"Dailes kanons" ar Rēziju Kalniņu un Lidiju Pupuri

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dailes kanons"
"Dailes kanons" Foto: publicitātes

Turpinot koncertciklu "Dailes kanons", šonedēļ Dailes dārzā ar skatītājiem tiksies aktrise Rēzija Kalniņa un pianists Vestards Šimkus, kā arī aktrise Lidija Pupure un pianiste Agnese Egliņa.

Rēzija Kalniņa klaviermūzikas pavadījumā skatītājiem piedāvās iepazīt savas mātes, aktrises Helgas Dancbergas, iemīļotākos dzejoļus no Raiņa dzejas krājuma "Tālas noskaņas zilā vakarā". Tas ir pirmais Raiņa dzejoļu krājums, kas veltīts jauna cilvēka personības tapšanai, ideālu sadursmei ar realitāti un dzīves ceļa meklējumiem.

Aktrise Rēzija Kalniņa: “Vispirms jau Raiņa dzejoļu krājums ir ārkārtīgi mūsdienīgs. Tāds, kas it kā būtu rakstīts tieši par šo laiku, tautu, valsti un sajūtu. Šis dzejoļu krājums bija īpašs manas mammas, aktrises Helgas Dancbergas, sapnis mūža garumā, viņa vēlējās izveidot īpašu dzejas programmu, kas diemžēl tā arī palika nerealizēts. Kad mani uzrunāja piedalīties koncertciklā, piekritu caur šo iespēju godināt savu māmiņu. Viņa absolvējusi leģendāro Dailes teātra trešo studiju, viņas kursabiedri ir Juris Strenga, Olga Dreģe, Lidija Pupure un Ilze Vazdika, bet viņi visi kopā – teātra zinātnieces Lilijas Dzenes vārdiem izsakoties – pēdējie romantiķi. Es sapratu, ka tieši šobrīd ir laiks izņemt no plaukta mammas dzejoļu grāmatiņu un atrast tos dzejoļus, kurus viņa sev atzīmējusi kā īpašus. Jūtos gandarīta, ka Vestards mūsu kopdarbam ir radījis tik īpašu mūziku, ko var saukt par simfonisku oratoriju, kurā mani fascinē Vestarda drosme, tiešums un precizitāte.”

Rēzijas Kalniņas un Vestarda Šimkus koncertuzvedumi Dailes dārzā 31. augustā, kā arī 1. un 2. septembrī.

Savukārt 3. un 4. septembrī Dailes dārzā klaviermūzikas pavadījumā skanēs Zentas Mauriņas un Aspazijas dzeja un esejas. Dailes teātra izcilā aktrise Lidija Pupure un pianiste Agnese Egliņa savā kopdarbā aicinās skatītājus atklāt sievietes subjektīvo pasaules skatījumu, kā arī kopīgi reflektēt par cilvēcisko esību un dzīves jēgu mainīgā un grūti paredzamā laikā.

"Dailes kanons"
"Dailes kanons" Foto: publicitātes

Zenta Mauriņa tiek uzskatīta par latviešu filozofiskās esejas žanra iedibinātāju, Aspazija – par spilgtāko Jaunās strāvas dzejnieci un dramaturģi, bet aktrise Lidija Pupure – par smalku komiskās groteskas meistari un ansambļa cilvēku solistu teātrī.

“Kādi ir mūsu laikmeta ideāli? Der palūkoties pagātnē, bet tik daudz, lai izprastu tagadni,“ spriež aktrise Lidija Pupure, ”ne vienmēr līdz ar laikmetu mirst arī laikmetu ideāli, daži no tiem, gadsimteņu prizmas lauzti, sūta savus starus līdz mūsu dienām. Šis koncertuzvedums ir kā sveiciens maniem pedagogiem, kas cauri laikiem rosināja lasīt, izzināt un domāt.“

Pianiste Agnese Egliņa: “Ik tikšanās ar Lidiju Pupuri man ir īpaša. Viņas patiesā personība ir uzrunājoša un iedvesmojoša. Mūsu kopīgais stāsts būs par dzīves vērtībām un cilvēciskumu. Par lielām personībām- Zenta Mauriņa, Lūcija Garūta, Rainis un Aspazija. Mūzikas, dzejas un atziņu mijiedarbe. Manuprāt daudziem būs pārsteigums, cik aktuālas un vērtīgas joprojām ir Zentas Mauriņas atziņas.”

“Dailes kanons” ir teātra simtgades svinību ietvaros tapis septiņu koncertu cikls, kas aicina skatītājus Dailes dārzā, lai pianistu pavadībā iedziļinātos poēzijas un mākslas pasaulē, kuras centrā ir galvenā Dailes kanona vērtība - izcilie Dailes teātra aktieri.

“Dailes kanons” koncertciklu nākamnedēļ noslēgs aktrises Ausma Kantāne, Ilze Ķuzule- Skrastiņa un komponists, Maestro Raimonds Pauls.

Koncertcikla idejas autors ir Viesturs Kairišs, scenogrāfe – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, muzikālais konsultants – Juris Vaivods, dramaturģijas konsultante – Justīne Kļava.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu