Pēc 15. stāva balkona sagrūšanas Viļņas pašvaldība sola padomju ēku ārkārtas pārbaudes (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Vytenis Miškinis foto / 15min foto

Pagājušajā piektdienā Viļņas iedzīvotājus negaidīti pārsteidza kādas ēkas 15. stāva balkona sabrukšana, kuras rezultātā cieta apakšējie stāvi un tikai brīnumainā kārtā fiziski necieta neviens iedzīvotājs. Jau tuvākajā nākotnē Viļņā tiks veiktas padomju ēku ārkārtas pārbaudes, ziņo portāls "15min.lt". 

Pagājušās piektdienas pēcpusdienā Viļņas Arhitektu ielas iedzīvotājus pamatīgi izbiedēja skaļš troksnis, kas vietējiem izklausījies pēc sprādziena. Ēkai bija nogruvis 15. stāva balkons, kura konstrukcijas uzkritušas apakšējo trīs stāvu terasēm, tās sabojājot. Viļņas pašvaldības Mājokļu pārvaldes departamenta vadītāja Egle Šlajūne žurnālistiem skaidroja, ka saskaņā ar provizoriskajiem datiem 1983. gadā celtās ēkas balkonu konstrukcijas sabrukšana varējusi notikt korozijas radītu bojājumu dēļ.

Foto: Vytenis Miškinis foto / 15min foto

"Lielākajai daļai šādu māju iedzīvotāji patvaļīgi ir iestiklojuši balkonu, kā tas ir bijis arī šeit. Terasē veidojas siltumnīcas efekts, sakrājas kondensāts, un, ja tā netiek vēdināta, tiek veicināts korozijas risks. Šīs mājas terases mala ir veidota no divas tonnas smaga dzelzsbetona, piestiprināta pie diviem mezgliem malās un pie balkona grīdas. Uzkrājoties kondensātam terasē, telpā radies spiediens, kas malu spiedis nedaudz uz āru," stāsta Egle Šlajūne. Apvienojumā ar vājajiem stiprinājumiem, telpā valdošais spiediens terases malu ir izspiedis ārā. Pašvaldības pārstāvji min, ka balkonu atjaunošana var izmaksāt desmitiem tūkstošu eiro. 

Foto: Vytenis Miškinis foto / 15min foto

Šis notikumus ir izraisījis pamatīgu sašutuma vētru, rosinot jautājumu par padomju laika ēku drošību. Tiek lēsts, ka Viļņā avārijas stāvoklī ir aptuveni divi tūkstoši dzīvojamo namu. Pilsētas galvenais arhitekts Mindaugs Pakalnis skaidroja, ka galvaspilsētas pašvaldība plāno veikt papildu pārbaudes, lai novērstu šādas situācijas nākotnē.  

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu