Rīgas Fotomēnesis noslēgsies ar sociālpolitisku tēmu performanču nedēļu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Daniela Vētra

Ar Latvijas mākslinieku performancēm šonedēļ oficiāli noslēgsies festivāls “Rīgas Fotomēnesis 2021”. Vecāku un bērnu saspīlētās attiecības pandēmijā, sabiedrības reakcija uz sociālpolitiskajiem izaicinājumiem, slepeni hobiji, pornogrāfija un citi noklusēti fakti Latvijas fotogrāfijas vēsturē, Reira nodokļu reforma, kas iznīcina māksliniekus, būs galvenās tēmas Ivetas Gabaliņas, Danielas Vētras, Linarda Āboltiņa un Ances Vilnītes performancēs, kas notiks klātienē un internetā. 

“Šogad Fotomēnesis ir bijis ne vien politiski un sociāli aktīvs, bet arī nekonvencionāls, neprognozējams un jaunas izpausmes meklējošs,”

performanču iekļaušanu programmā skaidro festivāla direktors Arnis Balčus.

Pirmdien, 12. jūlijā piecos seansos (18.00, 18.30, 19.00, 19.30 un 20.00) kinoteātrī “K.Suns” notiks Ivetas Gabaliņas (bij. Vaivodes) video darba "Krīpers piezogas pie spēlētāja un uzsprāgst" pirmizrāde, kas atklāj pandēmijas laika sarežģītās attiecības starp vecākiem un bērniem, kuri noslēdzas virtuālajā pasaulē. “Darba centrā ir saruna ar manu vienpadsmitgadīgo dēlu, kurā pusaudzis cenšas izskaidrot spēles Minecraft darbības gaitu. Lai arī paaudžu plaisa mūsu starpā nav tik liela, attālums starp dēlu un mani šķiet nepārvarams. Mani neinteresē datorspēles, kriptovalūta un jūtuberi, bet viņu – grāmatas, daba un māksla. Tā vien šķiet, ka saprasties ar 15. gadsimta zemnieku būtu vienkāršāk nekā ar pašas digitālo iezemieti. Turklāt līdz ar pandēmijā ieilgušo attālināto mācīšanos bērni, lai arī bieži atrodas vienā telpā ar saviem vecākiem, arvien vairāk atsvešinās, veidojot paši savu pasauli,” darbu komentē māksliniece. Pasākumā ieeja brīva, bet tikai ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem.

Foto: Iveta Gabaliņa

Ceturtdien, 15. jūlijā, plkst. 22.00 ārā pie Free Riga ēkas Viskaļu ielā 36A notiks Danielas Vētras performance “Man arī būtu bail”, ar kuru māksliniece mēģinās izgaismot savu iekšējo konfliktu un bailes par pasaulē notiekošo. “Vai ar dalību sociālo mediju kampaņās ir pietiekami, lai ietekmētu notikumus pasaulē, vai arī tas vienkārši ir simbolisks žests, kas, piesedzoties ar cīņas karogu, patiesībā demonstrē vien pasīvu komformismu?” jautā māksliniece. “Laikā, kad pasaule rej, es vēlos ieskatīties tai realitātē, kurā nonāk cilvēki, kas uzdrošinās cīnīties, atklāt varoņa seju un maksāt cenu par savu drosmi.”

Foto: Daniela Vētra

Sestdien, 17. jūlijā, plkst. 22.00 Facebook tiešsaistē notiks jaunā režisora Linarda Āboltiņa video lektorijs “Ko tev nestāsta Latvijas fotogrāfija?”, kuras mērķis ir veicināt fotogrāfijas pētniecību un vizuālo domāšanu. Lektorijs piedāvās četrus nezināmus un šokējošus pieturpunktus Latvijas fotogrāfijā, kuru centrā būs Latvijas fotogrāfi – Gunārs Binde, Dominiks Gedzjuns, Arnis Balčus un Annemarija Gulbe.

Foto: Linards Āboltiņš

Svētdien, 18. jūlijā, plkst. 18.00 Zaķusalas krastmalā (TV torņa pusē) norisināsies Ances Vilnītes procesuālās performances “Augšāmcelšanās. 2. daļa” fināls. Visu Fotomēneša laiku māksliniece apmeklēja kursus, lai iegūtu TR2 kategorijas traktortehnikas vadītājas apliecību un potenciāli arī jaunu profesiju lauksaimniecībā. Tā ir atsaukšanās finanšu ministra Jāņa Reira pērnā gada rudenī paustajai valdības nostājai: “Ja cilvēks pelna 200 eiro, viņam jābūt sociālo dienestu redzeslokā. Varbūt ir nepieciešama palīdzība, sociālā korekcija, ārstēšanās no atkarībām kādām, ja cilvēks nevar dabūt darbu, lai būtu vismaz minimālajā līmenī atalgojums.” Mākslinieces sociālajai korekcijai un gaitām traktortehnikas vadītāju kursos varēja sekot līdzi dokumentālos video stāstos, bet tagad pienākusi kulminācija.

Foto: Ance Vilnīte

Šajā nedēļā joprojām ir skatāmas arī vairākas Fotomēneša izstādes – galerijā “Low” var apmeklēt Ievas Raudsepas izstādi "Krīzes laikā slēgts / Rūpējieties viens par otru", Free Riga Viskaļu ielā – grupas izstādi “Vienreiz mūžā”, Avotu un Asaru ielā – to, kas palicis pāri no ārtelpas izstādes “Dzīve pēc Covid?”, bet Aivara Liepiņa izstāde “Man patīk dzīvot uz salas” Latvijas Fotogrāfijas muzejā un baltkrieviem veltītais objekts/izstāde “Pārmaiņu laukums” Esplanādē būs skatāmi vēl līdz augusta beigām. Lekciju ieraksti, izstāžu video dokumentācijas un pilna programma pieejama festivāla mājas lapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu