Jau nākamvasar Rīgā sāks vēl viena radošā kvartāla izveidi (2)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Arhitektu biroja NRJA vizualizācija

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) būvdarbus Tabakas fabrikas radošā kvartāla attīstībai sāks 2021.gada vasarā, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Viņš norādīja, ka VNĪ vadībā notiek aktīvi projektēšanas darbi topošās Latvijas Kultūras akadēmijas mājvietas - Tabakas fabrikas radošā kvartāla izveidei Miera ielā 58a, kurus plānots pabeigt līdz 2021.gada pavasarim un nākamgad vasarā sākt būvdarbus.

Būvdarbi tiks sākti ar kvartāla ieejas mezglu - radošo industriju inkubatoru un Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālo filmu skolu. Pirmajā kvartāla attīstības posmā netiks skartas ēkas, kur šobrīd atrodas Jaunais Rīgas teātris, iespēju robežās netraucējot teātra darbībai.

Bijušās Tabakas fabrikas kvartāla attīstība 13 362 kvadrātmetru platībā notiek ar mērķi Miera ielas apkaimē stimulēt modernas un aicinošas pilsētvides attīstību, kā arī radīt vietu radošajām industrijām.

Ar Kultūras ministriju un Latvijas Kultūras akadēmiju pieņemts lēmums arhitektu meta vīziju īstenot pakāpeniski - pa posmiem. Patlaban ir saskaņots būvprojekts minimālajā sastāvā visai kvartāla teritorijai, un VNĪ turpina strādāt pie pilnās būvniecības ieceres izstrādes pirmajam posmam gandrīz 2000 kvadrātmetru platībā, izveidojot mūsdienīgas telpas Nacionālās filmu skolas vajadzībām un radošo industriju inkubatora vajadzībām. 

"Nākamgad sāksim būvniecības darbus pirmajam posmam.

Veiktie projektēšanas darbi nodrošinās projektam augstu gatavības pakāpi, kas vērtējama kā priekšrocība finansējuma saņemšanai Eiropas Savienības struktūrfondu ietvaros nākamajā plānošanas periodā nākamajam kvartāla attīstības posmam," norādīja Griškevičs.

Kvartāla attīstības otrajā posmā paredzēts attīstīt telpas vairāk nekā 8000 kvadrātmetru platībā, izveidojot telpas Latvijas Kultūras akadēmijas mācību procesa nodrošinājumam, tostarp studiju programmu "Laikmetīgā deja" un "Skatuves māksla" studiju procesa nodrošināšanai un Latvijas Kultūras akadēmijas struktūrvienību - Rīgas Kino muzeja un Latvijas Fotogrāfijas muzeja - funkciju nodrošināšanai.

Būvniecības ieceres izstrāde notiek atbilstoši metu konkursā uzvarējušā arhitektu biroja NRJA ("No Rules Just Architecture") vīzijai. 

"Tabakas fabrikas kvartāla attīstība Kultūras akadēmijai ir ļoti būtiska un mēs sadarbībā ar VNĪ un NRJA turpinām strādāt pie kvartāla telpu un teritorijas plānošanas. Akadēmija strauji attīstās akadēmiskajā, radošajā un pētnieciskajā virzienā, palielinot studējošo skaitu un studiju programmu piedāvājumu, nostabilizējoties vietējā un starptautiskā kultūras telpā ar kvalitatīvu un daudzveidīgu kultūras notikumu klāstu, kā arī nodrošinot pētniecisko izaugsmi un īstenojot nozarēs nozīmīgus projektus. Tāpēc ir svarīgi, lai mēs pēc iespējas ātrāk varētu apdzīvot jauno mājvietu. Izaugsmei mums ir nepieciešamas jaunas telpas un moderna infrastruktūra," norādīja Latvijas Kultūras akadēmijas "Tabakas fabrikas" projekta koordinatore Agnese Hermane.

Kultūras ministrija projektam ""Starpdisciplinārā izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centra "TabFab" izveide nekustamajā īpašumā Miera ielā 58a, Rīgā" piesaistījusi 5,2 miljonus eiro, no kuriem 5,13 miljoni eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums un Latvijas budžeta līdzekļi, bet 70 100 eiro ir Dānijas atbalsts. 

Esošais projekta finansējums nodrošinās projektēšanu un būvdarbu veikšanu pirmajam būvdarbu posmam. Kvartāla turpmākai attīstībai finansējumu plānots rast sadarbībā ar Kultūras ministriju no Eiropas Savienības struktūrfondu nākamajā plānošanas periodā, norādīja Griškevičs.

Latvijas Kultūras akadēmijas infrastruktūras optimizācijas un izveides otrajai kārtai "Tab Fab" kvartālā Miera ielā 58a, Rīgā, 8476,6 kvadrātmetru platībā VNĪ cer piesaistīt arī 15,4 miljonus eiro no ES Atveseļošanas fonda.

Jau ziņots, ka 2018.gada nogalē noslēdzās starptautiskais metu konkurss ""Tabakas fabrikas" radošā kvartāla pilnīgas izbūves arhitektoniskā vīzija", kurā uzvaru un aicinājumu piedalīties sarunu procedūrā par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību guva Latvijas arhitektu birojs NRJA.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu