Ar devīzi "Dzeja dzīvo" šonedēļ ikgadējās Dzejas dienas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Anna Auziņa dzejas dienās
Anna Auziņa dzejas dienās Foto: publicitātes

No 3. līdz 12. septembrim tradicionāli notiks Dzejas dienu pasākumi, piedāvājot plašu un daudzveidīgu dzejai veltītu pasākumu programmu.

Latvijas Rakstnieku savienības organizētajos Dzejas dienu pasākumos ar devīzi “Dzeja dzīvo” šogad sagaidāmi gan vairāku tradīciju turpinājumi, gan pasākumi ar starptautisku viesu piedalīšanos, notikumi jauniešu auditorijai, performances, kā arī klasiskās dzejas lasījumi.

Dzejas dienu atklāšana šogad notiks kopā ar Starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 12" atklāšanu 3. septembrī Mākslas centrā “Noass”. Pasākumā ar dzejas lasījumiem piedalīsies Marija Luīze Meļķe, Andris Kalnozols, Ingmāra Balode un Edvīns Raups. Lasījumam sekos Ievas Balodes un Artūra Puntes performance, kā arī Solvitas Kreses un Henrika Eliasa Zēgnera diskotēka.

Video: Inga Gaile, Toms Treibergs, Marija Luīze Meļķe un Inese Zandere.

Sadarbība ar “Survival Kit 12” izpaudīsies arī Mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” notikumos 4. septembrī Eduarda Smiļģa teātra muzejā, kur līdztekus “Survival Kit 12” performancēm notiks tradicionālā “Satori” dzejas diskotēka.

Abi festivāli dalīs vairākas norišu vietas, piemēram, 8. un 12. septembrī viesnīcā “Neiburgs” notiks performances “Dzejnieki liftā” un “Poētiskās novecošanas telpa”.

5. septembrī Rīgas Latviešu biedrības namā gaidāms “Māras Zālītes dzejas rīts”, bet plkst.14.00 pēc vairāku gadu pārtraukuma dzeja atgriezīsies Esplanādē, kur klasiskās dzejas lasījumos piedalīsies Liāna Langa, Inese Zandere, Jānis Rokpelnis, Juris Helds, Eduards Aivars un Guntars Godiņš. Pasākumā tiks īpaši domāts par dzejas auditorijas paplašināšanu, nodrošinot surdotulkojumu. “Dzejas dienu 2021” pieejamības paplašināšana iespējama ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Kultūrelpa” atbalstu, kura ietvaros arī tiks veidoti vairāki video atskati uz festivālu ar subtitriem latviešu un angļu valodās.

Līdztekus 5. septembrī pasākumā “Ūdensdzeja” jahtu piestātnē Ķīpsalā piedalīsies Kārlis Vērdiņš, Ingmāra Balode, Raimonds Ķirķis, Marija Luīze Meļķe un citi autori.

Šogad Dzejas dienās tiks godināta Ulža Bērziņa piemiņa pasākumā “Metafiziskā dzeja” 6. septembrī Saietu namā “Vijoļšķūnis” tulkotās dzejas lasījumos būs klausāmi atdzejojumi no angļu, lietuviešu, poļu un citām valodām, bet atdzejotāju veikumu papildinās Ulža Bērziņa tulkojumi aktiera Kaspara Znotiņa izpildījumā.

Dzejas dienās šogad jaunu tradīciju iedibinās žurnāls “Domuzīme”, pasniedzot “Domuzīmes Dzejas balvu”. Balvas pasniegšana notiks 8. septembrī Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā.

Starptautisku skanējumu Dzejas dienu programmā ieviesīs “Baltijas valstu dzejas vakars “Siev. Dz” Mākslas centrā “Noass” 9. septembrī. Ar lasījumiem uzstāsies Berita Kašana un Mārja Pertna no Igaunijas, Tautvīda Marcinkevičūte un Giedre Kazlauskaite no Lietuvas.

Dzejas dienās īpaši domāts arī par jauniešiem – 10. septembrī Raiņa un Aspazijas mājā notiks pasākums “Nofočējies ar dzejnieku”, kurā skolēni tiks aicināti iepazīties ar jaunajiem dzejniekiem Loti Vilmu Vītiņu, Kirilu Ēci un Mariju Luīzi Meļķi.

Savukārt 11. septembrī gaidāms tradicionālais “Ceļojums ar dzejniekiem” Ganību dambja apkaimē. Gājienā piedalīsies Madara Gruntmane, Henriks Eliass Zēgners, Ivars Šteinbergs, Toms Treibergs, Artis Ostups, Inga Gaile, Anna Auziņa, Artūrs Punte un Marija Luīze Meļķe.

Dzejas dienu izskaņā Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā 12. septembrī pasākumā “Atvērt nevar aizvērt” notiks Dzejas dienu balvai nominēto autoru lasījumi un apbalvošana, uzstāsies Inga Gaile, Ingmāra Balode, Ivars Šteinbergs un Amanda Aizpuriete. Pasākumā muzicēs Edgars Šubrovskis.

Visi Dzejas dienu pasākumi tiks rīkoti atbilstoši šobrīd spēkā esošajiem epidemioloģiskās drošības noteikumiem.

Ar pilnu Dzejas dienu programmu var iepazīties festivāla interneta lapā dzejasdienas.com. 

Festivālu organizē Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Rīgas dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu