2. daļa ⟩ Brauca bez biļetes, nonāca kamerā kopā ar recidīvisti

Intervija ar Itālijā apcietināto Latvijas mūziķi Dženiferi Rumpāni
Dženifere Rumpāne Foto: Privātais arhīvs
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Džeza un populārās mūzikas pianistes, vokālistes un komponistes Dženiferes Rumpānes vārds medijos izskanēja saistībā ar viņas apcietināšanu Itālijā šā gada augustā. Rumpāne ekskluzīvā intervijā portālam TVNET atklāj aizturēšanas un Itālijas cietuma aizkulises, kā arī stāsta par to, ka gatavojas no Itālijas piedzīt kompensāciju.

Piedāvājam intervijas otro daļu!

- Tikai mēnesi pēc jūsu apcietināšanas par to sociālajos tīklos paziņoja jūsu mūzikas partneris un draugs Dins Sumerags. 

- Mana ģimene, Dins centās palīdzēt, cik vien iespējams, no paša pirmā vakara, bet bija grūti, jo itāļi gribēja runāt tikai itāļu valodā. Bet mana ģimene nerunāja itāliski.

Turklāt sākumā ar mani neļāva sakontaktēties, tikai caur telegrammām, vēstulēm, bet tam bija vajadzīgs laiks.

Labi, ka Dins atrada advokāti, tad arī viss sāka kustēties uz priekšu. Jāatzīst, ka steigā parakstīju dokumentus, nesaprotot, kas tur rakstīts, un it kā atteicos no Latvijas vēstniecības palīdzības. Pēc tam gan tas tika atrisināts un vēstniecība sāka interesēties, kā man iet un kāda ir mana situācija. Tā kā viss manis atbrīvošanas process vilkās ilgi, Dins saprata, ka par tādu netaisnību nevar klusēt, un to paziņoja sociālajos tīklos. Tas palīdzēja. Par netaisnību uzzināja arī Tautas varas fronte un noorganizēja piketu pie Itālijas vēstniecības Rīgā, kā rezultātā mana mamma tika uzaicināta uz sarunu ar Itālijas vēstnieku. Jo lielāku atbalstu es saņēmu, jo stiprāka sajutos. Un par to esmu ļoti pateicīga! 

Dženifere ar Dinu Sumeragu
Dženifere ar Dinu Sumeragu Foto: Dženiferes privātais arhīvs

- Pēc atbrīvošanas no cietuma jūs nonācāt mājas arestā kādā Romas dzīvoklī - pastāstiet, kāds bija režīms un kas uzņēmās jūsu "uzraudzīšanu"?

- Katru dienu divas stundas no rīta varēju iziet ārā - nopirkt nepieciešamo. Visu pārējo laiku atrados dzīvoklī un gaidīju policiju, kas reizi vai divas reizes nedēļā kontrolēja, vai ievēroju mājas arestu.

Mani cietumā sabaidīja - ja nedzirdēsi viņu zvanu, nokļūsi atpakaļ cietumā un viss sāksies no sākuma, tāpēc dzīvoju vienā uztraukumā.

Galvotājs, kas mani regulāri "pieskatīja", bija mans paziņa, kuram šī situācija deva arī savu labumu - mēs maksājām īri par dzīvošanas vietu.

- Kāds lēmums tika pieņemts atkārtotajā tiesas sēdē? 

- Aizmuguriski tiesāt ir nelikumīgi, tādēļ mani atbrīvoja. Tagad sākas lietas izmeklēšana.

- Vai esat atgriezusies Latvijā? Vai gatavojaties piedzīt kompensāciju no Itālijas?

- Latvijā jūtos drošībā, jo šeit ir mana ģimene un tuvākie cilvēki. Jā, par to tagad atbild advokāti.

Mana situācija ir pierādījums tam, cik neaizsargāts var būt cilvēks ārzemēs. 

Duets "JD&Music" ar Dinu Sumeragu
Duets "JD&Music" ar Dinu Sumeragu Foto: Dženiferes privātais arhīvs

- Cerams, ka šis notikums neietekmēs jūsu radošo darbību. Pastāstiet par saviem plāniem!

- Izdevām videoklipu manam klavierdarbam "Mistērija". Ieraksts tapa dienu pirms došanās uz Itāliju, tāpēc tas man ir kļuvis vēl īpašāks. Videoklipa realizēšana tika sākta pēc manas pašizolācijas beigām Latvijā. Izdevām arī Ziemassvētku dziesmu, ko sarakstīju mājas aresta laikā Romā. Šī dziesma man ir ļoti mīļa, jo galvenais iemesls dziesmas sarakstīšanā bija vēlme atgriezties mājās pirms Ziemassvētkiem, lai būtu kopā ar mīļajiem cilvēkiem. 

Aresta laikā Romā sāku rakstīt arī grāmatu "Cietumniece" par manu pieredzi cietumā, un to izdošu nākamgad.

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ braucām ar Dinu Sumeragu uz Itāliju pagājušajā vasarā, bija videoklipa uzņemšana manai dziesmai "Nakts pārsteigums". Tas diemžēl nenotika, bet ļoti priecājos, ka man izdevās apkopot pašuzņemtus foto un video no trim pirmajām dienām Itālijā, kā rezultātā tapa arī videoklips. Vēl gan nezinu, kad tieši to publicēšu. Laiks rādīs! Vēl jāuzsver, ka no mūsu dueta "JD&Music" ar Dinu Sumeragu būs kāds muzikāls Ziemassvētku pārsteigums.

Itālijā pagaidām nav plānots atgriezties, bet zinu, ka tur noteikti vēl uzstāšos, jo, neskatoties uz skarbo pieredzi, redzēju arī šīs valsts skaisto pusi, un tā mani ļoti iedvesmo! 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Krista Garanča. 

Foto: #SIF_MAF2020
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu