Kā konfekte: Ķīnā uzcelts neparastas formas teātris (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/steven.chilton.architects

Ķīnas pilsēta Guandžou vēsturiski ir bijusi slavenā Zīda ceļa sākumpunkts, un jau kopš antīkiem laikiem te tika ražots zīds, papīrs un pat kompasi. Nu pilsētā ir tapis tematisks arhitektūras meistardarbs – Guandžou teātris.

Vizuāli teātris līdzinās sarkanai konfektei vai cepumam, taču īpatnējajā celtnes formā arhitektu birojs “Steven Chilton Architects” mēģinājis atspoguļot pilsētas vizītkarti – zīdu. Jaunā teātra un kultūras centra fasādes apvalku klāj tradicionāli zelta zīmējumi, kas imitē Ķīnas tetovējumu mākslas tehniku, kas arī pēdējos gados ir kļuvusi par modes tendenci, ziņo arhitektūras portāls “Dezeen”. Uz ēkas fasādes ir attēloti vairāki ķīniski motīvi, piemēram, fēnikss, dzērves, eksotiski putni un augi.

“Tetovēšanas kultūra pēdējos gados ir kļuvusi par cienījamu mākslas žanru, kuru popularizē jaunā paaudze. Tieši šī mākslas izpausme ir no jauna raisījusi pastiprinātu interesi par ķīniešu mitoloģiju, kas bagāta ar izteiksmīgiem simboliem,” tā teātra dizainu komentē arhitektu biroja “Steven Chilton Architects” dibinātājs Stīvens Čiltons. Ēkas fasādē ir izmantotas mākslinieka Džan Hongfei radītas ilustrācijas, kas pēcāk tika digitalizētas un adaptētas celtnes fasādes formai.

Guandžou teātra fasāde sastāv no tūkstošiem perforētu alumīnija paneļu, kurus balsta tērauda caurules, kas piestiprinātas pie betona konstrukcijām.  Savukārt ēkas interjera izstrādē tika piesaistīts teātra konsultants, kas arhitektiem ir palīdzējis radīt labas akustikas zāles un neordinārus skatuvju izkārtojumus. Interesanti, ka sākotnēji šī celtne tika būvēta kā arēna ūdens izrādēm, bet būvniecības laikā pārveidota par pilnvērtīgu teātri un daudzfunkcionālu publisko telpu. Guandžou teātrī varēs rīkot gan izrādes, gan izstādes, gan koncertus,  gan arī sarežģītas performances ar ūdens efektiem.

Ēkas centrā ir izbūvēts dziļš baseins ar automatizētu skatuves pacēlāju un trim slēptām dekorāciju noliktavām. Šeit ir iespējams glabāt liela izmēra rekvizītus, plakātus un citus elementus. Savukārt teātra griestos ir iestrādātas lāzera instalācijas, kas spēs aptvert 360 grādu leņķi, tādējādi sniedzot auditorijai visaptverošu skatīšanās pieredzi.

 Guandžou ir viena no vecākajām Ķīnas pilsētām, kas visā pasaulē jau kopš antīkajiem laikiem ir bijusi slavena ar dabīgā zīda ražošanu, krāsošanu un apgleznošanu. Tiek uzskatīts, ka tieši te ir bijis sākumpunkts slavenajam Zīda ceļam – seno laiku un viduslaiku tirdzniecības ceļam, kas stiepās sākot ar no Ķīnas līdz Vidusjūras valstīm.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu