Mūžībā aizgājis mākslinieks un interjerists Nikolajs Drozdovskis

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Nikolajs Drozdovskis
Nikolajs Drozdovskis Foto: makslinieki.lv

Pagājušās nedēļas sestdienā mūžībā aizgājis mākslinieks un interjerists Nikolajs Drozdovskis, informē Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) prezidents Igors Dobičins.

LMS prezidents pavēstīja, ka Drozdovska interesi par vizuālo mākslu raisīja konstruktora - rasētāja darbs Klimenta Vorošīlova Augstākajā aviācijas inženieru skolā. Mākslinieks 1961.gadā absolvēja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (RLMV)Telpu dekoratoru - noformētāju nodaļu.

Mācību laikā Drozdovskis strādāja kā mākslinieks Invalīdu kooperācijas pārvaldes klubā un kinoteātros "Teika", "Rīga", kur atbilstoši prasībām mākslinieka pienākumos ietilpa izgatavot monumentālos baneru gleznojumus. Pēc RLMV absolvēšanas Kultūras ministrija mākslinieku norīkoja darbam kino "Teika".

No 1962. līdz 1970. gadam Drozdovskis studēja jaunizveidotajā LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Interjera un iekārtu nodaļā un absolvēja ar diplomdarbu "Kinoteātru reklāma". Viņš bija viens no pirmajiem akadēmisko izglītību guvušajiem dizaineriem Latvijā - Latvijas Mākslas akadēmijā, kas viesa latviešu interjera dizaina laikmetīgo ievirzi un attīstību, akcentēja Dobičins.

Pēc studijām akadēmijā no 1967.gada līdz uzņēmuma likvidācijai 1992.gadā Drozdovskis strādāja LMS Mākslas fonda Lietišķi dekoratīvajā kombinātā "Māksla". Viņš piedalījās interjera un noformējuma projektu izstrādē kultūras objektiem un ēdināšanas iestādēm: Daugavpils stacijas un Rīgas Centrālās stacijas bufetes interjera projekti, dekoratīvs gleznojums kafejnīcai "Sārtās buras", LPSR Mākslas vēstures un literatūras muzejā noformējums izstādei "Padomju Latvijas literatūra" un citiem.

LMS prezidents akcentēja, ka rīdziniekiem atpazīstamas ir mākslinieka radītās kinoteātru nosaukumu metāla burtu kompozīcijas "Teika", "Jugla", "Daile" ēku fasāžu noformējumos, kas tika arī izgaismotas.

Mākslinieks izstādēs piedalījās no 1969.gada. Rīkoja izstādes Latvijā un Čehijā, kā arī piedalījās daudzās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Francijā, Čehijā. Drozdovskis 2003. gadā saņēma Masarika Mākslas akadēmijas godalgu un Čehijas Republikas vēstniecības pateicību 2007. gadā.

Drozdovskis bija LMS Jauno Mākslinieku apvienībā kopš 1971. gada. LMS biedrs mākslinieks bija kopš 1973. gada. Rekomendācijas, lai iestātos biedrībā, viņam izsniedza mākslinieki Rolands Beitners, Aleksandrs Stankevičs un Vladimirs Bekmanis.

Autors radošajā daiļradē izmantoja pasteļa, akvareļa, akrila un jauktās tehnikas. Radīja arī grafikas, plakātus, interjera projektus un veica to realizāciju. Drozdovska darbi atrodas LMS muzejā, Jūrmalas pilsētas muzejā, kā arī daudzās privātkolekcijās Latvijā, Čehijā, ASV, Kanādā, Francijā, Beļģijā, Somijā, Itālijā, Vācijā, Lielbritānijā un citviet.

Atvadīšanās no mākslinieka Drozdovska notiks 22. oktobrī plkst.14, Jūrmalā, Bulduru evaņģēliski luteriskajā baznīcā. LMS izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieka tuviniekiem un kolēģiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu