Projekts "atslegas.tv" turpinās un iegūst otro elpu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ar otro elpu 2021. gads aizsācies Mārtiņa Ķibilda un VFS Films veidoto 50 TV raidījumu ciklam "Atslēgas" veltītajai interneta platformai www.atslegas.tv. Vietnē izvietotie 50 raidījumi, kas tulkoti angļu un krievu valodā, nu papildināti ar krievu valodā tulkotiem scenārijiem un stundu plāniem Latvijas vēstures izziņai skolās.

Platforma www.atslegas.tv iecerēta kā noderīgs papildu izziņas avots, ko skolotāji var brīvi izmantot vēstures apguves bagātināšanai līdzās jau esošajiem obligātās mācību vielas alternatīvām. Vietne paredzēta kā pievienotā vērtība skolām, pasniedzējiem izmantojot materiālu kā vizuālu papildinājumu vēstures stundās pārrunātajām Latvijas vēstures tēmām. Mācību stunda ir 40 minūtes gara - pietiek laika gan skolotājam, gan Atslēgām, gan diskusijām.

Vietnē tagad vienuviet atrodas visas piecdesmit TV raidījuma sērijas, tulkotas krievu un angļu valodā, sniedzot iespēju par Latviju vairāk uzzināt gan vēstures mācību stundās latviešu un mazākumtautību skolās, gan plašākai auditorijai Latvijā, gan diasporai ārpus mūsu valsts robežām.

Pateicoties British Council pārstāvniecības Latvijā atbalstam, šogad interneta platformā skolotāju ērtībai publicēti scenāriji un izveidoti mācību stundu plāni katrai sērijai latviešu un krievu valodā, izvietotas jaunas platformas sadaļas un vārdnīca, kur apkopotas katrā raidījumā minēto vēsturisko jēdzienu definīcijas un skolēniem būtu uzreiz viegli pieejams skaidrojums nezināmajiem jēdzieniem.

Papildus jau paveiktajam interneta platformā vēstures un citu mācību priekšmetu skolotājiem, bibliotekāriem un citiem interesentiem 11. martā norisināsies informatīvs vebinārs par TV raidījumu cikla "Atslēgas" tematu iekļaušanu mācību  stundās.

Vebināra laikā pasniedzēji uzzinās gan par raidījumā iekļautajām vēstures tāmām un platformā brīvi pieejamajiem scenārijiem, gan turpat izvietotajiem mācību stundu plānu piemēriem, kas veidoti pēc jaunā izglītības standarta. Tāpat dalībnieki saņems plašāku informāciju par plānoto e-kursu sadarbībā ar izdevniecību Lielvārds, kas balstīts uz platformā atslegas.tv radīto saturu.

Plašāka informācija par pieteikšanos vebināram pieejama atslegas.tv sociālajā vietnē.   

2020. gada rudens sezonā Ķibilda un VFS Films veidotie raidījumi "Atslēgas" tika subtitrēti krievu valodā un publicēti speciāli veidotā interneta platformā www.atslegas.tv. Tās izveidošanas mērķis ir "Atslēgu" kā papildus mācību satura pieejamība Latvijas izglītības iestādēs un Latvijas vēstures stundās, tostarp mazākumtautību skolās.

Latvijas valsts simtgades programmā Mārtiņš Ķibilds un VFS Films radīja vērienīgu TV raidījumu ciklu, kurā ik nedēļu tika stāstīti Latvijas simt gadu vēstures nozīmīgākie notikumi laika posmā no 1918. līdz 2018. gadam. Raidījumam parādoties ēterā 2018. gadā, notikumi tika atspoguļoti nevis vēsturiski hronoloģiskā secībā, bet gan apskatīti tieši tajā mēnesī, kad norisinājušies.

Katrs "Atslēgu" izvēlētais notikums tika aplūkots no neparasta skatupunkta, it kā “atslēdzot durvis” uz mazāk zināmiem notikumiem.

Šāda dekonstruējoša pieeja ļāva apiet ierastos vēstures pasniegšanas stereotipus un sniedza iespēju saprast minētos notikumus kontekstā ar šodienas pieredzi. Pārtulkot Atslēgas angļu un krievu valodā tika iecerēts jau 2019. gada oktobra sākumā vēl ar aktīvu Mārtiņa Ķibilda dalību.

Atgādinām, ka Mārtiņš Ķibilds pēkšņi devās mūžībā 46 gadu vecumā 2019. gada oktobrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu