Eksperts: Viedpilsētu izveidē būtiska loma ir datu atvērtībai un spējai tos izmantot

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Viedpilsēta nav pilsēta, kur salikts daudz sensoru, bet kur sensoru datus spēj izmantot, šodien darba grupas sēdē par Rīgas kā viedpilsētas attīstību teica uzņēmuma "dots." informācijas tehnoloģiju risinājumu un attīstības vadītājs Aigars Jaundalders.

Viņš uzsvēra, ka datu atvērtība un pieejamība ir ļoti svarīga, lai šos datus varētu izmantot un pilsēta nenonāktu viena ražotāja jūgā.

Tādēļ, iepērkot sensorus, ko izmanto datu iegūšanai visdažādāko problēmu risināšanai, esot īpaši jāpiedomā, lai tie būtu pieejami pilsētai.

Ir svarīgi radīt viedpilsētas platformu, kurā nonāk visi dati un pēc tam tie ir izmantojami lēmumu pieņemšanai, viņš teica.

Jaundalders arī akcentēja, ka ir jāatceras par visdažādākajām iespējām iegūt datus. Speciālisti bieži runā par sensoru termometriem, kamerām, svariem u.c. bet tiek aizmirsts par cilvēkiem, kuri patiesībā arī var tikt izmantoti datu iegūšanai kā sensori, viņš norādīja.

Vienlaikus eksperts uzsvēra, ka tam visam ir jābūt pakārtotam noteiktu mērķu sasniegšanai un ir jābūt atgriezeniskajai saitei no iedzīvotājiem.

Šodien diskusijā par Rīgas kā viedpilsētas attīstību LMT vadības dienesta projektu vadītājs Jēkabs Groskaufmanis runāja par mobilajām tehnoloģijām kā viedas pilsētas stūrakmeņiem, bet Elektronikas un Datorzinātņu institūta direktora vietnieks attīstības jautājumos Kaspars Ozols stāstīja par pētniecības nozīmi un tendencēm viedpilsētas jomā un institūta pieredzi. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu