Tiks atklāta Kirila Panteļejeva izstāde "5 istabas"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kirils Panteļejevs
Kirils Panteļejevs Foto: Didzis Grodzs

Otrdien, 27. jūlijā, plkst. 19.00 mākslas centrā NOASS tiks atklāta mākslinieka Kirila Panteļejeva izstāde "5 istabas", kura caur dažādos medijos veidotiem darbiem ievedīs pārdomās par izmaiņām ikdienas un nākotnes perspektīvā, kas radušās pandēmijas iespaidā.

Izstāde būs aplūkojama līdz š.g. 15. septembrim, un daļa no ekspozīcijas apmeklētājiem būs pieejama jebkurā diennakts laikā.

Lai arī jautājumi, kas saistīti ar sabiedrības virzību un indivīda vietu tajā, māksliniekiem ir bijuši aktuāli visos laikos, pēdējā laika notikumi radījuši neapturamu pārdomu vilni, kas skāris ikvienu. Reflektējot par straujajām pārmaiņām, kad dinamisko, sociāli aktīvo un uz produktivitāti koncentrēto ikdienu pēkšņi apstādināja izolācija un dzīves ritma palēnināšanās, mākslinieks Kirils Panteļejevs dažādos medijos radījis darbus, kas izgaismo pandēmijas rezultātā radušās specifikās izmaiņas mūsu dzīvēs, noskaņā un nākotnes perspektīvās.

"Izstāde sākotnēji bija iecerēta kā apcerējums par globālām cilvēces problēmām, ekoloģiju, attīstības perspektīvām un izdzīvošanu arvien sarežģītākā situācijā pasaulē, un, pavisam negaidot, globālā pandēmija vēl vairāk izcēla šo jautājumu aktualitāti," 

atzīst pats mākslinieks. 

Izstādes koncepcijā īpašu lomu spēlē arī tās fiziskā atrašanās vieta – peldošais mākslas centrs NOASS, kas gan semantiski, gan vizuāli asociējas ar šķirstu, kurā paglābties no globālām likstām, kas ik pa laikam pārsteidz cilvēci.

Savā mākslinieciskajā darbībā Panteļejevs nekoncentrējas tikai uz vienu konkrētu izteiksmes līdzekli, bet gan apzināti paplašinājis dažādības diapazonu – starp viņa mākslas darbiem ir sastopami gan klasiskās figurālās tēlniecības ietvaros veidoti darbi, gan performances, instalācijas un interaktīvi vides darbi. Arī šajā izstādē būs aplūkojami ar dažādiem izteiksmes līdzekļiem veidoti darbi – antropomorfās formas mijas ar ready-made tehnikā veidotiem objektiem, video projekciju un dabas materiāliem. Darbus, kas izstādīti mākslas centra NOASS pagrabā esošajās izstāžu telpās, papildina vides objekts "Temporarily Closed" ("Īslaicīgi slēgts") AB dambja teritorijā.

Kirils Panteļejevs

Kirils Panteļejevs (1969), kā viņu raksturo dzejnieks Sergers Timofejevs, „ir viens no tiem retajiem Latvijas māksliniekiem, kuri katru savu profesionālo kontaktu ar publiku, ar auditoriju uztver kā nopietnu un ar lielu atbildību saistītu izteikumu, kuru viņš veido kā dažādu formātu kopumu, kurā var iesaistīt visas savas profesionālās iemaņas – gan tēlnieka prasmes, gan vides objektu, instalāciju radīšanas iemaņas, gan performatīvās tehnikas“.

Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas absolvēšanas (1994) Kirils papildinājis iemaņas Humbolta Universitātē Kalifornijā un šobrīd ir asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā.

Mākslas centra telpās izstāde aplūkojama bez maksas. Izstādes darba laiks: trešdien – piektdien plkst.15:00 – 22:00, savukārt vides objekts netālu no NOASS aplūkojams jebkurā diennakts laikā. Izstāde tapusi ar VKKF mērķprogrammas "KultūrElpa" un Rīgas domes atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu