아빠곰 (@i_am_appagom) on

Lai gan Pūķa templis ir uzskatāma par svētu vietu, tam ir skandaloza pagātne – 1995. gadā tempļa bijušais galvenais mūks stājās tiesas priekšā par deviņu mazgadīgu meiteņu seksuālu izmantošanu, saņemot sodu – brīvības atņemšanu uz 50 gadiem. Tāpat tika tiesātas vairākas mūķenes, kas vervēja meitenes darbam templī. Kad lieta 2004. gadā tika izbeigta, valsts organizēja torņa renovāciju, kā arī atvēra templi tūristiem. Sākotnēji tempļa popularitāti provocēja skandāls, taču tikai vēlāk gan vietējo, gan ārvalstu tūristu interesi raisīja paša tempļa arhitektūra un dārzs.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu