Katrīnas Neiburgas darbs iekļauts Somijas laikmetīgās mākslas muzeja "Kiasma" kolekcijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Katrīna Neiburga
Katrīna Neiburga Foto: Ansis Starks

Somijas laikmetīgās mākslas muzejs "Kiasma" savai kolekcijai iegādājies mākslinieces Katrīnas Neiburgas video un audio instalāciju "Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota", informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) komunikācijas vadītāja Gundega Turnele.

Mākslinieces instalācija 2020. gadā tika veidota laikmetīgās mākslas festivālam "Survival Kit 11", kam kuratore bija Katja Krupeņņikova un organizators - LLMC. Festivāla devīze "Būt drošībā ir bīstami" jeb "Being Safe is Scary" tika aizgūta no mākslinieces Banu Džennetoglu 2017. gadā speciāli izstādei "Documenta 14" radītā darba.

Pārņemot šo neviennozīmīgo nosaukumu, "Survival Kit 11" iesaistījās plašākās diskusijās par drošību un politisko vardarbību. Minētais Neiburgas darbs tika izstādīts arī festivālā "Zemlika 2020". Šis ir jau otrais mākslinieces darbs, ko savā kolekcijā iekļāvusi "Kiasma", pirmais - "Solitude" jeb "Vientulība" - tika iegādāts 2007. gadā.

"Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota"
"Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota" Foto: publicitātes

Laikmetīgās mākslas muzejs "Kiasma" atrodas Helsinku centrā un ir Somijas Nacionālās galerijas sastāvdaļa. "Kiasma" izstāda un apkopo mūsdienu mākslu - aktuālākos Somijas un arī ārvalstu mākslinieku veikumus. Līdzās izstādēm "Kiasma" organizē arī performances un dažādus pasākumus.

"Kiasma" kolekciju galvenā kuratore Kati Kivinena dalījās ar savu stāstu par darba iekļaušanu muzeja kolekcijā pavēstot, ka pagājušajā gadā neiznāca daudz ceļot, bet septembrī viņa bija Rīgā, apskatīt "Survival Kit 11" izstādi "Būt drošībā ir bīstami". Viņa atzīmēja, ka tā bija lieliska pieredze. Izstrādē bija eksponēti vairāki lieliski darbi, bet Neiburgas videoinstalācija "Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota" piesaistīja interesi.

"Neiburgas poētiskā videoinstalācija dokumentē viņas pašizolāciju kopā ar ģimeni laukos Covid-19 pandēmijas laikā, taču darbs pāraug intriģējošā rituālā, kur dažāda vecuma cilvēki pievienojas gājienam mežā, meklējot raganas slotas. Šī darba iekārtojums izstādē "Survival Kit 11" ar savām brīnišķīgajām ēnām, skaņām un pat smaržām bija ļoti mistisks un atgādināja gluži vai pasaku," pauda Kivinena.

"Kiasma" jau kopš laikmetīgās mākslas muzeja pirmsākumiem, tas ir, kopš agrīnajiem deviņdesmitajiem, kolekcionē mākslas darbus ne tikai no Somijas, bet arī no tuvējiem reģioniem. Šo iegādes stratēģiju - iegūt kolekcijā Somijas un Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Krievijas, kā arī pārējās Eiropas un pasaules mākslinieku darbus - sauc par "sfēru paplašināšanu".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu