Koncertzālē "Cēsis" Kristīne Balanas un Berlīnes filharmonijas vadošais klarnetists

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristīne Balanas
Kristīne Balanas Foto: publicitātes

Turpinot Trīs Balanas rezidenci Koncertzālē "Cēsis" un atzīmējot Latvijas – Vācijas diplomātisko attiecību simtgadi, sestdien, 24. jūlijā, klausītājiem būs iespēja baudīt unikālu starptautisku projektu “Mūzikas labirints”, kas Cēsīs pulcēs vijolnieci Kristīni Balanas, Berlīnes simfoniskā orķestra vadošo klarnetistu Vencelu Fuksu un Berlīnes filharmonijas Karajana akadēmijas absolventu un Latvijas jauno mūziķu orķestri, kura vadība nodota kanādiešu diriģenta Stenlija Dodsa rokās.

1921. gada 1. februārī tika nodibinātas diplomātiskās attiecības starp Latviju un Vāciju kad Vācija de iure atzina Latvijas valsts pastāvēšanu. 1991. gada 28. augustā abu valstu divpusējās attiecības tika atjaunotas. Šos vēstures notikumus Vācijas vēstniecība Latvijā nolēmusi atzīmēt ar īpašu koncertu Koncertzālē "Cēsis", kura tapšanā iesaistījušies pasaules mūzikas ainā nozīmīgi radošie spēki.

“Mūzika vieno mūsu valstis ļoti īpašā veidā. Jauki, ka pēc ilgstošas atsacīšanās atkal ir iespēja baudīt mūziku klātienē,”

pauž Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts (Christian Heldt).

Koncertam Cēsīs dotais nosaukums “Mūzikas labirints” sevi attaisno īpaši radīto koncertprogrammā. Kas mīt mūzikas labirinta sirdī, dodoties caur sarežģītajām ejām un spirāļu takām? Līdzīgi kā sengrieķu varonis Tēsejs uzveica Mīnotauru, virtuozie Berlīnes filharmonijas Karajana akadēmijas absolventi kopā ar izciliem Latvijas jaunajiem mūziķiem un solistiem – vijolnieci Kristīni Balanas un vadošo klarnetistu Vencelu Fuksu, “iekaros’’ lielo mūzikas ģēniju radītus skaņdarbus. Ansamblis klausītājiem piedāvās programmu, kuru ieskauj Mocarta ģeniālās kompozīcijas, bet tās centrā skan ārkārtīgi sarežģītais baroka komponista un vijolnieka Pjetro Lokatelli Laberinto Armonico.

Programmu atklās Mocarta noslēpumaini atjautīgais “Muzikālais joks”. Kontrastā tam – viņa brīnumskaistais klarnetes koncerts, viens no komponista pēdējiem darbiem pirms pāragrās nāves. Koncerts sarakstīts pirmajam klarnetes virtuozam mūzikas vēsturē, Antonam Štadleram, un izskanēs austrieša Vencela Fuksa interpretācijā. Ar savām piesātinātajām kinematogrāfiskajām ainavām, kino mūzikas komponista Nino Rotas koncerts stīgu instrumentiem piedāvās īstu, tiesa gan ‒ dramatisku, atelpas brīdi. Savukārt Koncertzāles “Cēsis” šī gada rezidences mākslinieces Kristīnes Balanas izpildītais Lokatelli skaņdarbs pilnībā attaisno savu labirinta tēmai piestāvošo apakšvirsrakstu: facilus aditus, difficilis exitus ‒ viegli ienākt, grūti izkļūt.

Koncertzāles “Cēsis” šī gada rezidences māksliniece, vijolniece Kristīne Balanas ir vairāku starptautisku konkursu laureāte, kā arī saņēmusi 2018. gada Lielo mūzikas balvu kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” un Spānijas karalienes Sofijas pasniegto Fundación Excelentia Jaunā talanta balvu. Kristīne kā soliste uzstājusies kopā ar daudziem no pasaules vadošajiem orķestriem - Londonas Filharmonijas orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Parīzes kamerorķestri un citiem, bieži viesojoties tādās koncertzālēs kā Berlīnes Filharmonija, Sautbenkas centrs un Kārnegihola.

Kristīne Balanas
Kristīne Balanas Foto: Edijs Andersons

Kopš 1993. gada Vencels Fukss (Wenzel Fuchs) spēlē klarnetes solo Berlīnes Filharmonijas orķestrī un pasniedz šī orķestra Karajana akadēmijā. Viņš ieņēmis profesora posteni Hansa Eislera Mūzikas universitātē (2008‒2013) un bijis viesprofesors Tokijas Mākslas universitātē. 2015. gadā Fukss kļuva par Zalcburgas Mocarteuma universitātes profesoru. Paralēli meistarklasēm, ko mūziķis pasniedz Japānā, Eiropā un Savienotajās Valstīs, viņš koncertē visā pasaulē kā klarnetes solists, uzstājoties kopā ar tādiem orķestriem kā Tokijas Filharmonijas orķestris, Ķīnas Nacionālais simfoniskais orķestris, Korejas un Berlīnes simfoniskie orķestri un Berlīnes Filharmonijas orķestris.

Cēsīs Berlīnes filharmonijas Karajana akadēmijas absolventu un Latvijas jauno mūziķu orķestri vadīs Stenlijs Dodss (Stanley Dodds) - Berlīnes simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Iepriekš kā viesdiriģents sadarbojies ar tādiem orķestriem kā Hamburger Symphoniker, Pekinas simfonisko orķestri, Melburnas simfonisko orķestri, Tasmānijas simfoniskais orķestris, Jenas filharmoniju, orķestri I Pomeriggi Musicale Milano, kā arī ar Berlīnes filharmonijas Karajana akadēmijas orķestri un citām muzikālajām apvienībām. Dodss piedalījies Eiropas lielākajos festivālos Zalcburgā, Bādenbādenē, Berlīnē un Minhenē.

Karajana akadēmiju 1972. gadā dibināja leģendārais diriģents Herberts fon Karajans, un to finansē privāti atbalstītāji. Akadēmijā īpaši apdāvinātus jaunos mūziķus māca Berlīnes filharmoniķu mākslinieki, sagatavojot jaunos talantus pasaules klases orķestra mūziķu dzīvei. Tas izrādījies auglīgs darbs: šobrīd aptuveni ceturtā daļa no Berlīnes Filharmonijas orķestra mūziķiem ir bijušie Karajana akadēmijas studenti. Akadēmijas absolventus var sastapt arī citos pasaules izcilākajos orķestros kā Amsterdamas Karaliskajā Concertgebouw orķestrī un Londonas Simfoniskajā orķestrī, Vīnes un Minhenes filharmoniju orķestros.

Koncerta “Mūzikas labirints” norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Vācijas vēstniecība Latvijā.

Biļetes nopērkamas internetā www.bilesuparadize.lv, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un Koncertzāles “Cēsis” kasē.

Biļetes uz koncertu ir derīgas tikai kopā ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas apliecina, ka apmeklētājs ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo 6 mēnešu laikā. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, personalizēta biļete un derīgs sertifikāts. Lūdzam uz pasākumu ierasties savlaicīgi.

No 13. jūlija Koncertzāles “Cēsis” mākslas galerijā ir skatāma gleznotājas Ilzes Preisas izstāde “Mana telpa”, kas aicina iegremdēties sirreālu fantāzijas tēlu pasaulē, apjaust dabas mūžīgi mainīgo spēku, meklēt un atrast neparasto, kas vienmēr eksistē paralēli ikdienas rutīnai un pelēcībai. Ekspozīcijas atklāšana gaidāma 24. jūlijā pirms koncerta “Mūzikas labirints”, jo arī Preisai ir bijusi radoša saikne ar Vāciju – viņa studējusi Berlīnes Mākslas akadēmijā.

Izstādes atklāšanā aicināti piedalīties interesenti ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā arī iepriekš veiktu negatīvu Covid-19 testu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu