Kam jānotiek, lai pamestu ģimeni un kļūtu par mūku? (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Svētais tēvs"
"Svētais tēvs" Foto: kadrs no filmas

Maija vidū pie skatītājiem nonāks rumāņu režisora Andreja Deskalesku (Andrei Dascalescu) godalgotā dokumentālā filma "Svētais tēvs" ("Holy Father", kurā režisors kopā ar skatītājiem dodas ceļojumā uz Svēto Atona kalnu (Athos) Grieķijā – visu pareizticīgo garīgo centru, kur jau gadsimtiem ilgi pilnīgā izolācijā dzīvo mūki.

Ceļojuma mērķis ir uzmeklēt klosterī dzīvojošo Andreja tēvu, lai rastu atbildi – kāpēc tēvs savulaik ir pieņēmis lēmumu pamest ģimeni un pasaulīgo dzīvi, lai pievērstos Dievam? Filma "Svētais tēvs", kas no 14. maija pieejama "LMT Viedtelevīzijā", ir ļoti personīgs un intīms ģimenes stāsts, kurš vienlaikus atklāj Svētā Atona kalnā mītošu mūku dzīvi.

Filmas veidotājs Andrejs Daskalesku un viņa draudzene Paula uzzina, ka drīzumā kļūs par vecākiem meitai. Pavēstot brīnišķīgo ziņu vecākiem, Paula saskaras ar vilšanos – sievietes māte un vecmāmiņa uzskata, ka bērns ir problēma, ar kuru topošajiem vecākiem jātiek galā pašiem. Kamēr jaunā māmiņa pārdzīvo ģimenes neviennozīmīgo nostāju, topošajam tēvam ir jātiek galā ar vēl sarežģītāku uzdevumu – jāatrod spēks paziņot savam tēvam, ka tas kļūs par vectētiņu. Vienlaikus tiek meklēta atbilde arī uz jautājumu, kas Andrejam neliek mieru kopš bērnības, – kāpēc tēvs atstāja viņu, māsu, māti un Rumāniju, lai kļūtu par mūku Svētā Atona kalnā?

"Svētais tēvs"
"Svētais tēvs" Foto: kadrs no filmas

Tēvs pameta ģimeni, kad Andrejam bija seši gadi. Tikai pieaugot viņš uzzināja, ka tēvs ir kļuvis par mūku un devies uz Svēto Atona kalnu – vienu no lielākajiem pareizticības centriem pasaulē, kur klosterī jau vairāk nekā tūkstoš gadus mīt dažādu tautību pareizticīgie. Režisors nolemj apciemot tēvu klosterī. Filmas gaitā skatītājiem ir iespēja ne tikai sekot līdzi tēva un dēla attiecībām un viņu sarunām par ģimenes nozīmi un vecāku ietekmi uz bērnu dzīvi, bet arī ielūkoties Svētā Atona kalnā mītošo mūku dzīvē un noslēpumos, kas plašākai pasaulei netiek atklāti.

Filmas reklāmas rullītis.

Lai gan sākotnēji Andreja tēvs izvairās runāt par sev neērtām tēmām, kuras uzstājīgi vēlas apspriest dēls, sarunām attīstoties, režisoram nākas atzīt, ka viņa atmiņas par notikušo bērnībā ir subjektīvas, kā arī atklāt negaidītus pagātnes faktus par māti. Deviņu uztraukuma un dusmu pilnu mēnešu laikā atbilžu un mierinājuma meklējumi iegūst pavisam citu jēgu. Tikmēr tēvs ar smagu sirdi cenšas sadziedēt pagātnes brūces. Savu braucienu uz Svēto Atona kalnu starplaikā režisors dokumentē arī draudzeni Paulu, kura grūtniecības laikā piedzīvo gan emocionālus kāpumus, gan kritumus. Dokumentālās filmas “Svētais Tēvs” gaitā, pamazām atklājot tēva pazušanas noslēpumu, režisors meklē atbildi uz jautājumu, kā kļūt par labāko tēvu savai meitai.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu