Pēdējie pieci gadi mūzikas hameleona Deivida Bovija dzīvē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: kadrs no video

Izcilu mūziku, krāšņus skatuves un vizuālos priekšnesumus, kā arī aizraujošus stāstus par Deivida Bovija (David Bowie) karjeru var iepazīt kanāla HBO dokumentālajā filmā "David Bowie: The Last Five Years", kas vēsta par Bovija pēdējo divu albumu tapšanu un atklāj jaunas detaļas par Bovija slimību. 

Atgādinām, ka 2016. gadā Bovijs izdeva albumu "Blackstar" (skat. albuma recenziju), kas vizuāli stilizēts ar melnu zvaigzni ★ un kas muzikāli bija būtiski atšķirīgs no visa, kas līdz šim atrodams Bovija diskogrāfijā.

Pēc pāris dienām Bovijs nomira, liekot faniem domāt, ka albums ir viņa atvadu vēstule, kurā viņš apzināti sevi un pasauli sagatavo savai aiziešanai.

«Blackstar»
«Blackstar» Foto: Publicitātes foto

Dokumentālā filmā, kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", apkopoti pasaulslavenā un savdabīgā multimāklsinieka Deivida Bovija dzīves spilgtākie notikumi un dzīves pēdējie gadi, kad mākslinieks savā radošajā daiļradē vairāk pievērsās dzīves dziņas un jēgas meklējumiem, nereti pārsteidzot un no jauna fascinējot savus sekotājus. Bovijam ir bijusi liela ietekme uz rokmūzikas un populārās kultūras attīstību. Viņš savā muzikālajā darbībā iedvesmu guva no visdažādāko mākslinieku daiļrades – vai tā būtu mūzika, dzeja, teātris, literatūra, glezniecība, mode, kibermāksla un daudzas citas mākslinieciskās izpausmes. Viņš ir iedvesmojis daudzus jaunos mūziķus un arī pēc savas nāves turpina iedvesmot cilvēkus visā pasaulē, jo savā daiļradē spēja sapludināt robežas ne tikai starp populārās mūzikas žanriem, bet arī tā saucamo augsto mākslu.

Pilnajā vārdā Deivids Roberts Heivords Džounss (David Robert Hayward-Jones) dzimis 1947. gada 8. janvārī. Viņš bija angļu mūziķis, aktieris, ierakstu producents un dziesmu aranžētājs. No viņa daiļrades ir iespaidojušies ļoti daudzi mūsdienu mūziķi, un viņš ir ieņēmis ļoti nozīmīgu lomu mūzikas industrijā. Viņš ir pazīstams ne tikai ar savu unikālo balss tembru, bet gan arī ar inteliģentajiem dziesmu vārdiem un muzikālajiem skaņu eksperimentiem. Milzīgu mūzikas cienītāju uzmanību Bovijs izpelnījās ar saviem neprognozējamajiem un vienmēr mainīgajiem skatuves tēliem, nereti laužot sabiedrībā pieņemtos uzskatus gan par paša Bovija, gan cilvēka identitāti, dzimumu un seksualitāti.

Bilijs Aidols un Deivids Bovijs
Bilijs Aidols un Deivids Bovijs Foto: @BillyIdol

Jau agrā bērnībā Bovijs mīlēja rokenrolu – Elvisu Presliju, Fetsu Domino un Litlu Ričardsu (Little Richard). Lielu ietekmi uz Bovija daiļradi atstāja arī viņa pusbrālis Terijs, kurš viņu iepazīstināja ar bītu kustības dzejniekiem un nonkomformismu. Tieši Terijs Boviju pirmo reizi aizveda uz Londonu, kur viņi kopā apmeklēja vairākus blūza priekšnesumus dažādos naktsklubos. Drīz pēc tam arī Deivids sāka spēlēt saksofonu un ģitāru un apņēmās kļūt par slavenu mūziķi.

HBO dokumentālā filma "David Bowie: The Last Five Years" īpašu uzmanību pievērš tieši viņa karjeras pēdējiem pieciem gadiem. Tas bija periods, kura laikā mūziķa radošā daiļrade cilvēkos izraisīja daudz pārsteiguma, jautājumu – tā fascinēja un izbrīnīja ikvienu viņa mūzikas cienītāju. Mūziķis savā daiļradē ļoti daudz runājis par to, ko nozīmē būt cilvēkam, un, iespējams, tieši viņa dziesmu tekstu patiesums un dziļā nozīme iekaroja tik daudz fanu un klausītāju sirdis visā pasaulē.

Foto: Deivida Bovija skatuves tērpi.

Kā raksturot pašu Boviju? Viņā nav nekā paredzama vai vienkārša, un tieši tāds arī viņš filmā ir parādīts. Tā atspoguļo vienu no 20. un 21. gadsimta sākuma grandiozākā mākslinieka karjeras spilgtākos brīžus un dzīves nogali. Filmā ar stāstiem un atmiņām dalās cilvēki, kuri viņu pazina vislabāk, sākot no viņa draugiem līdz pat kolēģiem un mākslinieciskajiem darbiniekiem, kas ar viņu sastrādājās dienu dienā.

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu