Viļņa piesakās UNESCO literatūras pilsētas titulam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Repro

Viļņa pieteikusi savu kandidatūru dalībai ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Radošo pilsētu tīklā, pretendējot uz literatūras pilsētas titulu.

Kā norāda Lietuvas galvaspilsētas pašvaldība, Viļņa allaž bijusi pazīstama kā literatūras pilsēta, kurā savus darbus radījuši pasaulē zināmi dažādās valodās rakstoši autori.

Pilsētas mērs Remiģijus Šimašus atgādinājis, ka Viļņā studējis, rakstījis un darbojies filomātu biedrībā poļu dzejnieks Ādams Mickevičs, savu pirmo dzejoļu krājumu izdevis Nobela prēmijas laureāts literatūrā Česlavs Milošs, bērnību te pavadījis rakstnieks Romēns Garī, un ar šo pilsētu saistīti vēl daudzu izcilu literātu vārdi.

UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā Viļņas vecpilsētā atrodama Literātu iela un Česlova Miloša kāpnes, literātu vārdos nosauktas ielas un skvēri visā pilsētā. Arī pašlaik Viļņā strādā daudzi pazīstami Lietuvas literāti, darbojas literātu organizācijas un biedrības un tiek rīkoti literatūrai veltīti pasākumi.

Pieteikuma iesniegšanai Viļņas pašvaldība gatavojusies kopš 2018. gada, sadarbojoties ar Lietuvas nacionālo UNESCO komisiju, Lietuvas izdevēju asociāciju un pilsētas pašvaldības centrālo bibliotēku.

UNESCO literatūras pilsētu tīkls pašlaik apvieno Ļvovu Ukrainā, Tartu Igaunijā, Krakovu Polijā, Prāgu Čehijā, Reikjavīku Islandē, Barselonu un Granadu Spānijā, Dublinu Īrijā, Ļubļanu Slovēnijā, Utrehtu Nīderlandē, Lillehammeri Norvēģijā, Mančestru, Noridžu, Edinburgu un Notingemu Lielbritānijā, Heidelbergu Vācijā, Obidusu Portugālē, Uļjanovu Krievijā, Kvebeku Kanādā un vēl citas pasaules pilsētas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu