Romantika, kaislības un humors jaunā latviešu romānā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Gunita Lagzdiņa
Gunita Lagzdiņa Foto: publicitātes

Vasara ir laiks, kad parasti vēlamies atpūsties un palutināt sevi pēc intensīvi nostrādāta gada. Un vai gan var būt labāks atpūtas veids, kā iegrimt intriģējošā romānā, kurā gan atpazīstam ikdienā sastopamus tipāžus un situācijas, tomēr varoņu problēmas nav jārisina mums – autore tās atrisina mūsu vietā un izdara to šarmanti un asprātīgi? Tieši šādu darbu vasaras pirmajā mēnesī piedāvā apgāds "Zvaigzne ABC" – tas ir rakstnieces Gunitas Lagzdiņas romāns "Lāde vaļā".

Darbs ieguva veicināšanas prēmiju apgāda organizētajā detektīvromānu un romantisko romānu konkursā un izpelnījies arī pozitīvas lasītāju atsauksmes. Īpaši aktīvi līdz šim bijuši lasītāji no Kurzemes, jo autore mitinās netālu no Liepājas un pati atzīst, ka rakstīšanas laikā prātā bijusi dzimtā Renda, taču "Lāde vaļā" ir romāns, kurā aprakstītie notikumi būtu varējuši risināties jebkur Latvijā.

Kas tā par lādi, kura veras vaļā? Tie ir noklusēti notikumi galvenās varones – jaunas sievietes Ances – dzīvē, kas pamazām atklājas un pieprasa risinājumu šodien. Romāns rosina domāt gan par to, kā neprātīga rīcība jaunībā mēdz izdarīt savas korekcijas iecerētajā dzīves ceļā, gan arī par to, vai šīs korekcijas vienmēr liek vilties un nožēlot paveikto.

Autore atzīst:

“Lai gan "Lāde vaļā" nav ne autobiogrāfisks, ne biogrāfisks stāsts, tajā ir tik daudz no manā dzīvē pieredzētā un novērotā, ka mierīgi varētu apgalvot: tā tas ir noticis!”

Un kurš gan var apgalvot, ka mums katram pagātnē neslēpjas šāda lāde, pilna ar noslēpumiem, kurus nevienam neizpaužam?

"Lāde vaļā"
"Lāde vaļā" Foto: publicitātes

Gunita Lagzdiņa lasītājiem jau pazīstama kā divu stāstu krājumu “Spēlītes” un “Ieraudzīt varavīksni” autore, taču “Lāde vaļā” ir viņas pirmais romāns. Rakstniece atzīst, ka stimuls ķerties pie lielāka apjoma darba bijis tieši romānu konkurss: “Jau sen lasītāji aicināja mani uzrakstīt romānu, jo stāsti dažiem šķita par īsu. Tā sakot, knapi esi ielasījies, kad jau beigas. Taču romāns kā nenāca, tā nenāca. Tad ieraudzīju, ka vairākas izdevniecības izsludina romānu konkursus, un apņēmos, ka šoreiz tas Visumam jāizlūdzas. Pa nodaļai vien stāsts izauga par romānu. Ļāvu sižetam sevi vest. Vienīgais, ko centos, lai pavērsieni lasītājiem nešķistu pārāk paredzami. Bet vispār varoņi dzīvoja savu dzīvi un reizēm pārsteidza pat mani pašu.”

“Lāde vaļā” ir lieliska izklaide siltiem vasaras vakariem un ne tikai tiem – stāsts aizrauj ar raito sižeta ritējumu, fascinē ar precīzi attēlotiem raksturiem un smīdina ar gaišu, humora pilnu dzīves uztveri, un kaut ko sev tuvu un pazīstamu tajā atradīs jebkuras paaudzes lasītājs.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu