Rokenrola karalim Elvisam Preslijam šonedēļ 86

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/Reuters/AP

8. janvārī mūzikas leģendai Elvisam Preslijam apritētu 86. dzimšanas diena. Mūžībā dziedātājs aizgāja 1977. gada augustā, vien 42 gadu vecumā. Pandēmijas laikā tradicionālā pulcēšanās pie mūziķa savrupmājas "Greislenda" ("Graceland") visticamāk nebūs, arī citi piemiņas pasākumi apgrūtināti, taču tas neliedz katram no mums šajā dienā noklausīties kādu no slavenākajām Preslija melodijām. 

1935. gada 8. janvārī Misisipi štatā trūcīgā ģimenē dzimušais Elviss Ārons Preslijs pēc žurnāla "Forbes" datiem vēl aizvien ir viena no pelnošākajām mirušajām slavenībām, kas, katru gadu "nopelna" vairākus desmitus miljonu dolāru.

Rokenrola karaļa mūzika ietekmēja daudzus mūziķus arī pēc viņa nāves. Arī Latvijā viņa talantam netrūkst cienītāju, noteikti jāpiemin rokabilī mūziķis, nelaiķis Pits Andersons, kā arī dziedātājs, ģitārists, dziesmu autors un rokenrola izpildītājs Ivars Pētersons.

"Elviss ir visu laiku lielākais mūziķis, viņš bija daudzpusīgs, ģeniāls, viņā bija fantastiska brīvības izjūta," reiz izteicies Andersons.

Jāpiebilst, ka dzīves laikā Preslijs bija nominēts 14 Grammy balvām, no kurām saņēma trīs - par gospeļu albumiem "How Great Thou Art" un "He Touched Me", kā arī "How Great Thou Art" koncertierakstu.

Elviss Preslijs
Elviss Preslijs Foto: AFP / Scanpix

Leģendārais dziedātājs nomira pirms 30 gadiem Greislendā no sirds slimības, ko bija izraisījusi spēcīgu medikamentu un narkotiku pārmērīga lietošana.

Interesanti, ka tad, kad Preslijs nomira, viņa finansiālais stāvoklis bija visai bēdīgs. Tomēr bijušās sievas Priscilas Preslijas vadībā tika nodibināta kompānija "Elvis Presley Enterprises", 1982. gadā "Greislenda" tika atvērta publikai, kā arī tika nostiprinātas juridiskās tiesības izmantot Elvisa vārdu un tēlu peļņas gūšanai. Ar Elvisa vārdu saistītais bizness katru gadu ienes aptuveni 40 miljonus ASV dolāru.

Elvisa Preslija kapavieta
Elvisa Preslija kapavieta Foto: Reuters/Scanpix
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu