Atkritumi kļūst par mākslu (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Tallinas ielas kvartālā atklāta Latvijas un Igaunijas atkritumu mākslas izstāde
Tallinas ielas kvartālā atklāta Latvijas un Igaunijas atkritumu mākslas izstāde Foto: publicitātes

Ar starptautisku laikmetīgās mākslas izstādi Tallinas ielas kvartālā noslēdzies Latvijas – Igaunijas ekspozīciju cikls "Prom no acīm, prom no prāta", kas veltīts atkritumu problēmai un pārmērīgā patēriņa kultūrai. 5. septembrī Vides risinājumu institūts un projekta "WasteArt" partneri atklāja izstādi, kas aktualizē atkritumu un pārmērīga patēriņa problēmu. Aplūko foto! 

Starptautiskā izstāde "Prom no acīm, prom no prāta" septiņpadsmit mākslinieku sastāvā atgādina, ka atkritumi pēc to izmešanas neizgaist. Tie krājas milzīgos kalnos un nesadalās vēl simtiem gadu. Izstāde rosina Latvijas un Igaunijas iedzīvotājus pārdomāt savus ikdienas lēmumus, mazināt saražoto atkritumu daudzumu, kā arī apsvērt atkārtotas izmantošanas un pārstrādes iespējas.

"Kamēr Eiropā mājsaimniecību atkritumu daudzums krītas, pēdējo gadu dati rāda, ka Latvijā un Igaunijā tas joprojām pieaug par vismaz 3%. Tas ir daudz. Svarīgākais jautājums šajā situācijā ir – kurā brīdī kāds materiāls kļūst par atkritumu?

Kad sākām WasteArt projektu, secinājām, ka atbilde slēpjas mūsu kā patērētāju domāšanā. Brīdī, kad, izmetot materiālus atkritumu tvertnē, atsakāmies no atbildības un aizmirstam par tiem.

Esam apmierināti, ka tie ir prom no mūsu acīm un prāta. Šī ir “melnā cauruma” domāšana, kas būtu jāmaina," par izstāžu cikla ideju stāsta WasteArt projekta vadītāja un Vides risinājumu institūta pārstāve Guna Dātava.

Foto: publicitātes

Izstādes kurators Indreks Grigors par atkritumu katastrofas cēloni uzskata nevēlēšanos par šīm tēmām runāt, jo tas esot nepieklājīgi. Situācija var šķist bezcerīga, jo mūsdienu cilvēkam nav nemaz tik vienkārši izvairīties no patēriņa kultūras – tajā ir balstīta mūsu ekonomika. “Kad runa ir par atkritumiem, mums jābūt savtīgākiem. Patērē mazāk un izmanto atkārtoti, bet dari to, nevis lai glābtu planētu, bet pats finansiāli ietaupītu. Tas ir kā atmest smēķēšanu – tu izglāb sevi un viss pārējais ir kā bonuss,” uzskata Grigors.

Tallinas ielas kvartāls ir jau sestā un noslēdzošā ceļojošās izstādes pieturas vieta. Divu gadu laikā izstāde būs paviesojusies sešos mākslas, kultūras un vides izglītības centros Latvijā un Igaunijā. Kopš 2019. gada tā jau paspējusi viesoties Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" Cēsīs, Tartu Dabas mājā, Dabas un tehnoloģiju parkā "Urda" Daibē, Kondas naivās mākslas centrā Vīlandē, Igaunijas Ceļu muzejā Varbuses pasta stacijā.

Foto: publicitātes

Izstāde nonākusi Rīgā, pateicoties sadarbībai ar kustību Free Riga, kas šo viesošanos padara vēl īpašāku. Gandrīz katra piektā ēka Rīgas centrā ir tukša. Kustība Free Riga tās atdzīvina - pārvērš tukšās ēkas par sabiedrībai noderīgu, publisku telpu. Vienojoties ar ēku īpašniekiem, kustības iniciatori atver ēkas, kas attiecīgajā brīdī netiek izmantotas, radošu un sabiedrisku iniciatīvu darbībai uz laiku. Free Riga palīdz iniciatīvām iegūt telpas par simbolisku samaksu un piedalīšanos ēkas uzlabošanā, bet īpašniekiem - atbalstu ēkas uzturēšanā un iedzīvināšanā.

Izstāde Tallinas ielas kvartālā būs skatāma līdz 17. oktobrim.

Foto: Tallinas ielas kvartālā atklāta Latvijas un Igaunijas atkritumu mākslas izstāde.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu