Viedoklis ⟩ Tieksme vai attieksme? (2)

Romans Vitkovskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Vērojot pēdējā laika notikumus, dabiski rodas jautājums – vai tā bija/ir tieksme vai tomēr attieksme?

Finanšu ministrija (FM), Rīgas dome (RD) un virkne citu ministriju sacentās dažādu loģiski apšaubāmu, ar faktiem nenodrošinātu un lielai daļai sabiedrības nepieņemamu visiem obligātu risinājumu īstenošanā, kas bija gan normatīvo aktu, gan taustāmā formā.

FM deklarēja tieksmi risināt aplokšņu algu un sociālā spilvena problēmu ar tā saucamo galvas naudu no aizpagājušā gadsimta – minimālo VSAOI maksājumu neatkarīgi no ienākumiem. Lai FM neapsūdzētu nodokļu ievākšanā no neesošiem ienākumiem, ieviesa nepieciešamību prognozēt katra nākamā ceturkšņa ienākumus.

Rezultātā premjers, reklamējot likumu, skaisti samelojās, ka Latvijā nodokļus neiekasē no neesošiem ienākumiem. SIA un pašnodarbinātie maksā UIN un IIN 50 eur par to, ka iepriekšējā gadā nav bijuši nekādi ienākumi. Tā esot tieksme likvidēt tukšos uzņēmumus, lai neshēmotu.

Ko lai dara mākslinieks, kas nodzīvo gadu no iepriekšējā gada uzkrājumiem? Par to izrādās ir jāmaksā nodoklis.

FM tieksmei nodrošināt vienmērīgu naudas pieplūdumu budžetā visi tiek ielikti gada un mēneša prokrusta gultā. Pie esošās IT attīstības var veikt nevienmērīgo laikā un lielumā ienākumu dinamisku izlīdzināšanu vairāku gadu periodā, lai šādi strādājoši pašnodarbinātie un uzņēmumi netiktu nostādīti sliktākos apstākļos.

Izrādās, ka no 1. janvāra autoratlīdzības līgumi vairs nepastāvēšot un būšot tikai darba līgums vai uzņēmuma līgums, bet, ja glezna vai grāmata jau ir, tad būs jāvilto dokumenti, rakstot, ka tas viss vēl tiks darināts. Kas būs ar autortiesībām?

FM ir demonstrējusi milzu spējas darīt pa savam neieklausoties LDDK, LTRK, radošās savienībās un daudzās asociācijās.

RD tieksme padarīt Rīgu nedraudzīgu autotransportam rezultējās transporta plūsmas mierināšanas pasākumos un juceklīgu veloceliņu atdalīšanā ar stabiņu palīdzību. Iedzīvotāji zibenīgi nonāca fakta priekšā. RD sola, ka kļūdas, kas varētu izgaismoties, labošot pēc kārtīgas to apsvēršanas. RD tieksme esot rīdzinieku paradumu mainīšana, kā arī viņu drošības un gaisa kvalitātes uzlabošana. Mierināšanas pasākumi pārsvarā notiek uz krustojumiem, kas būtiski samazina to caurlaidību un gaisa kvalitāte dramatiski krītas.

Veloceliņu fiziska norobežošana ar stabiņiem bez jebkāda normatīva regulējuma, padara namu iedzīvotājus par sava veida cietumniekiem. Viņi nezina kā var bez sodiem un milzīgiem korķiem atsaukt taksometru, atvest vai aizvest lielgabarīta mantas, savus bērnus, vecākus un citus ģimenes locekļus ar pastāvīgiem vai laicīgiem kustību traucējumiem. Stabiņus varēja iekļaut CSN un tad regulējums automātiski būtu.

Ir iedzīvotāji, kas dzīvo centrā un strādā nomalē. Īres piedāvājums un pietiekami kvalitatīvu dzīvokļu piedāvājums ir vājš. Visi nevar braukt ar velosipēdiem un alternatīva – sabiedriskais transports ir nepietiekams, jo ne visi fiziski līdz tā pieturvietai var nokļūt un citi risinājumi ir nepieejami to dārdzības dēļ. Autonedraudzīgumu var īstenot tikai ar pamatīgu tautu staigāšanu kompleksā ar citiem pasākumiem nevis tikai visu apstabiņojot.

Vēl var pieminēt tieksmi ar bezatbildīgu, lemjošu padomju palīdzību uzlabot augstāko izglītību, uzgrūst FM risināt nekustāmā īpašuma nodokļa problēmas, neapmainot esošo pieeju kadastrālai vērtēšanai ēkām un zemei atsevišķi ar nekustāmā īpašuma vērtēšanu kopumā, pārsvarā izcelt tikai KM ministram tuvu mākslas nozari, utt.

Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Visam augstāk minēto skaisto tieksmju īstenošanas risinājumiem un stilam ir dažas kopīgas iezīmes, kas jau rāda attieksmi.

- Kā pirmo var minēt nevēlēšanos problēmas risināt pēc būtības un blaugznas apkarot ar giljotinēšanu. FM nekādi nav un nebija gribēšana atdalīt blēžus no godīgiem. Kas tur liels, ka daudzi nevainīgie dabūs ciest, toties varbūt būs apmierinātas deklarētās tieksmes.

- Nevēlēšanās ieklausīties citos risinājumos skaidrojama ar negribēšanu ielikt papildus darbu un apziņa, ka paši esam gudri un ko tur tādi ekonomisti, uzņēmēji, mākslinieki, arhitekti, akadēmiķi, profesori, iedzīvotāji un līdzīgi salašņas tur muld.

- Pa priekšu izdarīsim kā mums vienkāršāk, ienesīgāk un tad kaut ko koriģēsim. Tas, ka laika faktors un metodes kļūdu fiksēšanai var daudzas gan fiziskas, gan juridiskas personas novest līdz bankrotam, lieliem mantiskiem zaudējumiem, nepamatotiem izdevumiem, daudz sliktākas pozīcijas, fiziskiem ierobežojumiem, veselības problēmām un citām nelaimēm nav svarīgi. Minētais apstāklis rāda deklarēto tieksmju īstenotāju attieksmi pret sabiedrību vai tās daļu.

- Kad Makrons, tad gleznas, kad mākslinieki, tad figa rāda tā sauktās varas elites visatļautības un bezkaunības apmērus, kas raksturo vēl vienu attieksmes iezīmi.

Šo sarakstu var vēl turpināt, bet nav īsti skaidrs kāpēc pie varas esošie nesaprot, ka paši drīz vien var nonākt salašņu statusā un baudīt analoģisku attieksmi. Te var spriest un zīlēt, kas viņus dzen īstenot tik neizprotamu attieksmi? Naudaskāre ir motīvs. Kad vēl būs tik daudz dalāmās naudas? Varas narkotika, kas ļauj izbaudīt sadistisku prieku no tā, ka varu darīt kā gribu un noskatīties kā tur tie bezspēcīgi lokās kā nēģi uz pannas. Izglītotības trūkums + totāls pašu stulbums arī ir iemesls jebkurai muļķībai. Vēl ir balstīšanās uz sabiedrības daļu (piemēram, valsts pārvaldes darbiniekiem), kas pateicībā par sev par labu pieņemtiem lēmumiem, ļaus palikt pie siles un varas.

Motīvus un iemeslus var uzrakt vēl un vēl. Tā kā vienlaikus vienkopus tik daudz muļķu, sadistu, mantkārīgo un citādi atkarīgo atrašanās vienuviet ir mazvarbūtiska, tad ir rosols, no katras ligas pa druskai.

Nožēlojami, ka tā saucamo eliti veido personas ar ļoti, ļoti sliktu attieksmi gan pret darbu, gan pret sabiedrības daļām.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu