Holokausta filma "Tēvs nakts" gūst atzinību Polijā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Starptautiskajā filmu festivālā "Katiņas atbalsis", kura centrā likti totalitārisma jautājumi, žūrijas balva svētdien piešķirta režisora Dāvja Sīmaņa holokausta filmai "Tēvs nakts".

Filma, kas pirmizrādi piedzīvoja 2018. gadā, ir stāsts par reālu personu rīdzinieku Žani Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā no nāves izglāba vairāk nekā piecdesmit ebreju. Filmas scenārijs veidots pēc Ineses Zanderes grāmatas "Puika ar suni" motīviem.

Festivāla skatītāju balvu ieguva vācu režisora Larsa Kraumes 2018. gada filma "Das schweigende Klassenzimmer" ("Klusējošā klase"), kas balstīta patiesā stāstā par vidusskolas skolēniem komunistu pārvaldītajā Austrumvācijā, kas stundas laikā ar klusuma brīdi pieminēja 1956. gada Ungārijas revolūcijas upurus, un šī mirkļa tālejošajām sekām visiem iesaistītajiem.

Festivāla žūrijas pārstāvis Pjotrs Škopiaks norādīja, ka, skatoties šādas filmas, top skaidrs, cik daudz un dažādu stāstu vēl ir jāizstāsta.

"Tā nav tikai vēsture - šie ir jautājumi, ka nozīmīgi šodien, varbūt pat vairāk nekā jebkad agrāk,"

norādīja Škopiaks.

Festivāla laikā Varšavas kinoteātrī "Muranów" no 22. oktobra līdz 25. oktobrim tika izrādītas desmit filmas, kas sacentās par balvām.

Festivāls "Katiņas atbalsis" pirmo reizi notika pirms desmit gadiem Polijas valsts līmenī. Šogad tas pirmo reizi tika organizēts kā starptautisks pasākums. To rīkoja Polijas Nacionālās piemiņas institūts (IPN), pieminot 80. gadskārtu kopš Katiņas slaktiņa.

Padomju Savienības iekšlietu karaspēks 1940. gada aprīlī un maijā Katiņas mežā, Smoļenskas apkaimē, Harkovas un Kaļiņinas cietumos un citviet noslepkavoja vairāk nekā 22 000 poļu armijas un policijas virsnieku, ārstu, profesoru un priesteru, kas tika sagūstīti pēc padomju armijas iebrukuma Polijā 1939. gadā.

Katiņas slaktiņš
Katiņas slaktiņš Foto: AP/Scanpix

Tā kā visvairāk poļu tika noslepkavots Katiņas mežā, tad arī viss vienlaikus Padomju Savienībā notikušais poļu slaktiņš tiek dēvēts par Katiņas slaktiņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu