Kā uzlauzt demokrātiju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Bijušais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Endrjū Makeibs (Andrew McCabe)
Bijušais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Endrjū Makeibs (Andrew McCabe) Foto: HBO

Tapusi jauna kanāla HBO dokumentālā filma ar simbolisko nosaukumu "Haosa aģenti" ("Agents of Chaos"), kas divās daļās jau ir pieejama "LMT Viedtelevīzijā". Tā stāsta par Krievijas iejaukšanos 2016. gada Amerikas Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās. 

Filmā atspoguļotas intervijas gan ar vēlēšanu dalībniekiem, gan ar politikas ekspertiem, atklājot arī klasificētu informāciju, ko nopludinājuši dažādi avoti. Tajā tiek šķetinātas sarežģītas detaļas par Krievijas iejaukšanos šajās vēlēšanās.

Filmas sižeta izveide ir bijis izpētes un liecību vākšanas process vairāku gadu garumā. Ar vēl neredzētiem kadriem no Krievijas troļļu fermu iekšienes un videoklipiem, kas atrasti Krievijas dziļajā tīmeklī (deepweb), filma detalizēti iedziļinās Krievijas izsmalcinātajos plānos graut demokrātiju, izraisot trauksmi un satraukumu ASV sabiedrībā. Cik gan biedējoši ievainojami ir Amerikas politiskie procesi.

ASV prezidenta amata pretendente Hilarija Klintone uzvar štata vēlēšanās Ņūhempšīrā. Emocijas sit augstu vilni
ASV prezidenta amata pretendente Hilarija Klintone uzvar štata vēlēšanās Ņūhempšīrā. Emocijas sit augstu vilni Foto: EPA/AFI

Filmas pirmā daļa apskata Krievijas troļļu fermu rašanās vēsturi 2013. gadā un to radīto dezinformācijas kampaņu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu gaitā. Sižets turpinās ar informatīvo daļu par Krievijas hakeru grupējumiem, kuri veic sarežģītus kiberuzbrukumus, piemēram, Krievijas militārā izlūkdienesta pārvaldes GRU uzbrukumu, kura rezultātā 2016. gadā tika nopludināti ASV Nacionālās Demokrātiskās komitejas e-pasti. Sērijas turpinājumā tiek vēstīts par Krievijas hakeru iefiltrēšanos ASV vēlēšanu sistēmā, kas saskaņā ar filmas veidotāju apgalvojumu ir novecojusi un  neaizsargāta pret dažādu veidu manipulācijām un uzbrukumiem.

Otrajā filmas daļā tiek apskatīta saistība starp Donaldu Trampu un Vladimiru Putinu.

“Tajā redzami divi līdzīgi domājoši cilvēki,”

stāsta filmas veidotājs Alekss Gibnijs (Alex Gibney). “Šis stāsts ir par alkatību, skopumu un korupciju – šiem haosa aģentiem, kurus abās valstīs vieno kopīgas intereses,” izteicies Gibnijs.

Filmas reklāmas rullītis.

Alekss Gibnijs (Alex Gibney) ir pasaulē atzīts un plaši pazīstams dokumentālo filmu režisors un producents, kurš dzimis 1953. gadā Ņujorkā. 2010. gadā žurnāls Esquire pat apgalvojis, ka “Gibnijs kļūst par nozīmīgāko mūsdienu dokumentālo filmu veidotāju.”

Alekss Gibnijs
Alekss Gibnijs Foto: Ekrānuzņēmums

Karjeras laikā viņš ir ieguvis vairākas Emmy balvas, bet 2007. gadā par filmas “Ar taksi uz tumšo pusi” (Taxi to the Dark Side) režiju saņēmis arī Amerikas Kinoakadēmijas balvu “Oskars”.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu