Roulingas eseju par dzimumu jautājumiem izvirza BBC Rasela balvai (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC Rasela balvai šogad nominēta arī rakstnieces Dž.K.Roulingas eseja par dzimumu jautājumiem. Harija Potera grāmatu autores esejā, kas jūnijā daļā sabiedrības izsauca sašutumu, izteikti pretrunīgi apgalvojumi par transpersonu tiesībām.

Esejā Roulinga runā par savu pieredzi ar vardarbību ģimenē un seksuāliem uzbrukumiem, un pauž uzskatu, ka transpersonu aktīvisms izdzēsīs dzimuma konceptu, kas definē daudzu sieviešu dzīves.

Roulinga esejā norāda, ka vēlas, lai transsievietes būtu drošībā, bet tai pašā laikā nevēlas, lai citas meitenes un sievietes jūtas mazāk drošas.

"Kad vannas istabas un ģērbtuves durvis tiek atvērtas ikvienam vīrietim, kurš uzskata sevi par sievieti vai jūtas kā sieviete - un, kā esmu sacījusi, dzimuma apstiprināšanas sertifikāti tagad var tikt izsniegti bez jebkādas nepieciešamības pēc operācijas vai hormoniem - tad durvis tiek atvērtas ikvienam un visiem vīriešiem, kas vēlas ienākt,"

savā esejā raksta Roulinga.

Viņa vēl nav komentējusi savu izvirzīšanu BBC ikgadējai Rasela balvai, kas nosaukta par godu britu rakstniekam Bērtrandam Raselam.

Britu rakstniece Dž.K.Roulinga
Britu rakstniece Dž.K.Roulinga Foto: Reuters/Scanpix

Vairāki cilvēki sociālajos medijos kritizējuši Roulingas nominēšanu. Žurnāla GQ redaktors Deivids Līvslijs izteicies, ka BBC atzinība Roulingas "pilnībā dezinformētajai" un "faktu ziņā nekorektajai" esejai piešķirta, lai attaisnotu transfobiju.

BBC nodibināja Rasela balvu 2017. gadā, lai cildinātu žurnālistus un rakstniekus, kuru darbos godinātas intelektuālās un morālās vērtības, kas raksturo Rasela prozu. Balvas pretendenti tiek vērtēti pēc trim kritērijiem - valodas, erudīcijas un morālā spēka.

Iepriekšējos gados balvu saņēma žurnālisti Ronans Ferouss un Klaivs Džeims.

BBC aizstāv Roulingas izvirzīšanu Rasela balvai, norādot: lai gan Roulinga ar saviem izteikumiem par transpersonām daudzus aizvainojusi, aizvainojums ir vārda brīvības cena. BBC norāda, ka Roulingas nominēšana balvai vēl nenozīmē, ka BBC atbalsta viņas argumentus, bet BBC novērtē viņas drosmi, rakstot blogu, neskatoties uz aso kritiku, ko viņa saņēma par saviem uzskatiem.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu