Lūznavas muižā albumu ieraksta "Kesselberg Ensemble"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Kesselberg Ensemble"
"Kesselberg Ensemble" Foto: publicitātes

Rēzeknes novada Lūznavas muižā no 6. līdz 11. martam, lai ierakstītu mūzikas albumu, kurā tiktu iemūžināta Johana Gotfrīda Mīteļa un mūsdienu latviešu komponista Uģa Prauliņa mūzika, rezidē Latvijā un Šveicē bāzēto latviešu mūziķu senās mūzikas ansamblis “Kesselberg Ensemble”. 

Klavesīniste Ieva Saliete kopā ar pieciem ansambļa mūziķiem čellistes Ilzes Grudules vadībā Lūznavas muižā veiks gan mūzikas albuma ierakstu, gan gatavo arī programmas koncertvideo. Mūzikas ieraksta izdošana, sadarbojoties ar Latvijas Mūzikas informācijas centra izdevniecību "Skani", paredzēta šī gada oktobrī, bet koncertvideo pirmizrāde – šovasar.

Kopš darbības pirmsākumiem 2004. gadā Latvijas-Šveices senās mūzikas ansamblis “Kesselberg Ensemble” apņēmies atdzīvināt un atgriezt 18. gadsimta ievērojamākā Rīgas komponista Johana Gotfrīda Mīteļa daiļradi un vārdu Latvijas un pasaules redzeslokā. 2005. gadā Šveices izdevniecībā “Cantando 2020” tika izdots ansambļa dubultdisks “Müthel. Concerti” ar solistiem – klavesīnisti Ievu Salieti un baroka fagotistiem Serdžo Adzolīni un Ai Ikedu. “Kesselberg Ensemble” desmitgadi svinot, 2014. gadā Baroka mūzikas dienās Rēzeknē tika izveidots un Latgales vēstniecībā "Gors", kā arī mūzikas namā “Daile” atskaņots muzikālais pastičo “Māja Mītelim” – komponista dzīvei un daiļradei veltīts multimediāls uzvedums. Savukārt 2019. gadā mūziķu apvienība svinēja 15 pastāvēšanas gadadienu, vērienīgi koncertējot Šveicē un Latvijā ar programmu “Quam Terra Fontibus”, kurā tika iekļauta Johana Sebastiāna Baha un Mīteļa – skolotāja un viņa pēdējā skolnieka – vokālā un instrumentālā mūzika.

Paralēli senās mūzikas izpētei un interpretācijai ansamblis “Kesselberg Ensemble” sadarbojas ar mūsdienu komponistiem, pasūtinot skaņdarbus senajiem instrumentiem. Tā tapuši Burkharda Kinzlera (Burkhard Kinzler), Vincenta Flikigera (Vincent Flückiger) un Hansa Martina Lindes (Hans-Martin Linde) opusi, kuri radošos un idejiskos impulsus guvuši tieši aizgājušo gadsimtu skaņu mākslā un tā laika instrumentu tembros.

Turpinot iesākto, ansamblis šā gada martā, rezidējot Lūznavas muižā, iecerējis ierakstīt mūzikas albumu, kurā tiktu iemūžināta Johana Gotfrīda Mīteļa un mūsdienu latviešu komponista Uģa Prauliņa mūzika, kā arī veikt mūzikas albuma programmas koncertvideo ierakstu, kura pirmizrāde paredzēta šovasar. Mūzikas albuma un programmas koncertvideo ieraksti tiks veikti Lūznavas muižas Sarkanajā zālē. Ieraksta skaņu režisors ir Kaspars Putriņš, bet mūzikas albums tiks izdots Latvijas Mūzikas informācijas centra izdevniecībā "Skani" 2021. gada oktobrī. Savukārt koncertvideo tiek veidots, sadarbojoties ar video režisora Sergeja Čakāna filmēšanas grupu.

“Kesselberg Ensemble” mūziķu vēlme veidot jaunu Mīteļa mūzikas ierakstu rada tūlītēju atbalsi Latvijas Mūzikas informācijas centra ilggadējos centienos iegūt “Skani” katalogā šī 18. gadsimta nozīmīgākā Rīgas skaņraža opusu ieskaņojumu. Tas būs pirmais Latvijā ierakstītais un pirmais tepat izdotais Mīteļa mūzikas albums. Ieskaņojuma pavadtekstu rakstīs ievērojamais mūzikas zinātnieks, Šveices senās mūzikas augstskolas Schola Cantorum Basiliensis faktiskais izveidotājs un direktors 27 gadu garumā, Mīteļa mūzikas speciālists un viena no centrālajām figūrām senās mūzikas pasaulē Pēters Raidemaisters (Dr. Peter Reidemeister). Tulkojumu no vācu valodas veiks Kristīne Circenis. Šis zinātniskais raksts būs devums Mīteļa daiļrades izpētē un vērtīgs audio albuma papildinājums.

Pielāgojoties jaunajai realitātei un iespējām, ansambļa “Kesselberg Ensemble” šī laika radošo ieceru galvenā ass ir muzikālo vērtību fiksēšana un saglabāšana mūzikas ieraksta un tā programmas video formātā, kas ļautu mūziku un mūziķus ne vien dzirdēt, bet arī redzēt, lai kultūras procesu un vērtību kā veselumu saglabātu un dokumentētu. Ierakstu albuma izdošana būs nozīmīgs ieguldījums ansambļa aizsāktajā darbā, sekmējot gan 18. gadsimta Rīgas mūzikas apzināšanu, gan latviešu laikmetīgās mūzikas radīšanu un to izplatīšanu plašākai sabiedrībai Latvijā un citviet pasaulē. Johana Gotfrīda Mīteļa devums pasaules mūzikā joprojām ir apzināts vien šauram speciālistu lokam.

Ansambļa “Kesselberg Ensemble” albuma ierakstā piedalās klavesīniste Ieva Saliete, čelliste Ilze Grudule, kontrabasists Jānis Stafeckis, vijolnieks Raimonds Melderis, vijolniece Sanita Zariņa un altists Kaspars Vilnītis. Jaunā ieraksta albuma programmā skanēs Johana Gotfrīda Mīteļa un Uģa Prauliņa kompozīcijas kameransamblim un klavesīnam, veidojot krāšņu, piesātinātu mūzikas spektru, muzikālu dialogu starp gadsimtiem. Ieraksts turpina “Kesselberg Ensemble” pirms gandrīz 20 gadiem aizsākto darbošanos senajā un mūsdienu mūzikā, aizsākto sarunu starp pagātni un šodienu, starp šodienu un rītdienu.

“Kesselberg Ensemble” albuma un koncertvideo ieraksta projektu, sadarbojoties ar Lūznavas muižu, īsteno biedrība ESTO. Ansambļa rezidenci Lūznavā, albuma un koncertvideo tapšanu atbalsta Rēzeknes novads un Valsts kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu